Aşırı sıcaklar can almaya başladı: 81 ölü

Kuzey Yarıküreye yaz geldi ve aşırı sıcaklar nedeniyle ölüm haberleri de gelmeye başladı. Hindistan son haftalarda feci şekilde kavruluyor. Ülkede etkili olan sıcak hava nedeniyle bugüne kadar 81 kişi öldü.

Çevre 4 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

“Yaz bir türlü gelmedi” söylemi yerini hızlıca “bu sıcaklar da ne böyle”ye yerini bırakırken küresel ısınmanın neden olduğu aşırı hava koşulları can almaya da başladı. Hindistan’da aşırı sıcaklar son haftalarda 81 kişinin ölümüne neden oldu.

Ülkede termometreler 49 derecenin üstünü vururken Hindistan’ın birçok şehrinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor.

Dünyanın en uzun seçimi 33 cana mâl oldu

​​Odişa eyaletinde 3 Haziran itibariyle sıcak çarpması sebebiyle 30 kişi yaşamını yitirdi. Uttar Pradeş eyaletinde de 2 Haziran’da 33 seçim görevlisi görev sırasında öldü. Aşırı sıcaklar sebebiyle Bihar’da 6, Racastan’da da 12 kişi hayatını kaybetti. Başkent Yeni Delhi’de 29 Mayıs’ta 52,9 dereceyle tüm zamanların en yüksek sıcaklığı kaydedilmişti.

Dünyanın en büyük genel seçimlerinde oy verme işlemi tamamlanırken Hindistan’daki aşırı sıcaklar son 10 gün içinde aralarında düzinelerce sandık görevlisinin de bulunduğu en az 77 kişinin ölümüne neden oldu. Başkent Delhi’nin bir bölümü geçen hafta Salı günü 49,9 santigrat derece ile ülkenin en yüksek sıcaklığını kaydetti. 6 hafta süren seçimlerde seçmenler, altı haftalık süreç boyunca sandık başına gitti.

‘Ölmeye değmez’

Eyaletin baş seçim görevlisi Navdeep Rinwa Pazar günü gazetecilere Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh’te ölen 33 sandık görevlisinin ailelerine 18 bin dolar tazminat ödeneceğini söyledi. Su sebilleri ve gölgelik alanlarla donatılmış olmasına rağmen Delhi’deki oy verme merkezleri oy verme işleminin sondan bir önceki günü olan cumartesi günü alışılmadık derecede sessizdi. Çünkü bazıları için oy kullanmak ölüm riskini almaya değmezdi. Ancak siyasetçiler halkı sıcaklara tahammül etmeye davet etti. Haseem adlı bir Delhi sakini CNN’e yaptığı açıklamada oy vermenin “herhangi bir cumhuriyetin ya da demokrasinin her vatandaşı için temel bir hak ve en önde gelen görev olduğunu” söyledi ve ekledi: “Hava nasıl olursa olsun dışarı çıkmalıyız.”

Delhi sokaklarında limonata satan bir kadın da Fransız haber ajansı AFP’ye konuştu: “Burada sıcaklık o kadar sert ki, rüzgar çıktığında sanki biri yüzünüze tokat atıyormuş gibi hissediyorsunuz.”

Yazın zirvesine daha haftalar varken sıcaklıkların daha da artması bekleniyor.

Aşırı sıcaklara rağmen 600 milyondan fazla insan sandık başındaydı

1.4 milyardan fazla insana ev sahipliği yapan ülkede yaklaşık 969 milyon seçimlerde oy kullanma hakkına sahipti. Seçim Komiseri Rajiv Kumar Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 642 milyon kişinin seçime katıldığını ve bu rakamın şimdiye kadarki en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu yıl aşırı sıcak yüzünden 15 bin kişi öldüDünya Sağlık Örgütü’ne göre bu yıl aşırı sıcak yüzünden 15 bin kişi öldü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.