BBC kafayı taktı: Musk’ın satın alması sonrası Twitter’da Rusya ve Çin propagandası

BBC, Twitter'da hâlâ Rusya ve Çin propagandası yapan troll hesapların aktif olarak sahada olduğunu tespit etti. Elon Musk'ın satın almasının ardından bu konuda çalışan ekip de işten çıkarılanlar arasındaydı.

Bilim Teknoloji 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC ve Twitter’ın talepkâr sahibi Elon Musk arasındaki tartışma büyüyerek sürüyor. BBC’nin Twitter hesabını, hükümetin finanse ettiği medya olarak nitelemesiyle yeni bir boyuta ulaşan tartışmada, Elon Musk, BBC muhabirini ağırlamış ve alışıldık tavrını sergilemişti.

Şimdi BBC, trollerin platformdaki etkisini önlemek için çalışan ekibin ortadan kaldırılmasından sonra Çin ve Rusya propagandası yapan yüzlerce hesabın aktif şekilde çalıştığını tespit etti.

Elon Musk’ın Twitter’ı aldıktan sonra dağıttığı ekip; Rusya, Çin ve İran gibi ülkeler tarafından kamuoyunu etkilemek ve demokrasiyi engellemek için yürütülen, koordineli troll kampanyaları olan “bilgi operasyonlarına” karşı mücadele ediyordu.

Bu ekibin görevden alınması platformu bu tip propaganda mekanizmalarını tespit etme konusunda zayıflattı. Eski çalışanlardan BBC’ye konuşan bir isim, “Twitter’ın elinde bir tek otomatik tespit sistemleri kaldı. İnsan katmanı tamamen silindi” dedi.

BBC’nin detaylı araştırmasına göre Putin’in Ukrayna’daki savaşını destekleyen, Kiev ve Batı’yı küçümseyen, bağımsız Rusça yayın yapan kurumlara saldıran bir Rus troll grubu, Twitter’da aktif olarak çalışıyor.

Twitter'da 'devlet destekli medya' krizi büyüyor: NPR platformu bırakan ilk büyük kurum olduTwitter’da ‘devlet destekli medya’ krizi büyüyor: NPR platformu bırakan ilk büyük kurum oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.