Peru’da 8 ton çöpün altında 3 bin yıllık mumya bulundu

Peru'nun Lima kentindeki arkeologlar, kurban edilmiş olması muhtemel 3 bin yıllık bir mumyayı sekiz ton çöpün altında buldu.

Bilim Teknoloji 19 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ceset U şeklindeki tapınağın içine düz bir şekilde yerleştirilmişti. Fotoğraf: Reuters

Bazı şeyleri en ummadığınız yerlerde bulmak mümkün.

İngiliz haber ajansı Reuters’a göre, Peru’nun Lima kentinde arkeologlar ve San Marcos Üniversitesi öğrencileri, 3 bin yıllık mumya buldu. Ekip, mumyayı ilk olarak açıkta kalan saçları ve kafatası sayesinde fark etti. Mumyanın pamuk ve bitkisel liften yapılmış bir beze sarılı olduğu belirtildi.

Arkeoloji öğrencileri mumyayı Lima’daki kazı sırasında keşfetti. Fotoğraf: Reuters

BBC’de yer alan habere göre ekip, 3 bin yıllık mumyayı incelemeden önce alandan yaklaşık 8 ton çöp çıkarmak zorunda kaldı. Bölgeden mısır, koka yaprakları ve tohum gibi gömülü başka malzemeler de çıktı.

Arkeolog Miguel Aguilar, BBC’ye verdiği demeçte mumyanın M.Ö. 1500 ila M.Ö. 1000 yılları arasında bugünkü Lima civarında yaşamış Manchay topluluğuna ait olabileceğini söyledi.

Manchay halkı güneşe doğru U şeklinde tapınaklar inşa etmesiyle biliniyor. Mumyanın konumu ve U şeklindeki tapınakta konumlandığı yer gibi unsurlar, mumyanın Manchay halkından olabileceğini düşündürüyor. Ekip ayrıca bulunan mumyanın ‘tapınağın inşasının son aşamasında orada bırakıldığını ya da kurban olarak sunulduğunu’ tahmin ediyor.

Mısır'da büyük keşif: 2. Ramses Tapınağı'nda 2 bin koç başı bulunduMısır’da büyük keşif: 2. Ramses Tapınağı’nda 2 bin koç başı bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.