Özgür Özel Ankara için iddialı: Yarışın sonu belli
Ankara ve İstanbul'da barajlar kuraklıkla karşı karşıya. Ankara'nın 11 aylık suyu kalırken, Büyükçekmece Gölü'nde ise geçen yıldan bu yana büyük bir düşüş var.
İklim krizi kuraklığı da beraberinde getiriyor. İSKİ verilerine göre İstanbul barajlarındaki doluluk oranı bugün yüzde 37.49 olarak ölçüldü. Bir yıl önce bugün barajlardaki doluluk oranı yüzde 66.79 olarak ölçülmüştü. Büyükçekmece Gölü ise kuraklıktan en fazla nasibini alan barajlardan. Barajdaki doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 18.47 olarak ölçüldü. Büyükçekmece baraj gölünde ölçülen bu değerin 2014 yılından bu yana ölçülen en düşük değer. Bir yıl önce ise bu doluluk oranı 74.55 olarak ölçülmüştü.
Su seviyesinin şimdiye kadar toplam 2 kilometreye yakın çekildiğini söyleyen Oktay Cantürk, “Ben bu yörenin insanıyım. İşim gereği bu yolu sürekli kullanırım. Büyükçekmece Gölü karşı taraftaki otoban yolunun 300 metre ilerisine kadar suyla doluydu. Ama kuraklık sebebiyle göl yaklaşık 2 kilometreye kadar çekildi. Göl çekilmeden önce vatandaşlar buraya piknik yapmaya, balık tutmaya gelirdi. Ama ne yazık ki bunların hiçbiri artık yaşanmıyor. Keşke bu duruma bir çözüm bulunsaydı” dedi.
İSKİ verilerine göre, Alibeyköy Barajı’ndaki doluluk oranı 30 Temmuz Pazar günü, yüzde 18.89, Büyükçekmece Baraj gölünde yüzde 18.47, Darlık Barajı’nda doluluk oranı yüzde 53.07, Elmalı Barajı’nda doluluk oranı, yüzde 28.34, Istrancalar’da yüzde 34.14, Kazandere’de yüzde 07.69, Ömerli Barajı’nda yüzde 70.41, Pabuçdere’de yüzde 04.72, Sazlıdere’de yüzde 21.26, Terkos Barajı’nda ise, yüzde 24.93 olarak ölçüldü.
Öte yandan Ankara da kuraklıkla mücadele ediyor. Kentin barajlarındaki doluluk oranı 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla yüzde 45,50 olarak ölçüldü. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, Ankara’daki barajların ölü hacimleri de dahil olduğunda doluluk oranının geçen yıl temmuzda yüzde 41,50 olduğunu ve 658 milyon metreküp suyun olduğunu söyledi. Başkaya, “2023 yılı temmuz ayına baktığımız zaman, yüzde 45,50 doluluk oranına sahibiz. 721 milyon metreküp suyumuz bulunmaktadır. Geçen yıla göre 63 milyon metreküp su fazlalığı bulunmaktadır. Bu doluluk oranına bakıldığında Ankara’nın barajlarındaki su miktarı ile 11 aylık su kaldığını görüyoruz. Bu, suyun çok fazla olduğu anlamına gelmemektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda tasarruflu olmasını rica ediyoruz. Vatandaşlarımızın içme ve kullanma suyunu örneğin halı, araç yıkamada kullanmamalarını, kullanılacaksa eğer damlama sulama sistemi olarak kullanmalarını istiyoruz. Vahşi sulama yapmamalarını vatandaşlarımızdan rica ediyoruz” dedi.
Vahşi sulamadan kaçınılması gerektiğini belirten Başkaya, “Yaz aylarında su tüketimi artıyor. Yıllık ortalama 1 milyon 400 bin metreküp tüketim var. Yaz aylarında bu oran, 1 milyon 600 bin metreküpe çıkıyor. Yaz aylarında vatandaşlarımız tüketimde biraz daha tasarrufta bulunurlarsa; su sıkıntısı yaşamayız. Tüm vatandaşlarımıza çağrımız şudur; şu an itibarıyla barajlarımızda 11 aylık su kaldı” diye konuştu.