New York’ta Manhattan’ın 60. caddesinden aşağıya araçla giriş paralı oluyor

Ülkedeki en kötü trafik yoğunluğuna sahip New York'un Manhattan bölgesine araçla giriş paralı hale geliyor. Manhattan’daki 60. caddenin aşağısında, trafiğin yoğun olduğu bölgede araba kullanmak için 9-23 dolara arası ücret ödenecek. Bu durum ABD’de bir ilk olacak.

Çevre 14 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
New York'taki uygulama ülke tarihinde ilk olacak. Trafik yoğunluğuna göre araçlardan 9-23 dolar alınacak.

ABD’de New York’un yoğun trafikli bölgesi Lower Manhattan’a araçla girişlerde araç sahiplerinden ücret alınmasına karar verildi. 

Buna göre trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefleyen bu düzenleme herhangi bir yol geçiş ücreti gibi uygulanacak. Fakat, Manhattan’daki 60. caddenin aşağısında, trafiğin yoğun olduğu bölgede araba kullanmak için özel olarak ücret alınacağından bu durum ABD’de bir ilk olacak.

Gelecek baharda yürürlüğe girecek uygulamaya göre trafik yoğunluğuna göre 9 dolardan 23 dolara kadar ücretlendirme olacak.

New York Valisi Kathy Hochul geçen ay “Bu program New York şehrinin uzun vadeli başarısı için kritik öneme sahip” demişti. Günde 700 bin araba, taksi ve kamyonun akın ettiği Lower Manhattan, ülkenin en sıkışık trafiğe sahip bölgelerinden biri. Trafik nedeniyle buradaki ortalama hız 12.1 km. Otobüslerin hızı, 2010’dan beri yüzde 28 düşmüş durumda. Ayrıca New York’ta yaşayanlar yılda ortalama 117 saat bu trafikte zaman kaybediyor.

Benzer uygulama halihazırda Avrupa’nın 7 kentinde hayata geçirilmiş durumda. Londra ve Durham (İngiltere), Stockholm ve Göteburg (İsveç), Milano (İtalya), Znaym (Çekya) ve Valletta’da (Malta) bu uygulama mevcut.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul’da şehir merkezine araçla girişin paralı olması gerektiğine dair projesini dile getirmiş ve “İstanbul’a girmenin bedeli olmalı” demişti. Erdoğan’ın emsal olarak gösterdiği Londra’daki uygulamada, şehir merkezine araçla giriş 15 sterlin.

En kötü restoran denilmişti: Nusret'in New York'taki burger dükkanı kapandıEn kötü restoran denilmişti: Nusret’in New York’taki burger dükkanı kapandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.