Antitröst soruşturması sürerken Microsoft OpenAI’daki koltuğundan vazgeçti

Yapay zeka şirketi OpenAI'a 13 milyar dolar yatırımı yapan Microsoft geçen yılki kaosun ortasında yönetim kurulunda kaptığı sandalyeden vazgeçiyor. Microsoft "Yeni yönetime güveniyoruz" diyor ama antitröst soruşturması farklı şeyler anlatıyor.

Bilim Teknoloji 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Sam Altman ve Satya Nadella Economist'e konuşurken. Fotoğraf: Economist

Microsoft geçen yılki taht kavgaları sırasında OpenAI’da kaptığı yönetim kurulu sandalyesinden feragat etti. ChatGPT’yi geliştiren ve şu an en popüler yapay zeka şirketi olan OpenAI’ya 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft şirketin geçen yılki depremden beri yönetim kadrosunu iyileştirdiği için artık bu sandalyeye ihtiyaç olmadığını söyledi.

Salı günü bir mektupla kararını açıklayan Microsoft, OpenAI’nın yönetim kurulundaki gözlemci rolünden “hemen geçerli olmak üzere” istifa ettiğini teyit etti. Mektupta “Bu kararı verirken OpenAI yönetiminden gördüğümüz desteği takdir ediyoruz” dendi.

Bu sürpriz ayrılık düzenleyici kurumların iki şirket arasındaki ortaklığı tekel kurmak açısından incelediği bir dönemde gerçekleşiyor. OpenAI’ın kurucularından ABD’li milyarder Elon Musk’ın desteğini çekmesinden kısa süre sonra sahneye çıkan Microsoft, yazının başında da belirttiğimiz üzere OpenAI’ya 13 milyar dolar yatırım yaptı. Avrupa Birliği’nin (AB) düzenleyici kurumları geçen ay iki şirket arasındaki ortaklığı antitröst kuralları çerçevesinde yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Ortaklık İngiltere’nin rekabet kurumlarının da merceği altında.

OpenAI CEO’su Sam Altman geçen kasımda yönetim kurulu tarafından sürpriz şekilde şirketten kovulduğunda devreye Microsoft girmiş, Altman’ın artık kendi bünyesinde çalışacağını açıklamıştı. Hatta Altman’ın yapay zeka biriminden sorumlu olacağını, OpenAI’daki araştırmacıların şirkete kabul edileceğini söylemişti. Önceki yönetim kurulu geri adım atarak dağılınca sandalyelerden biri Microsoft’a düştü.

Microsoft mektubunda “Yeni oluşturulan yönetim kurulu son sekiz ayda önemli ilerleme kaydetti. Şirketin gidişatına da güveniyoruz. Tüm bunlar göz önüne alındığında gözlemci olarak bir rol oynamamızın gerekli olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Yönetim kurulu değiştiğinden beri şirketin kurucuları arasında yer alan ve baş yapay zeka bilimcisi olarak çalışan Ilya Sutskever şirketten ayrıldı. Şirket içindeki ekibi de ya kovuldu ya da istifa etti.

OpenAI şirketin yönetim kuruluna duyduğu güven için Microsoft’a teşekkür etti, “Başarılı ortaklığımızı sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

İki şirket de güven meselesinden bahsetse de Birleşik Krallık merkezli hukuk firması Fladgate’ten Alex Haffner Microsoft’un yönetim kurulu koltuğundan vazgeçme kararında büyük teknoloji şirketlerini hedef alan incelemelerin payı olduğunu belirtiyor.

OpenAI'dan ayrılan bilim insanı Ilya Sutskever kendi şirketini kurdu: Safe SuperintelligenceOpenAI’dan ayrılan bilim insanı Ilya Sutskever kendi şirketini kurdu: Safe Superintelligence

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.