Afganistan’ı da Brezilya’yı da sel aldı: İki ülkede de ölü sayısı katlanıyor

İki farklı coğrafya, benzer trajedi. Afganistan da Brezilya'da haftalardır sel ile mücadele ediyor. Afganistan'da ölü sayısı 400'e yaklaşırken Brezilya'da da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 155'e yükseldi.

Çevre 19 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Afganistan'da son haftalarda etkili olan sellerde ölü sayısı 400'e yaklaştı. // Fotoğraf: AA

Brezilya ve Afganistan son haftalarda kötü hava koşullarının sebep olduğu sellerle gündemde. Afganistan’ın Türkmenistan sınırındaki Faryab vilayetinde yaşanan seller nedeniyle en az 18 kişi öldüğü açıklandı. Ülkenin kuzey vilayetlerinde son haftalarda etkili olan aşırı yağışlar ve neden olduğu seller ise neredeyse 400 can almış durumda. Öte yandan Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya da sel felaketiyle manşetlerde. Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde yaşamını yitirenlerin sayısının 155’e çıktığı, kaybolanların sayısının ise 94 olduğu bildirildi.

Afganistan’da ölü sayısı 400’e yaklaştı

Afganistan merkezli haber ajansı TOLO News’a konuşan Faryab Valiliği Sözcüsü İsmetullah Muradi vilayetteki seller nedeniyle en az 18 kişinin öldüğünü söyledi. Muradi iki bin dönümden fazla tarım arazisinin de kullanılamaz durumda olduğunu, 1000’den fazla evin hasar aldığını ve 300’den fazla hayvanın telef olduğunu belirtti. Öte yandan gün içinde Gor vilayetinde de aşırı yağışların neden olduğu seller nedeniyle en az 50 kişinin öldüğü ve onlarca insanın kayıp olduğu açıklanmıştı. Afganistan’ın kuzeyinde ağırlıklı Bağlan, Badahşan ve Tahar vilayetlerinde geçen hafta meydana gelen seller ağır kayıplara yol açmıştı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) söz konusu sellerde 300’den fazla insanın öldüğünü açıklamıştı. Afganistan’da kış aylarında yağan karın havaların ısınmasıyla erimesi, şiddetli yağışlar ve altyapının yetersiz olması sonucu meydana gelen seller can ve mal kayıplarına neden oluyor. Ülkede her yıl yüzlerce kişi bu nedenle ölüyor.

Brezilya’da selden etkilenenlerin sayısı iki milyonu geçti

Brezilya’daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 155’e yükseldi // Fotoğraf: AA

Afganistan’da durum buyken, dünyanın diğer bir ucu Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya da benzer bir trajediyi yaşıyor. Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde yaşamını yitirenlerin sayısının 155’e çıkarken 94 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların yol açtığı sellerde can ve mal kaybı giderek artıyor. Eyalete bağlı Sivil Savunmadan yapılan açıklamada, ölenlerin sayısının 155, kayıpların sayısının 94 olarak güncellendiği belirtildi. Yaralı sayısının 807, selden etkilenen kişi sayısının ise 2 milyon 300 bini geçtiği kaydedilen açıklamada yerinden edilenlerin sayısının da 620 bini aştığı ifade edildi. Açıklamada 82 bin 666 kişinin felaket bölgesinden kurtarıldığı ve 77 bin 202 kişinin barınaklarda kaldığı bilgisi verildi.

Lula bölgeyi üç kez ziyaret etti

Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite 3 Mayıs’ta “Son derece istisnai bir durumdan geçiyoruz. Bu kritik bir olay değil, eyalet tarihinin en yıkıcı olayıdır” demişti. Leite trajedinin büyüklüğü nedeniyle 180 günlüğüne “felaket durumu” ilan ettiklerini ve insanların tahliyesi için ciddi gayret gösterdiklerini söylemişti. Felaketin etkilediği alanları üç kez ziyaret eden Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva bölgeyi yeniden ayağa kaldıracaklarını vaat etmişti.

Afganistan sellere teslim: 315 kişi öldüAfganistan sellere teslim: 315 kişi öldü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.