Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 6 ay: Crew-6 sağ salim evine döndü

Dört astronottan oluşan Crew-6 mürettebatı, dün sabah sabah saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya döndü. Mürettebat, SpaceX Crew Dragon kapsülleriyle Florida kıyılarına paraşütlü iniş yaptı.

Bilim Teknoloji 5 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Crew-6'nın Florida açıklarında Atlantik Okyanusu'na inerken çekilen kızılötesi görüntüsü. Fotoğraf: NASA TV

NASA’nın altı ay önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği Crew-6 ekibi dün sabah saatlerinde Dünya’ya döndü. Crew-6, NASA’nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında Space Exploration Technologies Corp.un uzay istasyonuna gerçekleştirdiği altıncı operasyonel mürettebatlı görev oldu.

NASA’nın Ticari Mürettebat Programı, şirketler tarafından yapılıp işletilen uzay araçlarını kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronot bulundurma girişimi.

Crew-6’da NASA astronotları Stephen Bowen ve Woody Hoburg, Rus kozmonot Andrey Fedyaev ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Sultan Alneyadi bulunuyordu. Dörtlü, mart ayında Dünya’dan yaklaşık 250 mil uzaktaki uzay istasyonuna fırlatılmıştı. O günden bugüne de orada yaşayıp çalışmalarını sürdürdüler.

Ekibin pazar sabahı dönmesi planlanıyordu ancak hava şartlarının kötü olması yörüngede kaldıkları süreyi uzattı. Bowen 31 Ağustos’taki veda töreninde, “Altı ay önce buraya geldiğimizde bu hepimiz için yeni bir deneyim oldu. Daha önce de uzayda bulunmuştum ama hiçbir zaman uzun süreli bir göreve katılmadım. Kesinlikle inanılmaz bir deneyim ve muhteşem mürettebatımla benim için harika bir fırsattı” demişti.

Crew-6, uzay istasyonundan ayrılmadan bir hafta önce Crew-7 denilen dört kişilik yeni mürettebatı karşıladı. Bu yeni ekip öncekinden bir tık daha çok uluslu. Zira mürettebatta bir NASA astronotu, Avrupa Uzay Ajansı’ndan Danimarkalı bir astronot, Japon astronot ile Rus kozmonot bulunuyor.

Şu anda uzay istasyonunda Crew-7’nin yanı sıra yörüngede bir yıl geçiren Rus Soyuz görevinin üç mürettebatı yaşıyor. Bu Rus Soyuz ekibinin hikayesi de epey ilginç. 21 Eylül 2022’de uzay istasyonuna gönderilen ekibin çok daha erken dönmesi gerekiyordu.

Ne var ki ekibi istasyona getiren uzay aracında aralık ayında bir sızıntı meydana geldi. Roscosmos’un, aracın mürettebatı Dünya’ya taşımak için yeterince güvenli olmadığına karar vermesinin ardından Soyuz MS-22 28 Mart’ta Dünya’ya mürettebatsız döndü. Şimdi ekibin 27 Eylül’de Soyuz MS-23 uzay aracıyla dönmesi planlanıyor.

Ekipten NASA astronotu Frank Rubio, bu aksaklıktan dolayı şimdi uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot rekorunu kırmak üzere. Şimdilik rekor, 355 günle Mark Vande Hei’ye ait.

Uzaya 6 aylık görev için gitmişti... ABD'li astronot şimdi rekor kıracakUzaya 6 aylık görev için gitmişti… ABD’li astronot şimdi rekor kıracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.