Tesla kaza davalarında ilk büyük zaferini kazandı

ABD'li milyarder Elon Musk'ın elektrikli araç şirketi Tesla, otopilot özelliğinin ölüme yol açtığı iddiasıyla kendisine açılan ilk davayı salı günü gerçekleşen mahkemede kazandı. Ülke çapında hakkında buna benzer çok sayıda dava açılan şirket, büyük bir zafer elde etmiş oldu.

Bilim Teknoloji 2 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Tesla logosu. Fotoğraf: EPA

Tesla çıkması gereken onlarca davadan önce büyük bir zafer kazandı. 2019 yılında Tesla aracıyla meydana gelen bir kazada yaralanan iki yolcu, şirketin otomobili otopilot özelliğinin kusurlu olduğunu bildiği halde sattığını iddia ederek Kaliforniya eyalet mahkemesinde görülecek davayı açtı. Tesla yetkililerine göreyse şirketin bu kazada hiç payı yoktu ve olay tamamen insan hatasından kaynaklanıyordu. Mahkeme jürisi de Tesla ile aynı sonuca vardı.

Açılan davada araç sahibi Micah Lee’nin, otomatik pilot sebebiyle otoyoldan 105 km/saat hızla aniden saparak bir palmiye ağacına çarpmasına ve saniyeler içinde yanmasına neden olduğu iddia edildi.

Meydana gelen kazada Lee hayatını kaybetti. O sırada 8 yaşında olan bir çocuk da dahil olmak üzere iki yolcu ise ağır yaralandı. Bu iki yolcu daha sonra Tesla aleyhine bir dava açarak, şirketi otomobili satarken otopilot özelliğiyle diğer güvenlik sistemlerinin kusurlu olduğunu bilmekle suçladı.

Tesla ise savunmasında Lee’nin direksiyona geçmeden önce alkol aldığını söyleyerek sorumluluğu reddetti. Elektrikli araç şirketine göre kaza sırasında otopilot özelliğinin devrede olup olmadığı da ayrı bir muammaydı.

Aynı şekilde 12 kişiden oluşan jüri de salı günü düzenlenen mahkemede araçta herhangi bir üretim hatası olmadığına hükmetti. Karar, görüşmelerin dördüncü gününde alındı ve oylama 9’a 3 şeklinde gerçekleşti. Ne Tesla ne de davacıların temsilcileri karar hakkında bir yorum yapmadı.

Tesla, şirketin geleceği için çok kritik olarak lanse edilen otopilot ve gelişmiş otonom sürüş (PSD) sistemini test ediyor ve Tesla sürücülerinin kullanımına da sunuyor. Ancak son dönemlerde yaşanan kazalar nedeniyle Tesla araçları hem düzenleyiciler hem de yasal açıdan bir süredir gözetim altında.

Tesla bu konuyla ilgili olarak nisan ayında Los Angeles’taki başka bir davayı da kazanmıştı. O davada S model bir Tesla aracı yoldan çıkarak kaldırıma çarpmış ve sürücüsü yaralanmıştı. Ancak Tesla, her ne kadar araçlarına “otopilot” ve “tam otonom sürüş” gibi özellikler atfetse de sürücüleri teknolojinin hâlâ insan denetimi gerektirdiği konusunda uyarması sayesinde o davadan da yırtmayı başardı.

Yaptığı indirimler Tesla'nın kârını yüzde 44 azalttıYaptığı indirimler Tesla’nın kârını yüzde 44 azalttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.