Bazı rekorlar hiç kırılmamalı: En sıcak şubat

Geçen ay en sıcak şubat olarak kayıtlara geçti. Böylelikle üst üste dokuzuncu kez kayıtlara geçen en sıcak ay yaşandı.

Çevre 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ekim 2023'ün kayıtlara geçen tüm ekim ayları içinde en sıcak ay olması neticesinde 2023 yılı, 125 bin yılın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçmiş olabilir.

AB İklim Değişikliği Servisi Copernicus geride bıraktığımız şubat ayının küresel olarak kayıtlara geçen en sıcak şubat olduğunu duyurdu. Üstelik bu bir süredir devam eden rekor dizisinin devamı. Haziran 2023’ten bu yana her ay, en sıcak ay olarak kayıtlara geçti.

Şubat ayı 21.06 derece ile kayıtlara geçen en yüksek deniz yüzeyi sıcaklığı rekorunu da kırdı.

Copernicus verilerine göre 2023 Şubat ayı sanayi öncesi sıcaklık ortalamasının 1.77 derece üstündeydi. Son 12 ayda ise ortalama küresel sıcaklık sanayi öncesi dönemin 1.56 derece üstüne çıkarak kayıtlara geçen en yüksek seviyeye ulaştı.

Bu da dünyada sıcaklığın geçici de olsa kritik eşik kabul edilen 1,5 derecenin üstüne çıktığı anlamına geliyor. Oysa 2015’te yaklaşık 200 ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlayan politikalar geliştirmeyi kapsıyor. Bilim insanları uzun dönemde 1,5 derece eşiğinin aşılmasının iklim değişikliğinde çok yıkıcı etkilerinin görüleceği uyarısı yapıyor. Bahsi geçen 1,5 derecenin 20-30 yıllık bir dönem de aşılacağından korkuluyordu. Ancak arka arkaya gelen sıcaklık rekorları korkulan senaryoya çok yaklaşıldığını ve 2024 sonunda bu sınırın aşılacağını gösteriyor.

Guardian’a konuşan Imperial College London’daki Çevre ve İklim Değişikliği Enstitüsü’nden iklim bilimci Dr. Friedrike Otto tehlikenin boyutlarını şöyle anlatıyor: “İklimimizin ısındığına dair çok sayıda kanıt var. İklim değişikliğini inkar ediyorsanız dünyanın düz olduğunu da iddia edebilirsiniz. Meteoroloji istasyonlarından, uydulardan, gemilerden alınan milyonlarca ölçüm verisi gezegenimizin tehlikeli bir hızla ısındığını gösteriyor. Yeni rekorlar kırılması şaşırtıcı olmaz. İnsanlar petrol, kömür, gaz yakmaya devam ettikçe dünya da ısınmaya devam ediyor. Yapmamız gereken belli: Fosil yakıtları kullanmayı bırakıp sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek. Bunu yapmadığımız sürece iklim değişikliğiyle şiddeti artan aşırı hava olayları insanların hayatlarına ve geçim kaynaklarına zarar vermeye devam edecek.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.