BBC sunucusunun ölümünün ardından: Yunanistan’da iki turist daha kayıp

Türkiye gibi aşırı sıcaklardan nasibini alan Yunanistan'da yürüyüşe çıkan iki turist kayboldu. BBC sunucusunun ölümünün ardından kaybolan turistleri bu kez daha bir ciddi arayan Yunan yetkililer sıcaklara dikkat edilmesini istiyor.

Çevre 14 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Samos'taki arama ekibi. Fotoğraf: Shutterstock

BBC sunucusu Michael Mosley’nin Yunanistan’da cesedine ulaşılmasının üstünden bir hafta geçmeden söz konusu ülkede biri ABD’li, diğeri Hollandalı iki turistin daha farklı adalarda yürüyüş yaparken kaybolduğu öğrenildi.

Amargos Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre Albert Calibet adındaki 59 yaşındaki bir Amerikalı salı günü Amorgos Adası’ndaki Katapola köyüne giderken kayboldu. Calibet sıcaklıkların 37 dereceyi aştığı salı günü dört saat yürüyüş yapmak üzere sabah yedide evinden çıkmıştı. Yanında kaldığı arkadaşı nihayet perşembe günü polise haber vermişti. Yani Calibet’den 48 saat boyunca haber alınamamıştı.

ABD’li adam en son kız kardeşine bir mesaj göndermişti. Amargos’un Belediye Başkan Yardımcısı Popi Despotidi, CNN International’a son 10 yıldır Calibet’nin neredeyse her sene Amargos’a geldiğini söyledi. Yani yolunu şaşırıp kaybolma olasılığı düşük.

Hollandalı 74 yaşındaki bir diğer turist ise Samos Adası’nda pazar gününden beri kayıp. Adı açıklanmayan turisti bulmak için arama kurtarma operasyonunun devam ettiği belirtiliyor. Bilinene göre Hollandalı turist adanın Marathokampou bölgesinde yürüyüşe çıkmıştı.

Yunanistan her yaz turistlerin en uğrak noktalarından biri olduğu için yeni gleen turistlerin kaybolması normalde tuhaf karşılanacak bir durum değil. Ama televizyonda program sunan ve 5:2 diyeti olarak da bilinen aralıklı orucu popüler hale getiren doktor Mosley de geçen hafta yürüyüş için dışarı çıktıktan sonra geri dönmemiş, yapılan aramalar sonucu sunucunun cesedi bulunmuştu.

Yunanistan’ın meteoroloji servisi ülkenin Türkiye’nin günlerdir kavrulduğu sıcak hava dalgasının etkisinde olduğunu söylüyor. Hatta bu yüzden ülkede turuncu alarm bile verildi. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle okullar erken kapandı, Kültür Bakanlığı Akrapolis ve diğer arkeolojik alanları ziyaretçilere kapatmak zorunda kaldı. Kızıl Haç gönüllüleri ücretsiz su şişeleri dağıttı. Atina Belediyesi soğutma istasyonları kurdu. Bu sırada Girit’teki Hanya’da perşembe günü hava 44.5 dereceyi gördü.

Bu sıcaklara alışık olmayan turistlerin aşırı efor saf etmenin yaratacağı risklerin farkında olmadıkları ya da bu konuda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmedikleri konusunda endişeler artıyor. Samos’taki kurtarma ekibinin başındaki Dimitris Katatzis, çoğu zaman risklerin farkında olmayan turistlerin etrafı görmek için “yoldan sapıp” kaybolduklarını söyledi. Katatzis’in bir isyanı da vardı: “Daha dün 41 derece sıcağın altında şapkasız yürüyen yabancı bir çifte rastladık. Bu akla mantığa aykırı.”

Kapıda vize uygulaması kalktığı için Türkiye’de tatilini Yunanistan’da yapan ya da yapmayı planlayan birçok kişi var. Tatilde gerekli önlemleri almadan dışarı çıkmadığınızdan emin olun. Aynısı Türkiye’de çalışmak ya da gezmek için dışarı çıkanlar için de geçerli. Zira son üç günde Türkiye’de de 66 milyon kişi aşırı sıcaklardan kavruldu.

Yunan adasında ölen BBC sunucusunun cesedi kolundaki saat sayesinde bulunduYunan adasında ölen BBC sunucusunun cesedi kolundaki saat sayesinde bulundu

Aralıklı orucu popülerleştiren İngiliz doktor ve sunucu, Yunanistan'ın Simi adasında kaybolduAralıklı orucu popülerleştiren İngiliz doktor ve sunucu, Yunanistan’ın Simi adasında kayboldu

İşte bunlar hep iklim krizi: Son üç günde Türkiye'de 66 milyon kişi yandı!İşte bunlar hep iklim krizi: Son üç günde Türkiye’de 66 milyon kişi yandı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.