Erdoğan emekli ve memura zam vaad etti, Milli Muharip Uçağın adını açıkladı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil 20 adet yerli savaş uçağı Kaan’ın 2028’de teslim edileceğini söyledi. 'Yerli motoru da o tarihe yetiştireceğiz, Kaan F-35'ten çok daha üstün bir uçak' dedi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil milli muharip uçağı Kaan’la ilgili önemli gelişmeleri paylaştı. Kotil gelecek için kısa vadeli hedeflerini aktardığı mesajında “2028 yılında 20 adet Kaan teslim edeceğiz. 2030-2033’lerde çok sayıda daha teslim edeceğiz ve Türk Filosu yüzlerce Kaan’dan oluşmuş olacak” dedi.
Kaan’ın ülkenin bekası için % 100 yerli olmak zorunda olduğunu belirten Kotil “Motoru da yapıyoruz, mecburuz. İnşallah 2028-2029 yıllarında Kaan’ı kendi motorumuzla uçuracağız Bu kadar önemli bir teknolojide herhangi bir ülkeye bağımlı olamayız” diye konuştu.
Kaan’ın özelliklerinin ABD yapımı F-35’ten üstün olduğunu söyleyen Kotil “Bu uçak F-35’ten iyi bir uçak. F-35 altı ton taşıyor; bu 10 ton taşıyor mühimmat olarak. Bu iki motorlu o tek motorlu. İki motor daha çok enerji, daha uzağı aydınlatan radarlar demektir” dedi.
Kaan ilk olarak 17 Mart 2023’te hangardan çıkarak pist başı yapmıştı. 11 aylık süreçte Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulmak için hazırlandı. İlk uçuş görevi için girdiği testleri başarıyla tamamlandı.
Tasarım ve imalatıyla milli olan Kaan’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de Kaan’ın dikkat çeken özelliklerinden.
Kaan projesi tamamlandığında Türkiye bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen beş ülkeden biri olacak. Milli savaş uçağı her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleri ile fark yaratacak.
Kaan insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.
Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek olan Kaan yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.
Türkiye Kaan’ı öncelikle kendi ihtiyaçları için yapmaya uğraşıyor, ama Kaan tam olarak başarıldığında ihraç da edilecek. O yüzden uçağa gücünü verecek olan çift jet motorunun da milli imkanlarla yapılması ve uçağın üzerine takılması son derece önemli.
Bu amaçla TUSAŞ uzun zamandan beri çalışıyor. Türkiye’de milli imkanlarla geliştirilmiş kimi jet motorları var, bu motorlar daha şimdiden yerli üretim Gökbey helikopterlerde kullanılıyor. Şimdi sıra savaş uçağına güç verecek ve onu ses hızının bir hayli üzerine çıkaracak olan motorda.
Motorun geliştirilmesiyle eş zamanlı olarak uçağın ‘aviyonik’ diye adlandırılan elektronik uçuş sistemlerinin ve entegre uçuş bilgisayarının geliştirilmesine de devam edilecek. Daha şimdiden uçağın üzerinde aviyonik sistemler var ama bu sistemlerin savaş ortamları için çok daha fazla geliştirilmesi gerekiyor.