Doğu yakasında göz gözü görmüyor… ABD, bir sabah kendini devcileyin bir Meksika’ya dönüşmüş olarak buldu

Kanada'da haftalardır devam eden orman yangınları, azalmak şöyle dursun kontrolsüz bir şekilde artıyor. Bu yangınlar yıllardır yaptığı filmlerde Meksika'yı sarı tonlarının hakim olduğu bir ülke olarak gösteren ABD'yi, koca bir Meksika haline getirdi, çünkü hava kirliliği her yeri sarıya boyadı.

Çevre 9 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD'nin kuzeydoğu eyaletleri, Kanada'da günlerdir devam eden orman yangınlarından oluşan dumanların etkisi altında kaldı. Fotoğraf: AA

Kanada’nın dört bir yanı alevlerle sarıldı. Yetkililer, ülkedeki durumun bu hızla devam etmesi halinde ülkenin bilinen tarihindeki en kötü orman yangınlarıyla karşı karşıya olduğunun söylenebileceğini belirtiyor. Hükümet verilerine göre bu yıl daha şimdiden 2.300 orman yangını yaşandı ve bu yangınlarda 3.8 milyon hektarlık bir alan kül oldu.

Sadece Nova Scotia’daki yangınlar son 10 yılın toplamından daha fazla alanı yerle bir etti. Kanada hükümetine göre sıcak ve kuru hava şartları hasarın boyutunu daha da kötüleştirdi. Şu anda ülkede aktif 400’den fazla yangın var ve bunların yaklaşık 240’ının ‘kontrol dışı’ olduğu belirtiliyor.

Kanada Orman İşleri yetkilisi Michael Norton, bu hafta başında gazetecilere yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği orman yangınlarının sıklığını ve yoğunluğunu artırıyor ve Kanada’da daha uzun yangın sezonlarına neden oluyor. Geçmiş örnekler gelecekte göreceklerimizi yansıtmamaya başladı. Bu nedenle ‘benzeri daha önce görülmemiş’ ifadesini daha fazla kullanır olduk” diyor.

Dumandan etkilenen bölgedeki insanlar maske takmaya başladı. Fotoğraf: AA

Yangınlar sadece Kanada’yı etkilemiyor. Yıllardır Hollywood filmlerinde Meksika için sarı filtre kullanan ABD, Kanada’daki yangınlar sonucunda turuncu ve sarının tonlarına büründü. Sarıya bürünmesi bir yana New York’ta gündelik yaşamın ritmi bozuldu, şehirde ‘kırmızı alarm’ verildi ve sağlık endişeleri baş gösterdi. Yoğun pus Özgürlük Heykeli’nin ve Manhattan’daki gökdelenlerin üstünü örttü, Yankee Stadyumu’ndaki beyzbol maçı ertelendi ve görüş mesafesinin azalması sebebiyle LaGuardia Havaalanı’nda uçuşlar geçici olarak durduruldu.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, insanlara dışarı çıktıklarında maske takmalarını tavsiye etti ve şehirdeki açık hava etkinliklerini iptal etti. Benzer bir durum Philadelphia’da da yaşandı. Şehirdeki okul gezileri iptal edildi, teneffüs aralarında gençlerin bahçelere çıkması yasaklandı ve spor maçları ertelendi. Washington’da ise Covid-19 pandemisinden sonra insanlar ilk kez maske taktı.

Syravuse kentinde açık hava kirliliğini ölçen Hava Kalitesi Endeksi, hava kirliliğini çarşamba sabahı 402 olarak ölçtü. Endekse göre 50’nin altındaki ölçümler normal olarak değerlendiriliyor.

New York’un ünlü sanat merkezinde gösteri iptal edildi

New York’un ünlü sanat merkezi Broadway’de sahnelenen gösterisinde Jodie Comer, hava kirliliğinden etkilendi. Gösterisi esnasında zor anlar yaşayan ödüllü oyuncu, gösterisini ilân edilen bitiş saatinden çok önce sonlandırdı. Kirli havadan etkilenen ve nefes alma zorluğu yaşadığını belirten Jodie Comer, gösterisinin henüz 10. dakikasında seyircilerden özür dileyerek gösterisine devam edemeyecek durumda olduğunu açıkladı.

İklim değişikliği en somut haliyle karşımızda: 4 kıtada 4 ayrı felaketİklim değişikliği en somut haliyle karşımızda: 4 kıtada 4 ayrı felaket

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.