Marmara için fırtına uyarısı

Marmara’ya hafta sonu fırtına uyarısı yapılırken yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi. Bunun ardından İstanbul için bir uyarı da AKOM'dan geldi, “Fırtına ile hava sıcaklığı 8-10 derece” düşecek denildi.

Çevre 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kurak geçen yazın ardından sonbahar yağışları ancak mevsim sonunda gelmeye başladı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava bugün yerini Trakya’dan başlayarak soğuk ve yağışlı havaya bırakacak. Fırtınanın da etkili olması beklenirken İstanbul Valiliği, AFAD, AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden uyarı geldi. THY (Türk Hava Yolları)  İstanbul’da beklenen olumsuz hava koşullarından dolayı MADKOM (Meteorolojik Acil Durum Komitesi) kararı uyarınca toplam 40 seferin karşılıklı olarak iptal edildiğini duyurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre sabah saatlerinden itibaren bölge genelinde rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat), pazar günü sabah saatlerinde itibaren kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) doğusunda yer yer tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağışların akşam saatlerinde Yalova’da, pazar günü öğle saatlerinden sonra da İstanbul’da etkisini kaybetmesi bekleniyor. Açıklamada ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

Marmara için lodos fırtınası uyarısı: 90 kilometre hıza ulaşabilirMarmara için lodos fırtınası uyarısı: 90 kilometre hıza ulaşabilir

AKOM ve Valilik de uyardı

Meteoroloji’nin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve İstanbul Valiliği’nden de uyarı geldi.

AKOM, İstanbul’a hafta sonu soğuk ve yağışlı havanın geldiğini, sıcaklıkların da fırtına ile birlikte 8-10 derecelere düşeceğini belirtti. Yapılan açıklamada, “İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Kuzeyin soğuk havasını hızlı bir şekilde bölgeye taşıyan sistem nedeniyle Cumartesi akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklarda 8-10 derecelere kadar ani düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli sağanak yağmur, Cumartesi 06.00 ile Pazar 20.00 arası beklenirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Cumartesi 10.00 ile Pazar 20.00 arası esmesi öngörülüyor” denildi.

Açıklamanın devamında, “Fırtına ile birlikte kış değerlerine gerileyen sıcaklıklar nedeni ile 2 gün boyunca il genelinde kuvvetli sağanak, 40-60 kilogram metrekare, yağmur geçişi yaşanacak. Yağışların, fırtınanın etkili olduğu kuzey bölgelerde metrekarede 80-100 kilogramın üzerine çıkması bekleniyor. İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek. Vatandaşlar da ağaç ve direk devrilmesi, tabela ve çatı uçması ile fırtına nedeniyle toplu ulaşımında yaşanabilecek aksaklıklara karşı uyarıldı” ifadeleri yer aldı.

Sarı kodlu uyarı

Valiliğin resmi hesabından ise “Cumartesi sabah saatlerinden itibaren İstanbul’da rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” paylaşımı yapıldı.

Yağmur ve fırtına İstanbul'u fena etkilediYağmur ve fırtına İstanbul’u fena etkiledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.