Savaşta tepki bu sefer teknoloji girişimcisi Cosgrave ile çevreci Greta’ya

Prestijli teknoloji konferansı Web Summit'in CEO'su, İsrail'i savaş suçu işlemekle ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayan açıklamalarına gelen tepkiler üzerine istifa etti. Çevreci Greta da "Gazze'yle dayanıştığı"nı gösteren fotoğraf yüzünden İsrailli çevreci grubun hışmını çekti.

Bilim Teknoloji 23 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Solda Paddy Cosgrave, sağda Greta Thunberg ve arkadaşları.

İsrail-Hamas savaşı Ortadoğu’yla sınırlı bir savaş olmaktan çıktı, farklı tarafları destekleyen gruplar da birbirini hedef almaya başladı. Filistin’i destekleyen sporcular, modeller, oyuncular, öğrenciler ve şimdi de bir teknoloji girişimcisi ile çevre mücadelesi önderi eleştiriliyor.

Portekiz merkezli bir teknoloji girişimi olan ve binlerce teknoloji firmasını bir araya getiren Web Summit’in kurucularından İrlandalı girişimci Paddy Cosgrave İsrail’in Gazze’deki operasyonu hakkında sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda “Bir kez olsun doğru olanı yapan İrlanda hükümetini dışarıda tutarak Batılı liderleri ve hükümetlerin söylem ve eylemleri karşısında şok olduğumu belirtmek isterim. Savaş suçu müttefiklerimiz tarafından işlense bile savaş suçudur ve neyin ne olduğunu belirtmeliyiz” dedi.

Cosgrave bu paylaşımdan iki gün sonra yaptığı başka bir paylaşımda Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını kınayarak bunu “çirkin, iğrenç ve canavarca bir kötülük” olarak nitelendirdi ve “İsrail’in kendini savunma hakkı vardır ancak daha önce de ifade ettiğim gibi uluslararası hukuku çiğneme hakkı yoktur” dedi. Cosgrave şöyle devam etti: “İsrail’in kendini savunurken uluslararası hukuka ve Cenevre Sözleşmeleri’ne bağlı kalması, yani savaş suçu işlememesi gerektiğine inanıyorum. Bu inancım her savaş için geçerlidir. Hiçbir ülke, kendisine karşı zulüm işlenmiş olsa dahi bu yasaları ihlal etmemelidir.”

Ancak Cosgrave’in bu paylaşımları büyük bir kesimce tepkiyle karşılandı. Aralarında Meta, Google ve Stripe gibi teknoloji devlerinin de olduğu bir grup teknoloji şirketi kasımda yapılması planlanan Web Summit’i boykot edeceklerini açıkladı. Bunun üzerine Cosgrave kişisel görüşlerinin “Web Summit’in amacına gölge düşürdüğünü” söyleyerek istifasını verdi. İrlandalı girişimci “birilerinin incinmesine sebep olduysa” şerhi düşüp özür de diledi.

17 Ekim’de Web Summit blogunda ve X’te paylaştığı özür mesajında Cosgrave “Şu an ihtiyaç duyduğumuz şey merhamettir ancak ben bunu anlatamadım. Amacım daima barış için çabalamak olmuştur” dedi. AP’nin haberine göre Web Summit yeni bir CEO ile kasım ayındaki konferansı gerçekleştirmeyi planlıyor. Ne var ki bu özürler konferansın sponsorlarını ve katılımcılarını boykottan vazgeçirmeye yetmedi.

Böylece kamuoyu önünde savaşa tepki gösteren ve İsrail’in faaliyetlerini eleştirdiği için linç kampanyasına varacak tepkilerle karşılanan öğrenci ve ünlüler listesine Cosgrave de katılmış oldu. 34 Harvard öğrencisi de son şiddet olaylarından İsrail’i sorumlu tuttukları bir bildiriye imza atmış, isimleri üniversite çevresinde dolaştırılan kamyonlarda afişe edilmişti. Sonrasında bir grup ABD’li milyarder bu öğrencileri kara listeye alacaklarını açıkladı. Bazı zenginler işi Harvard’a verdikleri yardımları geri çekmeye kadar götürdü.

Hak savunucuları ise Gazze’deki durumu dile getirenlerin kitlesel şekilde hedef alınmasının korku atmosferi yarattığını söylüyor. ABD’nin en büyük Müslüman hakları savunucusu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi gösterilen toplu tepkilerin “Filistinli sivillere yönelik sempati yoksunluğunu” ortaya koyduğunu söyledi.

İsrailli çevre grubu Greta’ya ateş püskürdü

İklim aktivisti Greta Thunberg cuma günü hem Instagram hem de X üzerinden “Filistin’e özgürlük” ve “Gazze’yle dayanışıyoruz” pankartları taşıyan arkadaşlarıyla birlikte poz verdiği fotoğrafları paylaşarak “Dünyanın sesini yükseltmesi ve Filistin de dahil olmak üzere savaştan etkilenen tüm siviller için derhal ateşkes, adalet ve özgürlük çağrısında bulunması gerekiyor” dedi. Thunberg Filistin’i destekleyen bir hesabın Gazze’deki soykırımı kınadığı bir gönderiyi de paylaştı.

Paylaşılan fotoğrafta antisemitik anlam taşıyan oyuncak ahtapot olması sebebiyle Thunberg daha da sert eleştirildi. Böyle bir sembolden habersiz olduğunu belirten Thunberg oyuncak ahtapotu fotoğraftan kaldırdı.

Thunberg’in paylaşımlarının ardından İsrail ordusu sözcüsü Arye Sharuz Shalicar Politico sitesine yaptığı açıklamada “Gelecekte Greta ile herhangi bir şekilde özdeşleşen kim olursa olsun benim görüşüme göre terör destekçisidir” dedi. Shalicar daha sonra özür dileyerek “Derinden hissettiğim acıyla konuştum. Sözlerim ne benim düşüncelerimi ne de İsrail ordusunun görüşlerini yansıtıyor” diye belirtti.

Öte yandan İsrailli çevreci grup Çevre Kadın Forumu da “Thunberg’in paylaşımlarının kendilerini derinden incittiği ve hayal kırıklığına uğrattığını” belirttikleri bir açık mektup yazdı. Grup söz konusu paylaşımların “korkunç derecede tek taraflı, cahilce ve yüzeysel” olduğunu ileri sürdü. Thunberg’den “olayları derinlemesine araştırmasını” isteyen grup “Sizin ve ailenizin hiçbir zaman canınızı kurtarmak ve kaçmak zorunda kalmayacağınızı, sevdikleriniz için endişelenmekten uykularınızın kaçmayacağını umuyoruz. Olur da böyle bir şey yaşansa bile sizi istismar edenlerin yanında yer almayacağımıza söz veriyoruz” dedi.

Hamas saldırılarından İsrail'i sorumlu tutan Harvard öğrencileri tek tek fişlendiHamas saldırılarından İsrail’i sorumlu tutan Harvard öğrencileri tek tek fişlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.