Bilim insanları çimentoda yüksek miktarda enerji depolamanın ucuz yolunu bulmuş olabilir

MIT araştırmacılarından oluşan bir ekip, betonun bağlayıcı maddesi olan çimento ile karbon siyahı adı verilen ince kömür ürününü suyla karıştırarak bir süper kapasitör oluşturmanın yolunu buldu. Bu karışım, bir evin tam bir günlük enerji depolamasına olanak tanıyabilir.

Bilim Teknoloji 7 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Araştırmacılar içindeki çok sayıda iletken malzeme katmanı nedeniyle son derece yüksek bir iç yüzey alanına sahip olan çimento bazlı bir malzeme üretti.

Piller ve kapasitörler aynı enerji depolama işlevini yerine getirebiliyor ancak bunu temelde farklı şekillerde yapıyorlar. Piller enerjiyi kimyasal reaksiyon yoluyla doğrusal olarak dağıtabiliyorken, kapasitörler enerjiyi elektrostatik bir alan olarak depolayarak patlamalar halinde serbest bırakıyor.

Süper kapasitörler, ortalama bir bataryadan çok daha hızlı enerji sağlayarak bu yeteneğin gelişmiş bir versiyonunu sunuyor. Bu da esasen en büyük dezavantajlarının başında geliyor. Zira lityum iyon pil gibi şarjı yavaşça serbest bırakamıyor.

Bilim insanları içindeki çok sayıda iletken malzeme katmanı nedeniyle son derece yüksek bir iç yüzey alanına sahip olan çimento bazlı bir malzeme üretti. Hem araştırmanın eş yazarı hem de MIT profesörü olan Admir Masic, “Bu malzeme büyüleyici, çünkü dünyada en çok kullanılan insan elinden çıkma çimento ile çok iyi bildiğimiz bir madde olan karbon siyahı birleştiriyoruz” diyor. En azından PNAS dergisinde yayımlanan makalede yer alan vizyon böyle.

Masic, “En az iki bin yıllık geçmişe sahip bu malzemelere sahipseniz ve bunları belirli bir şekilde birleştirirseniz iletken bir nanokompozit elde edersiniz ve işler de bu noktada ilginçleşiyor” dedi.

Araştırmacılara göre bu malzeme özel bir tuz çözeltisine batırıldığında güçlü bir süper kapasitör gibi davranabiliyor. Bilim insanları bu malzemeden yapılan yolların elektrikli arabalara kablosuz güç sağlayabileceğini ya da yel değirmenlerinin ürettikleri enerjiyi depolayabileceğini söylüyor.

Karışımı yaparken hacim başına yalnızca yüzde üçlük karbon gerekiyor. Araştırmacılar yaklaşık 45 metreküp büyüklüğündeki bir bloğun 10 kilovat/saat enerji tutabileceğini, bunun da kabaca bir evin ortalama elektrik kullanımı kadar olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar deneylerde küçükten başlayarak, üç tanesi LED’lere güç verebilecek, aşağı yukarı bir düğme pil büyüklüğünde 1 voltluk süper kapasitör elde etti. Bilim insanları şimdi ne kadar enerji depolanabileceğini görmek için farklı karışımlar deniyor.

Bu malzemenin örneğin kötü hava koşullarına dayanıp dayanamayacağı ya da zamanla aşınıp aşınamayacağı gibi uygulanabilirliğine dair pek çok soru cevaplanamamış olsa da binlerce yıldır var olan malzemelerin yeni bir kullanım şekliyle karşılaşmak çok ilginç.

Oda sıcaklığında süper iletkenlik için bir kez daha heyecanlandık ama…Oda sıcaklığında süper iletkenlik için bir kez daha heyecanlandık ama…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.