Twitter’ın kurucusu Dorsey: Türkiye’de hep kapatılma tehdidi altındaydık

Twitter kurucusu Jack Dorsey, CEO olduğu dönemde sosyal medya platformunun karşı karşıya kaldığı baskılardan bahsederken Hindistan, Nijerya ve Türkiye'yi andı. Dorsey, Türkiye'de sürekli kapatılma tehdidi altında olduklarını ama bununla yasal yollarla mücadele ettiklerini söyledi.

Bilim Teknoloji 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın almıştı. Fotoğraf: Shutterstock

Twitter’ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey, YouTube’da konuk olduğu Breaking Points programında, Twitter-Türkiye ilişkisine dair kritik konulardan bahsetti. Twitter’a bazı ülkelerden baskı geldiğini söyleyen Dorsey, bu konuda Hindistan ve Türkiye’deki olayları örnek gösterdi.

Dorsey, Hindistan örneğini, çiftçi protestoları ve hükümeti eleştiren belli gazetecilere dair taleplerini aktararak anlatırken, şöyle konuştu: “Bunu çeşitli yollarla yaptılar. ‘Hindistan’da Twitter’ı kapatacağız’ dediler. Ki bizim için çok büyük bir pazardır. ‘Çalışanlarınızın evlerini basacağız’ dediler. Ki yaptılar. ‘Dediklerimizi yapmazsanız, ofislerinizi kapatacağız’ dediler. Ve bu, demokratik bir

Eski CEO, benzer baskıları Türkiye ve Nijerya’daki hükümetlerden de gördüklerini söyledi: “Türkiye’den de çok sayıda talep aldık. Türkiye’deki mahkemelerde mücadele verdik. Genellikle de kazandık. Ama sürekli bizi kapatmakla tehdit ettiler.”

Hatırlanacağı gibi 14 Mayıs’ta Türkiye’deki Genel ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesi Türkiye’den gelen istekle, Twitter’da 4 hesap ve 409 Tweet’e erişim engeli getirildiğini açıklamıştı. Bu yaptırımların açıklanması Elon Musk’a yönelik tepkiler sonrası gerçekleşmiş, Jack Dorsey, Türkiye’yle benzer sorunlar yaşadıklarını yazmıştı.

Dorsey’in açıklamasına göre Nijerya’da durum daha kötü. Hükümetin yapabileceklerinden korktukları için bu ülkeye personel gönderememişler.

Dorsey’nin açıklamarını yalanlayan Hindistan hükümeti iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürdü. Enformasyon Teknolojisi Bakan Yardımcısı Rajeev Chandrashekhar, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Ne kimse hapse girdi ne de Twitter kapatıldı. Dorsey’in Twitter rejiminin Hindistan yasalarının egemenliğini kabul etme konusunda bir sorunu vardı” dedi.

Twitter kurucusundan Musk'a: Twitter için en iyisi olduğunu kanıtlayamadıTwitter kurucusundan Musk’a: Twitter için en iyisi olduğunu kanıtlayamadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.