Erkek sanılan yılan 14 yavru doğurdu, üstelik ‘eline erkek eli değmedi’

İngiltere'de erkek sanılan bir yılan 14 yavru doğurdu. Bu yeterince şaşırtıcı gelmediyse, dokuz yıldır yılanın eline erkek eli değmediğini de belirtelim.

Bilim Teknoloji 26 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ronaldo dokuz yıldır yalnız yaşıyor.

Ronaldo isimli 13 yaşındaki boa yılanı, adına bakıp onu erkek sanan bakıcılarını şaşkına çeviren bir şey yapmayı başardı: 14 yavru doğurdu. Üstelik çiftleşmeden!

Okulun hayvan bakımı sorumlusu Pete Quinlan doğurana kadar Ronaldo’nun erkek olduğunu sandığını anlattı ve yılanın dokuz yıldır bir erkekle temas etmediğini söyledi.

‘Bakire doğumu’ olarak bilinen partenogenez dişilerde görülen eşeysiz bir üreme yöntemi. Adını Yunancada ‘bakire yaratılış’ anlamına gelen kelimeden alıyor.  Böceklerde, balıklarda, sürüngenlerde ve hatta kuşlarda bakire doğum olayına rastlanıyor. Ancak yılanların hiç çiftleşmeden eşeysiz olarak yavru üretebilmesine nadiren rastlanıyor. Daha önce yalnızca üç kere bir Brezilya gökkuşağı boasında görülmüş bu.

Quinlan dokuz yıl önce kurtarıp sahiplendiği yılanının doğum anına şahit olamamış: “Öğrencilerden biri tanklardan birinin içinde yavru yılanlar olduğunu haber verdi. Koşarak gittim ve bir baktım tankın içi yılan dolu.”

Ronaldo’nun tek başına çoluğa çocuğa karışma hikayesi ders niteliğinde; umudunuzu kaybetmeyin, imkansız diye bir şey yoktur!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.