Çin’de popülaritesi azalan iPhone’un satışları yüzde 10 düştü

Çin'de ilginin azalmasının da etkisiyle iPhone satışları ilk çeyrekte yüzde 10 düşen Apple'ın gelirleri de yüzde 4 azaldı. Bu gelişmeler üzerine 110 milyar dolarla bugüne kadarki en büyük hisse geri alımını duyurunca Apple hisseleri %7 prim yaptı. 

Ekonomi 3 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Huawei'nin yeni model çıkardığı Çin'de Apple'ın satışları ilk çeyrekte yüzde 8 azaldı.

Yılın ilk çeyreğinde iPhone satışları yüzde 10 düşen ve gelirleri yüzde 4 gerileyen Apple, 110 milyar dolarla şimdiye kadarki en büyük hisse geri alımının yanı sıra 1 sentlik artışla temettü ödeyeceğini duyurunca dün hisseleri yüzde 7 değer kazandı. Apple, mart ayında sona eren üç aylık dönemde satışların yüzde 4 düşerek 90,8 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Yüzde 2 düşüşle 23,64 milyar dolara gerileyen kârla da Apple son bir yıldaki ilk çeyrek düşüşüne imza attı. Apple CEO’su Tim Cook CNBC’ye yaptığı açıklamada haziran çeyreğinde genel satışların “düşük tek haneli” rakamlarda büyüyeceğini söyledi. Cook , mali yılın ikinci çeyreğindeki satışların, şirketin Covid kaynaklı tedarik sorunları nedeniyle iPhone 14 satışlarında 5 milyar dolarlık gecikme yaşadığı bir önceki dönemle kıyaslanmasının zor olduğunu söyledi.

Apple’ın 2022’den bu yana piyasaya yeni iPad piyasaya sürmemesinin de satışları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Bu bölümün geliri yüzde 17 düşüşle 5,6 milyar dolara geriledi. Apple’ın 7 Mayıs’ta yapacağı etkinlikte ürün grubuna yönelik talebi canlandırabilecek yeni iPad modellerini duyurması bekleniyor.

iPhone, iPad ve Apple Watch gibi giyilebilir cihazlardan elde edilen gelir geçen yılın aynı çeyreğine göre azalırken, yazılım ve hizmet satışları ise arttı. Apple, iPhone satışlarının yaklaşık yüzde 10 düşerek 45,96 milyar dolara gerilediğini ve bunun da eylül ayında piyasaya sürülen mevcut nesil akıllı telefonlara olan talebin zayıf olduğunu gösterdiğini açıkladı. Mac satışları yüzde 4 artışla 7,45 milyar dolara ulaştı ancak hâlâ segmentin 2022’de kaydettiği en yüksek seviyenin altında. Cook, satışların şirketin mart ayında yükseltilmiş M3 çip ile piyasaya sürülen yeni MacBook Air modellerinden kaynaklandığını söyledi.

Apple’ın Apple Watch ve AirPods kulaklıklarının satışlarını raporladığı diğer ürünler ise bir önceki yıla göre yüzde 10 düşüşle 7,9 milyar dolar oldu. Çeyrek boyunca Apple, Vision Pro adlı sanal gerçeklik başlığını piyasaya sürdü ancak 3.500 dolarlık cihazın özellikle Apple’ın ana ürün gruplarına kıyasla düşük miktarlarda satılması bekleniyor.

Apple’ın yaşadığı sıkıntılar Çin’de endişe yaratıyor

Apple’ın yaşadığı sıkıntılar en çok satışlarının yüzde 8 düşerek 16,37 milyar dolar olarak gerçekleştiği dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon pazarı olan Çin’de endişe yarattı. Trump yönetiminin ABD’li teknoloji firmalarıyla çalışmasını kısıtladığı Huawei’nin geçen yıl 5G özelliklerine sahip yeni bir akıllı telefon tanıtmasından bu yana iPhone’un buradaki popülaritesi azaldı. Bir teknoloji araştırma firması olan Counterpoint’e göre, geçen çeyrekte Apple’ın Çin’de satılan akıllı telefonlardaki payı yüzde 4 düştü.

Apple CEO’su Tim Cook’un önümüzdeki hafta yeni iPad modellerini duyurması bekleniyor.

Tim Cook ise Çin pazarı konusunda o kadar da endişeli değil iPhone satışlarının Çin’de çeyrek boyunca arttığını ve bunun “bazı insanlar için sürpriz olabileceğini” söyleyen Cook, “Çin konusunda kendimi iyi hissediyorum. Önümüzdeki haftadan ziyade uzun vadeli düşünüyorum” diyor.

Cook analistlerle yaptığı görüşmede yatırımcılara Apple’ın üretken yapay zeka vaadine inandığı konusunda güvence vermeye çalıştı. Şirketin bu teknolojiye önemli yatırımlar yaptığını ve gelişmelerle ilgili haberleri yakında müşterileriyle paylaşacağını belirten Cook, “Apple’ın kusursuz donanım, yazılım ve hizmetlerden oluşan benzersiz kombinasyonu da dahil olmak üzere, bu yeni dönemde bizi farklılaştıracak avantajlarımız var” diye konuştu. Cook ayrıca müşterilerin gizliliğini koruyan bir çözüm sunmaya çalışacaklarını söyledi.

Apple cep telefonunda tahtını Samsung’a kaptırdıApple cep telefonunda tahtını Samsung’a kaptırdı

iPhone satışları yüzde 24 düşünce Apple Çin'deki hakimiyetini kaybettiiPhone satışları yüzde 24 düşünce Apple Çin’deki hakimiyetini kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.