Asya’nın yeni ‘milyarderler başkenti’ Mumbai

Hindistan'ın Mumbai şehri 92 milyarderle Çin'in Pekin şehrini geçerek Asya'nın en zengin başkenti unvanını aldı. New York 119 milyarderle şehirlerde dünya lideri olurken Çin 814 milyarderle ilk sıradaki ülke.

Ekonomi 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Mumbai, 92 milyarder ile New York ve Londra'nın ardından üçüncü sıraya yerleşti.

Hindistan’ın Mumbai şehri 92 milyarderi ile Asya’nın yeni “zenginler başkenti” unvanının sahibi oldu. Nikkei Asia basın kuruluşunun merkezi Şanghay’da olan Hurun Araştırma Enstitisü’ne dayandırdığı rapora göre 92 milyarderle Pekin’i geçen Mumbai Asya kıtasındaki en çok milyarderi olan şehir. Rapora göre New York’ta 119, Londra’da 97 milyarder bulunurken Mumbai 92 milyarderle dünya çapında üçüncü sıraya yerleşti. Hindistan’da toplam 271 milyarder var ve Mumbai ekonomisi 2023’te yüzde 7,5 büyüdü.

Ülkelerde lider Çin

Ülke bazlı değerlendirmelerde Çin 814 milyarderle listenin başında bulunurken sayının 2022’ye oranla 155 kişi azaldığı gözlemlendi. ABD ise 800 milyarderle ülkeler sıralamasında ikinci sırada. ABD’yi 271 milyarderle Hindistan izliyor.

Rapora göre şu anda dünya genelinde 3.279 milyarder var ve bu sayı 2023’e göre yüzde 5 arttıı. Çin’in kötü bir yıl geçirdiğini belirten raporda “Çin’de servet yaratımı son birkaç yılda derin değişimler geçirdi, emlak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen milyarderlerin serveti azaldı” dendi.

ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang 48 milyar dolar ile listede ilk 30’a girerken Google, Meta ve Microsoft sahiplerinin servetlerinde de “ciddi atış” gözlemlendi. Teknoloji sektöründeki servet artışının yanı sıra ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in servetinin de 1,2 milyar dolara yükselmesi dikkati çekti.

Hindistan'da 900 bin dolar milyoneri olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın gözü onların üzerinde...Hindistan’da 900 bin dolar milyoneri olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın gözü onların üzerinde…

Hindistan 2027'ye kadar en büyük 3. ekonomi olmayı hedefliyorHindistan 2027’ye kadar en büyük 3. ekonomi olmayı hedefliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.