Dünya çığır açan projelerin yaratıcısı Elon Musk’ın biyografisini bekliyor

Tesla ve SpaceX gibi çığır açan açan pojelerin yaracısı Elon Musk'ın biyografisi yarın satışa çıkıyor. Kitabın yazarı Walter Isaacson Musk'ı iki yıl gölge gibi izlemiş, saatlerce hem Musk ile hem de yakınları ve rakipleriyle görüşmeler yapmış

Bilim Teknoloji 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Milyarder iş adamı ve Tesla ile SpaceX gibi dünyada çığır açan projelerin yaratıcısı Elon Musk’ın biyografisi 12 Eylül’de okuyucuyla buluşuyor. Daha önce Steve Jobs, Albert Einstein gibi önemli isimleri yazan, çok satan kitapların yazarı ve tarihçi Walter Isaacson son olarak Tesla ile SpaceX’in CEO’su Musk hakkında yazdığı kitabı tamamladı. Yarın satışa çıkması beklenen ‘Elon Musk’ adlı biyografi, henüz dağıtılmadan Amazon’da ön siparişe açıldı ve çok satanlar listesinde zirveye oturdu. Kitabın 35 dolar olan fiyatında Musk’ın “bonkörlüğünden” olsa gerek daha satışa çıkmadan yapılan indirimle kitapçılardan alımlarda ödenecek miktar 21.85 dolara düşmüş. Ancak Amazon’dan ön sipariş verdiğinizde ödeyeceğiniz para ise yalnızca 21.85 dolar. Üstelik kitap Türkiye’ye de gönderiliyor.

Kitap ve Musk nasıl tanıtılıyor?

Amazon’un web sitesinde Elon Musk ve Walter Isaacson’un yazdığı kitap hakkındaki kısa tanıtımda şu görüşlere yer veriliyor:

“Steve Jobs ve diğer çok satan biyografilerin yazarından, çağımızın en büyüleyici ve tartışmalı yenilikçisinin şaşırtıcı derecede içten hikayesi – dünyayı elektrikli araçlar, özel uzay araştırmaları ve yapay zeka çağına yönlendirmeye yardımcı olan kural tanımaz bir vizyoner. Ve Twitter’ı ele geçirdi. Elon Musk Güney Afrika’da çocukken, zorba çocuklar tarafından düzenli olarak dövülüyordu. Bir gün bir grup onu merdivenlerden aşağı itti ve yüzü şişmiş bir et yumağı haline gelene kadar tekmeledi. Bir hafta hastanede kaldı. Ancak fiziksel yaralar, mühendis, düzenbaz ve karizmatik bir fantezi düşkünü olan babasının açtığı duygusal yaralarla karşılaştırıldığında önemsizdi.

Babasının ruhu üzerindeki etkisi uzun süre devam edecekti. Ani Jekyll-ve-Hyde ruh hali değişimlerine yatkın, risk alma sınırları son derece yüksek, drama arzusu, destansı bir görev anlayışı ve duygusuz ve zaman zaman yıkıcı olan manyakça bir yoğunluğa sahip, sert ama savunmasız bir erkek çocuğuna dönüştü.

SpaceX taşımacılık çalışıyor: Uzay İstasyonu'na 4 astronot gönderdilerSpaceX taşımacılık çalışıyor: Uzay İstasyonu’na 4 astronot gönderdiler

SpaceX’in yörüngeye otuz bir roket fırlattığı, Tesla’nın bir milyon otomobil sattığı ve kendisinin dünyanın en zengin adamı olduğu bir yılın ardından 2022’nin başında Musk, dram yaratma dürtüsünden pişmanlıkla söz etti. “Zihniyetimi kriz modundan çıkartmam gerekiyor, ki bu yaklaşık on dört yıldır, yani hayatımın büyük bir bölümünde böyleydi” dedi.

Bu bir Yeni Yıl kararı değil, hüzünlü bir yorumdu. Bunu söylerken bile gizlice dünyanın en büyük sosyal medya alanı olan Twitter’ın hisselerini satın alıyordu. Yıllar boyunca, ne zaman sıkıntıya düşse, aklı oyun parkında zorbalığa uğradığı günlere giderdi. Şimdi oyun alanına sahip olma şansı vardı.”

Musk Twitter'ı salladı, Dogecoin uçuşa geçtiMusk Twitter’ı salladı, Dogecoin uçuşa geçti

Isaacson iki yıl boyunca Musk’ı gölge gibi izledi, iş toplantılarına katıldı, fabrikalarında onunla birlikte yürüdü ve onunla, ailesiyle, arkadaşlarıyla, iş arkadaşlarıyla ve rakipleriyle saatlerce röportaj yaptı. Sonuçta ortaya, zaferlerin ve çalkantıların şaşırtıcı hikayeleriyle dolu, şu soruyu ele alan açıklayıcı bir iç hikaye: Musk’ı harekete geçiren şeytanlar aynı zamanda inovasyonu ve ilerlemeyi de harekete geçirmek için gerekenler mi?’

Musk’ın biyografisini daha önce Steve Jobs ve Albert Einstein gibi isimlerin yaşamlarını kaleme alan tarihçi Walter Isaacson yazdı.

Dünyadaki en tanınmış Dogecoin yatırımcısı

Musk’ın biyografisi yayına hazırlanırken farklı konularda pek çok haber ortaya atılsa da biyografinin yayınlanacak olmasından en çok heyecan duyan kesimin  kripto yatırımcıları olduğu öne sürülüyor. Musk’ın hayatında önemli bir yeri olduğu düşünülen ve sık sık kimilerine göre spekülasyon kimilerine göre de manipülaslon yaptığı Dogecoin’e biyografide önemli bir alan ayrıldığı düşünülüyor. Söylentilere göre biyografi Elon Musk’ın Dogecoin projesinin gelişimini nasıl finanse ettiğini ortaya koyacak.

Geçmişte Bitcoin için yaptığı çeşitli çıkışlarla piyasayı ciddi oranda etkileyen Elon Musk, Dogecoin’e verdiği destekle projeyi çok farklı bir boyuta taşıyarak en büyük 10 kripto para biriminden biri haline gelmesini sağlamıştı. The Wall Street Journal gazetesinde hafta içinde yayımlanan bir makaleye göre Musk, Dogecoin projesinin gelişimini gizlice finanse ediyordu. Musk, Dogecoin geliştiricilerine milyonlarca dolar bağış yaparak projenin büyümesine yardımcı oldu.

Markaya veda: Elon Musk bu sefer gözünü Twitter'ın kuş logosuna diktiMarkaya veda: Elon Musk bu sefer gözünü Twitter’ın kuş logosuna dikti

Musk’ın Dogecoin’e bağlılığı bir sır olmasa da, kripto para birimiyle olan bu doğrudan parasal ilişkisi bir sürpriz oldu. Musk’ın Dogecoin’e ilgisi, geçmişte kripto para birimini sık sık öven tweetler atmasıyla ortaya çıkmıştı. Musk’ın tweetleri, Dogecoin fiyatında büyük dalgalanmalara neden olmuş ve diğer kripto para yatırımcılarını kızdırmıştı.

Musk’un Dogecoin ile ilgili açıklamaları uzun süredir devam eden bir tartışmayı başlatmıştı. Bu yılın başlarında açılan bir toplu dava, onu içeriden bilgi alarak alım satım yaptığı (insider trading) ve fiyat manipülasyonu iddialarıyla ilişkilendirmişti.  Mart ayının sonunda Musk, Dogecoin’e verdiği desteğin yasal olduğunu söyleyerek kendini savunmuştu.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.