Yeni anksiyetemiz yüklenmiştir: Yapay Zekâ korkusu

Yapay Zekâ'nın adımlarını sıklaştırması, işlerini kaybetme korkusu yaşayanların endişelerini tetikledi. Yapay Zekâ korkusu olarak adlandırılan bu yeni endişeye karşın uzmanların tek önerisi var: Çalışma hayatınızda değiştirebileceğiniz şeylere odaklanın, paniğe kapılmak yerine kendinizi geliştirin.

Bilim Teknoloji 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Önceki değişimde elle tutulan robotlar işlerimiz için tehditti, artık koltuğumuzda yazılımların gözü var.

Yapay Zekâ’nın baş döndürücü hızda ilerlemesi ve biz uyurken bile kendini geliştirmek için çalışması, halihazırda iş gücünde olan insanlarda yeni bir fobi oluşturdu. Goldman Sachs’ın geçen ay açıkladığı küresel çapta 300 milyon kişinin, tam zamanlı işini YZ’ye kaptıracağına dair rapor gibi veriler de ‘Yapay Zeka Endişesi’ adı verilen bu korkuyu ilerletiyor.

PwC’nin geçen yıl yaptığı küresel işgücü anketinde de katılımcıların üçte biri, üç yıl içinde işinin YZ tarafından değiştirilmesinin olasılığı konusunda endişeli olduğunu söylemişti.

BBC Worklife’ın çalışanlarla konuşarak hazırladığı haberde de benzer cevaplar geliyor ama kariyer koçları ve İK uzmanlarının görüşleriyle, bu endişeleri yaşayanlara yol gösteriliyor. Buna göre çalışanların kontrol edebilecekleri şeylere odaklanmaları öneriliyor. İşlerini makinelere, YZ’ye kaptırma olasılığı karşısında paniğe kapılmak yerine, teknolojiyle birlikte nasıl çalışacaklarını öğrenmeleri gerektiğini söylüyorlar. Yani teknolojiyi bir tehdit olarak değil bir kaynak olarak gördüklerinde, kendilerini daha değerli hale getireceklerini anlatıyor uzmanlar.

Bazı çalışanlar ise bunun çalışanların karşısındaki ilk ‘makine’ tehdidi olmadığının altını çizip, ‘Buna da hazırlanırız’ diyorlar.

10'lar da ilginizi çekebilir: Elon Musk'ın çalışma yöntemi, anne-babalar için hayati bilgiler ve ucuza tatil için rehberler10’lar da ilginizi çekebilir: Elon Musk’ın çalışma yöntemi, anne-babalar için hayati bilgiler ve ucuza tatil için rehberler

10'ca bilim arasından: NASA'nın Ay simülasyonundan kara salyangozlarına haftanın 9 haberi10’ca bilim arasından: NASA’nın Ay simülasyonundan kara salyangozlarına haftanın 9 haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.