Meteoroloji uzmanı Kadıoğlu’ndan ‘ısı adası’ yorumuna itiraz: İstanbul’a kar yağarken de bu kadar betondu

İstanbul için ardı ardına gelen yanlış kar tahminleri soru işaretleri doğurdu. Meteorolog Adil Tek kar yağmamasının sebebini "Isı adası" olarak yorumlarken, bir diğer meteorolog Mikat Kadıoğlu başka nedenler olduğunu ileri sürdü.

Çevre 3 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’un neredeyse düzenli aralıklarla kar yağacak telaşı yaşamasına neden olan yanlış meteorolojik tahminlerin nedeni ne? Şimdi de bunu tartışıyoruz. Bu konuda ilk görüşü Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı Kandilli Rasathanesi’nin Meteoroloji Laboratuvarı yöneticisi Prof. Dr. Adil Tek açıklamış, İstanbul’daki yoğun yapılaşmanın ‘ısı adası’ etkisi yarattığını öne sürüp kar dolu bulutların İstanbul’a ulaştığında yere yağmur bıraktığını söylemişti.

Ama şimdi ona kuvvetli itirazlar var. İtiraz eden de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir iklim bilimci olan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu. Ona göre İstanbul’da yoğun yapılaşma yeni bir şey değil, oysa geçmişte şehre ciddi miktarlarda kar yağdığı, bu yağışın da hayatı çok olumsuz etkilediği, o yüzden belediye ve valiliğin basit bir kar yağışında bile afet bekler gibi hazırlandığı biliniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, yağmayan kar ile ilgili “İstanbul’a kar giremiyor.  Şehirde hareketlilik, yani bir şehrin saldığı bir ısı var. Isı adası dediğimiz şey şehrin kırsala göre sıcaklığının biraz daha yüksek olması” diye açıklamıştı.

Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mikdat Kadıoğlu, bu açıklamayı yetersiz buldu, sosyal medya hesabı üzerinden “Bu kadar basit değil” diyerek tepki gösterdi.

‘Kar yağdığı zaman da İstanbul bu kadar betondu’

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul’la ilgili kar tahminlerinin neden tutmadığını ve “ısı adası” yorumuna itirazını 10Haber’e anlattı.

Henüz kar yağışı için gerekli hava koşullarının oluşmadığını belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, “Isı adası tek başına kar yağışını durduramaz. Yeterince soğuk olsa ısı adasının etkisi olmaz. Tek bir şeye bağlamak çok zor, çok fazla nedeni var. Meteoroloji kaotik bir ortam, tek bir nedene bağlamak yanlış. Isı adası tamam ama kar yağdığı zaman da İstanbul bu kadar betondu” dedi. Hem yağış olması hem de bulut ve altındaki sıcaklık profilinin uygun olması gerektiğini hatırlatan Kadıoğlu, bu iki faktörün İstanbul’un merkezinde henüz bir araya gelmediğini söyledi.

‘Türkiye’de tutmayan hava tahminlerinin hesabı sorulmuyor’

AKOM ve MGM’nin peş peşe gelen yanlış kar uyarılarına da değinen Kadıoğlu, “Onlar güvenli tarafta olmak istiyor. Yani kar yağmasa bile millet sonra mağdur kalıp da sürpriz bir karda yollarda kalıp onları suçlamasınlar diye kendilerini garantiye alıyorlar. Zaten Türkiye’de tutmayan hava tahminlerinin hesabı sorulmuyor. Güneşli derler de kar yağarsa millet o zaman kızar. Ama kar yağacak der de güneş olursa millet bayram ediyor, hatta seviniyor” diye konuştu.

‘Sahte meteorologlar birbirlerini fişekliyor, bilgi kirliliği yaratıyor’

Geçtiğimiz ay Kadıoğlu ve Meteoroloji Mühendisleri Odası, sosyal medyadan hava tahminleri yapan Kerem Ökten isimli sahte meteorolog ile mahkemelik olmuştu. Bunun sebebi, Ökten’in bir internet sitesinde İTÜ Meteoroloji Mühendisliği mezunu olduğunu, Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığını ileri sürmesiydi. Kadıoğlu böyle bir mezunları olmadığını ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti. Bu tür sahte meteorologların manipülasyon yaptığını söyleyen Kadıoğlu, “Bunların hepsi birbirlerini fişekliyor, gaz veriyor ve bilgi kirliliği yaratıyorlar. Bazıları da horoz gibi. Horoz öttüğü için güneşin doğduğunu sanıyor, bunlar da kar tahmini verirse kar yağar diye düşünüyorlar, cahillik yani” dedi.

Profesör Kadıoğlu kar tahminleri tutmayanlarla dalga geçti: Tık tıkçı meteorologlarProfesör Kadıoğlu kar tahminleri tutmayanlarla dalga geçti: Tık tıkçı meteorologlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.