Akbelen’de nöbet de sürüyor müdahale de

Akbelen dün sabah gözlerinin ağaç kesimine açtı. Vatandaşların bu duruma gösterdiği tepkiye ise jandarma gözaltı ile karşılık verdi.

Çevre 30 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fotoğraf: Hazar Dost

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji kömür maden sahasını genişletmek için ağaçları kesmek istiyor. İkizköylüler ve çevreciler ise buna karşı günlerdir nöbette. Ancak vatandaşları bölgeden çıkarmak isteyen jandarma müdahalede bulunuyor. Kesimin başlamasıyla birlikte halka desteğe giden çok sayıda çevreci ise müdahalelerle karşılaşıyor.

Öte yandan dün 50 kişilik bir grup Milas – Ören Karayolu önünü kesti. Akbelen Ormanı’nın nöbet alanında ise sinyal kesici araçlarla jammer getirilerek tüm iletişim kesildi.

Sabah saatleri kesimle başlamıştı. Nöbet alanının tam karşısındaki ormanlık alanda çok sayıda ağaç kesilmişti. Bunun durmasını isteyen vatandaşlardan 18 kişi gözaltına alındı. Milas jandarma komutanlığına götürülen çevreciler arasında Çevre Mühendisi Deniz Gümüşsel, avukat İsmail Hakkı Atal ve avukat Leyla Bilgen’de var.

Sanatçı Zülfü Livaneli de Akbelen’e giderek halka destek olmak istedi. Ayrıca Livaneli sanatçıları da Akbelen’e desteğe çağırdı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri ise İstanbul’dan ses yükseltti. YK Enerji’nin ortaklarından Limak Holding’in İstanbul’daki binasının önüne gelen TİP’liler basın açıklaması yaptı ve “Ülkenin dağını taşını madene ruhsatlandıran yağma düzenine yeter! Maden için yapılan orman tahsisleri bir an evvel iptal edilsin. Maden sebepli sürgüne de sürgün edemeyeceğiniz yaşamı yok etmenize de izin vermeyeceğiz. Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz. Bu cinayette parmağı olan herkes hesabını verecek” dedi.

TİP üyeleri Akbelen’deki çevrecilere İstanbul’dan destek verdi.

Öte yandan Akbelen’de bir kadının jandarmanın müdahalesi sonucu kafa travması yaşadığı da aktarıldı.

Direnişçilere jandarmadan ‘yoklama’

Akbelen Ormanı’na girmek isteyen vinç yurttaşlar tarafından durduruldu. Duruma CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal tepki gösterdi.

Yaşam savunucularının kamp yaptığı alana giriş çıkışlarında isimlerinin jandarma tarafından fişlenmesine tepki gösteren Tanal, jandarmanın elinden listeyi almaya çalıştı.

Söz konusu kağıtları Tanal’a teslim etmeyen jandarmaların listeyi alıp uzaklaşmaya başlamasının ardından Tanal da jandarmanın peşinden gitti. Bu esnada jandarmanın Tanal’ı engellemeye çalıştığı görüldü.

CHP’nin Akbelen imtihanı pek de iyi geçmediCHP’nin Akbelen imtihanı pek de iyi geçmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.