Ege Denizi’nde gırgır ve troller için av yasağı başladı

Ege Denizi'nde büyük tekneler için av yasağı başladı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin yasağın 31 Ağustos'a kadar süreceğini söyledi. Yasağı ihlal edenlere 8 bin TL'den 200 bin TL'ye varan idari para cezaları uygulanacak.

Çevre 14 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Gırgır ve troller 31 Ağustos'a kadar Ege Denizi'nde avlanamayacak.

Su ürünleri üretimi bakımından önemli bir potansiyele sahip Ege Denizi’nde av yasakları başladı. Ege Denizi’nde bugün başlayan av yasağı 31 Ağustos’a kadar sürecek. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin yasak döneminde avcılık yapılmamasının sürdürülebilir balıkçılık için önemli olduğunu belirtti.

İzmir’in Türkiye’deki en önemli deniz avcılığının yapılan bölgelerden biri olduğunu belirten Şahin “Ege Denizi birçok balık türünün avlandığı, yıllık 5 bin ton civarında avcılık yapılan bir bölge. İzmir, avcılık ekipmanlarıyla ilgili de güçlü bir il. Geleneksel avcılık yapan 1700 civarında küçük teknemiz var. Yaklaşık 28 trol, 55 gırgır teknesiyle bu bölgede avcılık faaliyetleri devam ediyor” dedi.

‘Yasak büyük tekneleri kapsıyor’

Ege Denizi’nde av yasağının 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında yaklaşık 4,5 ay süreceğini ifade eden Şahin “Bu dönemde profesyonel anlamda yapılan avcılık faaliyetlerini durduruyoruz. Geleneksel kıyı balıkçılığı kısmında yasal sınırlara uymak şartıyla avcılığa devam edilebiliyor. Yasak, büyük tekneleri kapsıyor. Özellikle kıyı avcılığı dediğimiz küçük teknelerimizde amatör avcılar için herhangi bir problem yok. Yasak dönemi içinde gırgır ve troller ava çıkamıyor” diye konuştu.

‘Sürdürülebilir balıkçılık için yasağa uymalı’

Cezaların yapılan faaliyetin durumuna göre değiştiğini dile getiren Şahin yasağın ihlali durumunda 8 bin TL’den 200 bin TL’ye varan idari para cezaları uygulandığını belirtti. Sürdürülebilir balıkçılığın yapılması için yasak dönemlere uyulması gerektiğini aktaran Şahin “Avcılık yasak dönemler içinde izin verilen av aletleriyle yapılırsa bir sonraki nesle, çocuklarımıza ve torunlarımıza bizim gördüğümüz balıkları görme şansı tanınacak. Eğer hoyrat bir avcılık yapılırsa çocuklarımız bile balık türlerini zor görür. Bakanlık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Türkiye’nin dört bir tarafında gerekli denetimleri yapıyor. Mümkün olduğu kadar denetim sıklığımızı artırarak ve beraberinde rehberlik hizmeti yaparak faaliyetlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Alan olmazsa tutan da olmayacak’

Yasaklı dönemlerde satış yapan noktalarda kıyı balıkçılığı çerçevesinde gelen ürünlerin satışında herhangi bir problem olmadığını dile getiren Şahin şunları söyledi:

“Satış noktasında eğer doğru kontrolü yapabilirsek avcılık kısmında da gayri yasal şekilde yapılacak avcılığın önüne geçmiş oluyoruz. Bizim için tutan da satan da paydaşlarımız. Yasak döneminde alan olmazsa tutan da olmayacak. Tüketiciler hangi sezonda hangi balığın yenileceğini, hangi balığın yasaklı dönemde olduğunu sitemiz üzerinden görebiliyor. Tüketiciler bu konuda bilgi sahibi olursa yasaklı balığın satılmaması gerektiğini de öğrenecek. Onlar da bireysel tepkileri göstererek bir sonraki nesle balıkların aktarılmasına katkı sağlayacaklar.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.