Apple lansmanından inciler: Yapay zekaya uygun tasarlanmış iPhone 16, uyku apnesini tespit eden yeni akıllı saat

Apple yıllık toplantısında iPhone, Apple Watch ve AirPods'a getirdiği yenilikleri tanıttı. Şimdiye kadar yapay zekaya uygun olsun diye sıfırdan üretilen ilk akıllı cihaz olan iPhone 16 ve diğer cihazların özellikleriyle fiyatlarını inceleyelim.

Bilim Teknoloji 9 Eylül 2024
  • 10Haber news
Fotoğraf: Apple

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından Apple yapay zeka yarışına gireceğini söylediğinden beri müşterilerinin beklentilerini artırdı. Dün yıllık etkinliğinde bu meraklı bekleyişe son veren şirket yapay zekaya uygun şekilde tasarlanmış ilk akıllı telefonu iPhone 16’yı tanıttı. Dört yılı aşkın süredir dünya genelinde 300 milyon kadar iPhone kullanıcısı bir üst modele geçmedi. Dolayısıyla iPhone 16 şirket için belirleyici olacak. 

Apple etkinliği, şirketin CEO’su Tim Cook’un önceden kaydedilen bir videosuyla başladı. Bu videoda Cook iPhone 16’nın yapay zeka yazılımını daha iyi destekleyebilmek için “sıfırdan” üretilen ilk mobil cihaz olacağını söyledi. Videoda dikkat şeylerden biri de Cook’un Apple Intelligence’e “kişisel zeka” demesiydi, “yapay zeka” demekten kaçınır gibi bir hali vardı.

Cook, iPhone 16’nın Apple Intelligence sayesinde “heyecan verici yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini” söyledi. iPhone 16 yapay zeka teknolojilerini desteklemek için sistem bellek bant genişliğini yüzde 17 artırmış. Ayrıca cam-seramik ekran kullanılmış, bu sayede ekran yüzde 50 daha dayanıklı hale gelmiş. Bir diğer özelliği de yüzde 40 daha hızlı bir grafik işlemciye (GPU) sahip olması.

Yeni iPhone 16 kullanıcıların kameralarını bir yerlere doğrultarak çevreleri hakkında bilgi almalarını mümkün kılacak. Yazılım mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı Craig Federighi telefonun yan tarafındaki düğmeyle kamera kontrolü özelliğinin devreye alınacağını ve bu sayede kullanıcıların “görsel zekaya” erişebileceğini söyledi. Mesela kamera kontrolünü ayarladıktan sonra kameranızı bir restorana doğrultursanız iPhone 16’nız restoranla ilgili yorumları, menüyü ve nasıl rezervasyon yapılacağı gibi bilgileri önünüze getirebilir.

Ayrıca Siri’yle daha doğal sohbetler edebileceksiniz. Siri artık mesajlarınızı okuyacağı için arkadaşlarınızın önerdiği dizileri, müzikleri ya da görüşmeleri hatırlatabilecek.

Biraz da fiziksel yeniliklerden bahsedelim: Yeni telefonlar beyaz, siyah, deniz mavisi, akuamarin ve pembe renklerde. Ayrıca iki farklı boyut seçeneği var: iPhone 16 6,1 inçken iPhone 16 Plus 6,7 inç. 16 serisi yeni tuşlara da sahip. Mesela eski sessize alma tuşunun yerini kişiselleştirilmiş Eylem Tuşu almış. Bu düğme kullanıcılara bir cümleyi hızlıca başka dile çevirmeleri ya da el fenerini açma ya da takvime bakma gibi çeşitli işlemleri yapma imkanı tanıyor.

Fotoğraf: Apple

Şirket iPhone 16’nın fiyatının 799 dolardan (Türkiye’de 64 bin 999 TL) başlayacağını söyledi. iPhone 16 Plus ise 899 dolarla (Türkiye’de 73 bin 999 TL) açılışı yapıyor. Ön sipariş cuma günü başlayacak. Buradan takip edebilirsiniz.

iPhone 16 Pro

iPhone 16 Pro ise önceki modellerden 0.2 inç daha büyük olup, 6.3 inç ve 6.9 inç ekran boyutlarına sahip. Ekran çerçeveleri daha ince ve şimdiye kadarki en uzun pil ömrüne sahip akıllı telefonu. Cihaz dört renk seçeneğiyle geliyor: beyaz titanyum, koyu titanyum, doğal titanyum ve kahverengi çöl titanyumu.

iPhone 16 Pro, Apple’ın özel A18 çipi ile geliştirilmiş ve Apple’ın yeni yapay zeka araçlarını destekleyecek şekilde tasarlanmış. Ayrıca, 4K çözünürlükte 120 fps hızında video çekme ve kayıttan sonra ağır çekim yapabilme özelliği sunuyor. Ses kaydında da iyileştirmeler mevcut, videolarda mekansal ses desteği ile ortam gürültüsünü azaltıp kişilerin konuşmalarını daha net yakalayabiliyor.

iPhone 16 Pro 999 dolar (Türkiye’de 82 bin 999 TL), Pro Max ise 1199 dolar (Türkiye’de 99 bin 999 TL) olacak. Her iki telefon da cuma günü ön siparişe açılacak. Geçen yıl iPhone 15 Pro ve Pro Max de bu fiyatlardan açılış yapmıştı.

Apple Intelligence, ChatGPT ve veri güvenliği sorunu

Yapay zeka teknolojisi Google, Microsoft, OpenAI ve Meta gibi şirketlerin hükmettiği bir alan. Bu noktada ABD’nin halka arz olmuş en değerli şirketi Apple’ın yatırımcılarını yapay zeka yarışından geri kalmadığına ikna etmesi gerekiyordu. Bunun için de haziran ayında Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda Apple Intelligence’ı duyurarak hisselerini yükseltti.

Apple yeni iPhone’unda kullanacağı yapay zeka için ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI ile işbirliği yaptığını da duyurmuştu. Bu ortaklık muhtemelen şirkete ihtiyacı duyduğu desteği sağladı ya da sağlayacak. En nihayetinde yapay zeka denince artık aklımıza direkt ChatGPT geliyor, bu alandaki çalışmalarıyla OpenAI diğer şirketlerden farklılaşıyor. Yine de Apple’ın kamuoyunun güvenini tam olarak kazanamamış bir şirketle işbirliği yapması, özellikle de kullanıcı girdilerini alıp ChatGPT’nin veri setine dahil etmesi eleştirilere konu oldu. Sonuç olarak birçok telefon kullanıcısının Apple’ı tercih etmesinin ilk nedenlerinden biri şirketin güvenliğe ve anonimliğe öncelik verdiğini bilmeleri.

Peki ne bu Apple Intelligence? Şirket tüm yapay zeka araçlarının ortak marka adı olarak Apple Intelligence’i belirlemiş. Bu araçların en önemli özelliği ise kişisel asistanınız gibi çalışacak olması. Bu araçlar rehberinizdeki bilgileri, gönderdiğiniz mesajları ve e-postaları, katıldığınız etkinlikleri, takviminizdeki toplantıları ve hayatınızla ilgili kişiselleştirilmiş veri parçalarını toplayarak bunlara göre sorularınıza yanıt verebilecek.

Bununla birlikte şirket yetkililerine göre Apple Intelligence hakkındaki birçok veriye ulaşacak olsa da tarih, güncel olaylar ve sizden bağımsız olaylar gibi daha genel bilgilerden yoksun olacak. Zaten bu noktada da ChatGPT devreye giriyor. Kullanıcılar istemeleri halinde sordukları soruları Siri aracılığıyla ChatGPT’ye iletebilecekler.

Apple Intelligence ile ChatGPT birbirinden farklı amaçlarla kullanılacağı için kullanıcılar yapay zekaya verecekleri bilginin miktarını kendileri belirleyebilecek. Ayrıca ChatGPT bilgilerinize doğrudan erişim hakkına sahip olmayacak. Apple mümkün mertebe küçük yapay zeka modellerini kullanarak istemlerini doğrudan cihazınızda işlemeye çalışacak.

En ince akıllı saat

Fotoğraf: Apple

Apple’ın lansmanda tanıttığı diğer bir ürün de Apple Watch Series 10’du. Apple’ın Operasyon Başkanı Jeff Williams yeni modelin şimdiye kadarki en ince model olduğunu söyledi. Ayrıca bunun şimdiye kadarki en büyük ekrana sahip akıllı saati olduğunu da belirtelim. Williams “Daha büyük ekran sayesinde içerikten ödün vermeden yazı boyutunu büyütebilir ve mesaj, posta ya da haber gibi uygulamalarda fazladan bir satır daha görebilirsiniz” dedi.

Cihazın bir diğer avantajı da öncekine göre enerji açısından daha verimli ve hızlı şarj olması. Titanyum kaplamalı bu saatin üç renkle piyasaya çıkacağını da belirtelim: Rose gold, gümüş ve simsiyah. Apple saatin 30 dakika içinde şarjının yüzde 80’e kadar çıktığını ve pil ömrünün 18 saat kadar dayandığını söyledi.

Sağladığı avantajlardan bir diğeri de uyku apnesini tespit edebilecek olması. Uyku apnesi, uyku sırasında nefes alış verişlerinin duraklamasından kaynaklanan bir hastalık. Apple’ın sağlıktan sorumlu başkan yardımcısı Sümbül Ahmed Desai “En büyük sorunlardan biri uyku apnesi olan kişilerin yüzde 80’ine tanı konamamasıdır. Apple Watch ise uyu apnesini tespit etmek için ivmeölçer kullanarak uyku sırasındaki solunum bozukluklarını izleyebiliyor” dedi. Desai bu özelliğin Gıda ve İlaç İdaresi’nden onay beklediğini söyledi. Ama bu ay içinde 150’den fazla ülke ve bölgede piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Fotoğraf: Apple

Yeni saatin su takibi özellikleri de geliştirilmiş. Saat artık sualtında altı metre derinliğe kadar kullanılabiliyor. Su sıcaklığı sensörü ile derinlik ölçer gibi özelliklere de sahip. Ayrıca şnorkelle dalış gibi sualtı aktivitelerine özel yön ve sualtında geçirilen zamanı gösteren özelliklere de sahip.

Fotoğraf: Apple

Bir diğer özelliği de Tides uygulamasına sahip olması. Bu uygulama kişinin bulunduğu yerdeki denizin yedi günlük gelgit ile kıyı şeridi bilgilerini ve gün doğumu ile batımı zamanlarını gösteriyor. Kürek sporuyla ilgilenenler için de paddle logger uygulaması hız takibini yapabiliyor.

Şirkete göre bu yeni saatin fiyatı 399 dolardan (Türkiye’de 18 bin 299 TL) başlıyor, tabii bu fiyat alüminyum kaplamalı alırsanız geçerli. Titanyum kaplamada fiyat 699 dolara (Türkiye’de 44 bin 299 TL) çıkıyor. Şu anda ön sipariş verilebiliyor, 20 Eylül’de normal satışlar başlayacak.

AirPods’da neler var?

Fotoğraf: Apple

Apple şirketin şimdiye kadarki “en rahat” seti olarak tanıttığı AirPods serisinin son sürümünü de tanıttı. Önceki serilerde de olan gürültü engelleme ve kullanıcıların dış ortamdaki sesleri duymasını sağlayan şeffaflık moduna sahip olan AirPods 4, kulaklıkların kullanıcıların kulaklarına daha iyi oturması için gelişmiş modelleme araçlarıyla tasarlandığını söyledi.

Müzik çalma ya da duraklatma, aramaları başlatma ya da sonlandırma konusunda daha fazla kullanıcı kontrolü sağlayan kulaklığın pili de 30 saate kadar dayanabiliyor.

Şirket yeni AirPods 4’ün 129 dolar (Türkiye’de 5 bin 779 TL), aktif gürültü engelleme özelliğine sahip AirPods’un ise 179 dolar (Türkiye’de 7 bin 999 TL) olacağını açıkladı. Her iki kulaklık da 20 Eylül’de ön siparişe açılacak.

Apple sonunda yapay zeka yarışına girdi: Karşınızda Apple Intelligence, Siri de daha akıllı olacakApple sonunda yapay zeka yarışına girdi: Karşınızda Apple Intelligence, Siri de daha akıllı olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.