iPhone satışları yüzde 24 düşünce Apple Çin’deki hakimiyetini kaybetti

Apple'ın önemli pazarlarından biri olan Çin'de iPhone satışları yüzde 24 düştü. Huawei, Vivo, Oppo ve Xiaomi rekabeti nedeniyle Apple, Çin'de akıllı telefon sektöründe birinciliğini kaybederek 4. sıraya geriledi.

Bilim Teknoloji 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Çinli rakipleri atağa kalkınca iPhone Çin pazarındaki hakimiyetini kaybetti.

Analist firması Counterpoint Research yayınladığı raporda Apple’ın Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi yerel akıllı telefon firmalarının sert rekabeti nedeniyle Çin’de iPhone satışlarının yılın ilk altı haftasında yüzde 24 düştüğünü belirtti. Bazı rakip Çinli akıllı telefon şirketleri de altı haftalık dönemde birim satışlarında düşüş kaydetti, ancak düşüşler Apple’ınkinden daha az oldu. Oppo’nun akıllı telefon sevkiyatları yıllık bazda yüzde 29 düşerken, Vivo ve Xiaomi sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 7 düşüş kaydetti.

Huawei’nin önlenemeyen yükselişi

Özellikle Apple, Mate 60 akıllı telefonunu piyasaya sürmesinin ardından Çinli teknoloji devi Huawei’nin büyük baskısı altında kaldı. Yılın ilk altı haftasında en iyi performans gösteren akıllı telefon markaları Huawei ve ABD yaptırımlarının sonucunda 2020’de teknoloji devinden ayrılan yan ürünü Honor oldu. Counterpoint Research’e göre Huawei akıllı telefon birim sevkiyatları 2024’ün ilk altı haftasında yıldan yıla yüzde 64, Honor telefonlarının sevkiyatı ise yüzde 2 arttı.
Geçen yıl Huawei, 5G bağlantısına sahip Mate 60 adlı bir akıllı telefon piyasaya sürdü. ABD hükümetinin 2019 ve 2020’de Huawei’ye çok sayıda yaptırım uygulayarak 5G mobil internet için gerekli olan temel çip ve teknolojiden mahrum bırakması dünya için büyük bir sürpriz oldu. Bir zamanlar satış hacmine göre dünyanın en büyük akıllı telefon oyuncusu olan Huawei üst düzey cihazlar söz konusu olduğunda Çin’de Apple’ın gerçekten de tek büyük rakibiydi. Huawei’nin telefonları 5G’nin olmaması ve son teknoloji yarı iletkenlerin bulunmaması nedeniyle rekabet gücünü kaybettiğinde müşteriler iPhone’lara akın etmişti.

Apple Çin akıllı telefon pazarında ilk kez zirveye yerleştiApple Çin akıllı telefon pazarında ilk kez zirveye yerleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.