Düşmanlık bitse de izleri kolay silinmiyor: Japonya’da savaştan kalma ABD bombası patladı
Binlerce balık Japonya'nın Hokkaido adası kıyılarına vurdu. Yetkililer sebebini henüz netleştiremediklerini söylerken, İngiliz Daily Mail balıkların kıyıya vurmasını Fukuşima'dan boşaltılan arıtılmış radyoaktif suya bağladı. Japon yetkililer tepkili.
Japonya son dönemin en büyük balık ölümlerine sahne oluyor. Bu ayın başlarında Hokkaido’daki Hakodate açıklarında bir kilometrekareden büyük bir alanın üstünü on binlerce sardalya ve uskumru ölüsü kapladı. Japon yetkililer nedenini nasıl açıklayacaklarını bilemedi, ama bazı gazeteler bunu aylar önce Fukuşima Nükleer Santrali’nden açık denize boşaltılmaya başlanan arıtılmış suya bağladı.
Hokkaido’nun yüzlerce mil güneyinde kalan Nakiri kasabasının yetkilileri bir açıklama yaparak birkaç gün önce bölgede sappa olarak da bilinen binlerce Japon sardalyası ölüsü gördüklerini bildirdi. Balıkçılar balık leşlerinin çürürken sudaki oksijen oranını da düşürmesinden ve bunun da denizdeki balık çeşitliliğini etkilemesinden korkarak ölü balıkları bir an önce toplamak için çaba sarf etti.
25 yıldır o bölgede balıkçılık yapan bir balıkçı Mainichi Shimbun’a “Daha önce hiç böyle şey görmemiştim. Nakiri’de sappa yakalamaya daha geçen yıl falan başladık. Bu da deniz ekosisteminin değişip değişmediğini merak etmeme neden oluyor” dedi.
Large quantities of dead sardines, mackerel and other fish washed up off the coast of Japan on December 7, 2023. pic.twitter.com/zIBzeaJyL4
— South China Morning Post (@SCMPNews) December 11, 2023
Uzmanlar bu göçmen balıkların sarıkuyruk gibi yırtıcı balıklar tarafından ölene kadar kovalandıktan sonra karaya vurduğunu tahmin ediyor. Ama bir sebep de su sıcaklığında ani düşüşler olabilir. Bu sene buna benzer balık ölümleri Türkiye ve Avustralya’da da yaşandı. Kuraklık nedeniyle nehirlerdeki su ve onunla birlikte oksijen de azalınca balıkların hayatta kalması zorlaşıyor.
Ancak yetkililer net bir açıklama yapmadığı için Japonya’daki balık ölümlerinin nedenini tam olarak söylemek mümkün değil. Bölgedeki yetkililerden biri Mikine Fujivara gazeteye açıklamasında “Şu anda nedenini bilmiyoruz. Sebebini öğrenmek için bölgedeki deniz suyundan örnek alıp incelemeyi planlıyoruz” dedi.
İngiliz gazetesi Daily Mail ise olayın Fukuşima Nükleer Santrali’nden açık denize boşaltılmaya başlayan arıtılmış suyla ilgili olabileceğine dair haber yaptı. Haberde santralin az miktarda radyoaktif izotop trityum içeren bu arıtılmış suyu Pasifik’e boşaltmaya başlamasından yaklaşık dört ay sonra ölü balıkların kıyıya vurmaya başladığına dikkat çekildi. Hokkaido, Fukuşima’nın çok yukarısında kalıyor.
Konu hakkında zaten hassas olan Japon yetkililer habere ateş püskürttü. Japon balıkçılık ajansı yetkilisi Asahi Shimbun’a verdiği demeçte, Fukuşima santralinden pompalanan suya atıfta bulunarak, asılsız haberlerden duydukları endişeyi “Boşaltım başladığından beri incelenen suların sonuçlarında herhangi bir anormalliğe rastlanmadı. Bilimsel kanıtlara dayanmayan bilgilerin yayılmasından endişeliyiz” diye anlattı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı 2011 yılındaki deprem ve tsunamiden sonra elektriği kesildiği için üç reaktöründe erime yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki soğutma sularının Pasifik’e boşaltılmasının insanlar için herhangi bir zararı olmayacağını söyleyerek izin verdi. Japonya bu suları şimdiye kadar tanklarda depolasa da elindeki boş tanklar hızla azalınca bu yönteme yöneldi.
Çin boşaltılan suyun sorun çıkarmayacağına güvenemeyeceklerini söyleyerek Japonya’dan deniz ürünü tedarik etmeyi bırakacağını söylemiş, sonrasındaki görüşmelerle konuya yaklaşımını yumuşatmıştı. Ancak bu süreçte Japon balıkçılar dahi suyun boşaltılmasına büyük tepki gösterdi. En son Japonya Başbakanı Fumio Kişida, su boşaltılan bölgedeki suların zararlı olmadığını göstermek için kameralar önünde bölgeden getirilen balıklardan yedi.