Brezilya kıyılarında köpekbalıklarının kokain testi pozitif çıktı

Brezilya kıyılarındaki köpekbalıklarında yüksek miktarda kokain bulundu. Bilim insanları bunun köpekbalıklarının davranışlarını değiştireceğinden endişe ediyor.

Çevre 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Test edilen köpekbalıklarının karaciğer ve kaslarında kokain tespit edildi.

Brezilya’da deniz biyologları Rio de Janeiro yakınlarındaki kıyılarda 13 köpekbalığına test uyguladı. Brezilya sivriburun cinsi köpekbalıklarının hepsinin kaslarında ve karaciğerlerinde yüksek miktarda kokain bulundu.

Science of the Total Environment dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar kokainin kaynağının yasadışı üretim yapılan yerlerin atıkları veya uyuşturucu kullanıcılarının dışkılarının arıtılmadan kanalizasyona karışması olabileceğini yazdı.

Bir diğer ihtimal uyuşturucu kaçakçılarının teknelerinden düşürdüğü ya da attığı paketleri köpekbalıklarının tüketmiş olması. Ancak bu ihtimal düşük bulunuyor.

Sonuçlar köpekbalıklarının kronik olarak insan kullanımı nedeniyle kokaine maruz kaldığını gösteriyor. Test yapılan köpekbalıklarında daha önce deniz canlılarında tespit edilen miktarın 100 katı daha yüksek kokain olduğu belirtildi. Araştırmacılar bulgularını endişe verici olarak nitelendirdi.

Araştırma ekibinden Dr Rachel Ann Hauser-Davis köpekbalıklarının davranışlarının kokainden etkilenip etkilenmediğinin bilinmediğini söylüyor ancak daha saldırgan ve tahmin edilemez davranışlar sergilemelerine neden olabileceğine dikkat çekiyor: “Kokain beyni hedef aldığından bu söz konusu olabilir. Başka hayvanlarda hiperaktif ve dengesiz davranışlara yol açtığına dair veriler var. Konuyla ilgili daha fazla araştırma gerekiyor.”

Karayip Korsanları oyuncusu köpekbalığı saldırısında hayatını kaybettiKarayip Korsanları oyuncusu köpekbalığı saldırısında hayatını kaybetti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.