Astronot Prada giyer: NASA’nın yeni uzay kıyafetini İtalyan devi tasarlayacak

NASA'nın astronotları 2025 Ay misyonunda İtalyan lüks moda tasarımcısı Prada'nın tasarladığı uzay kıyafetlerini giyecek. Fakat renkli uzay kıyafetleri görmeyi beklemeyin. Uzmanlar, Ay kıyafetinin minyatür bir uzay aracı olduğunu ve önceliğin bu olduğunu belirtiyor.

Bilim Teknoloji 7 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

NASA, astronotların giyeceği uzay kıyafetlerini İtalya merkezli lüks moda tasarımcısı Prada’ya emanet ettiğini açıkladı. Bu kıyafetlerin geliştirilmesinde Axiom Space adlı uzay şirketiyle beraber çalışacak firma, insanlı uzay uçuşu hizmetleri ve insanlara uygun uzay altyapısı geliştiren şirketin, 2025 misyonu için hazırlığına destek verecek.

Axiom Space’in açıklamasına göre Prada projeye malzeme ve üretim konusunda uzmanlık katacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre bir astronot, Prada’nın tasarım deneyimi sayesinde kıyafetleri tasarlamaya hazır olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Prada sadece podyumlarda bilinen bir moda markası değil. Amerika Kupası yelken yarışmasında da da ürettiği kumaşları kullanılıyor, yarışmaya dahil oluyor.

Bir anda desenli kıyafetlerde görmeyi beklemeyin

Beş NASA görevinde yer alan ve dört uzay yürüyüşü gerçekleştiren Profesör Jeffrey Hoffman, “Prada’nın çeşitli kompozit kumaş türleri konusunda hatırı sayılır bir deneyimi var ve aslında yeni uzay kıyafetinin dış katmanlarına önemli katkı yapabilir” derken, insanların astronotları bir anda desenli uzay kıyafetleri içinde görmeyi beklememesi gerektiğini belirtiyor.

Hoffman, bu kıyafetin doğru vücut sıcaklığını koruması gerektiğini vurgulayarak, “Uzay kıyafeti aslında minyatür bir uzay aracı gibi. Kıyafetin basınç ve oksijen sağlaması, sizi makul bir sıcaklıkta tutması gerekiyor” diyor.

Axiom ve Prada’nın ortak basın açıklamasında, Ay yüzeyinin her zamankinden daha fazla keşfedilmesine olanak sağlamak için yenilikçi teknolojiler ve tasarımlar kullanılacağı belirtildi. .

2025’te gerçekleştirilecek olan misyon, Artemis 3. Bu 1972’deki Apollo 17’den bu yana ilk kez bir mürettebatın Ay’a inişi olacak ve mürettebatta Ay’a inen ilk kadın olan Christina Koch bulunacak.

Buraya çöp atmanın cezası 150 bin dolar: ABD'de ilk kez uzay çöpüne ceza kesildiBuraya çöp atmanın cezası 150 bin dolar: ABD’de ilk kez uzay çöpüne ceza kesildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.