İspanya’da bir şirket ‘ahtapot çiftliği’ kuracak, bilim de çevreciler de kızgın

Ahtapotların acıyı hissettiğini söyleyen bilim insanları, bu kadar ahtapot üretilmesine de yaratılacak ortama da karşı.

Çevre 19 Mart 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
İspanya, Kanarya Adaları'nda yılda bir milyon ahtapot üretilecek.

İspanya’nın Kanarya Adaları’ndaki bir çifliğin tüketim amacıyla yılda yaklaşık bir milyon ahtapot yetiştirmeyi planladığının ortaya çıkması, bu canlıların yaşam koşulları hakkında endişeye sebep oldu.

Bilim insanları, ahtapotların hiçbir zaman bu yoğunlukta üretilmediklerini belirterek öldürülme yöntemlerinin de acımasız olduğunun altını çiziyor. Çiftliğin kurucusu şirket Nueva Pescanova, ahtapotların acı çekeceğine dair görüşü reddediyor.

Ahtapotların çiftliklerde üretilmesinin sırrını keşfetmek araştırmalar yapılıyordu ancak Nueva Pescanova, 2019’da bunu bilimsel olarak başardığını açıkladı. Üretim planında şöyle bir metot uygulanacak: Karanlığa alışık, izole yaşayan ahtapotlar, diğer ahtapotlarla birlikte tanklarda, kimi zaman sürekli ışık altında tutulacaklar, yeterli büyüklüğe ulaşanlar da -3 derece su dolu kaplarda öldürülecekler.

Ahtapotlar daha önce hiç ticari olarak yetiştirilmedi. Bu nedenle yürürlükte olan ve ahtapot haklarını koruyan kurallar da bulunmuyor. Şirket acı çektirmediğini, bilim insanlarıysa bunun tersini söylüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.