Profesör Kadıoğlu kar tahminleri tutmayanlarla dalga geçti: Tık tıkçı meteorologlar

Kerem Ökten'in sahte meteorolog olmasını ortaya çıkaran İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mikdat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kar tahmini tutmayanlarla dalga geçti.

Gündem 26 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Hava durumu üzerine yaptığı yorumlarla bilinen ve çeşitli sitelerde İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği mezunu olarak tanıtılan Kerem Ökten’in diplomasının sahte olduğunu ortaya çıkaran Profesör Dr. Mikdat Kadıoğlu şimdi de kar tahmini tutmayanlarla dalga geçti.

Mikdat Kadıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu sözlere yer verdi:

Bizim sahte ve tık tıkcı meteorologların son kar tahminlerinde canı çok yandı galiba. Normalde bu grafiğe göre 28, 29 ve 30 Ocak için İstanbula kar alarmı vermesi gerekirdi. Hayret ya”

Sahte meteoroloji uzmanını ortaya çıkarmıştı

Sosyal medyada meteorolojik değerlendirmeler paylaşan Kerem Ökten 17 Ocak’a ilişkin hava tahmini yapıp “Türkiye’nin başı dertte” diyordu. Oysa bundan 10 gün sonrasına böyle nokta atışlı tahmin yapmak, meteoroloji biliminin doğası gereği imkansız.

Peki bu tahminini neye dayandırıyordu? Bunu kimse bilmiyor. Onun bu felaket tahminlerine İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mikdat Kadıoğlu çok sert yanıtlar verdi. Kadıoğlu, epeydir tek başına bu sosyal medya meteorologlarıyla mücadele halinde zaten.

Mikdat Kadıoğlu yaptığı açıklamada İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na da etiketleyerek “İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak böyle bir mezunumuz olmadığını kamuoyuna saygı ile duyururum. Bu sahte diploma olayı için suç duyurusunda bulunuyoruz” demişti.

Kadıoğlu sonrasında Kerem Ökten hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de sosyal medyada meteoroloji tahmini paylaşılmasına karşı çıkan bir açıklama yayınlanmıştı. Açıklamada zaman zaman sosyal medya üzerinden yetkisiz kişilerden ya da kaynağı belli olmayan hesaplardan kısa ve uzun vadeli hava tahminleri ile ilgili çeşitli açıklamalar yayınlandığı belirtilerek bu açıklamalarla ilgili İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Birimi ve Kurumu tarafından açıklamalar yapıldığı vurgulanmıştı.

Meteorolojiden uyarı

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son tahminlere göre, Türkiye yarından itibaren Karadeniz üzerinden gelen yeni bir soğuk ve yağışlı sistemin etkisi altına girecek.

Bugün yurdun büyük bölümü parçalı ve çok bulutlu geçecek. Batı Karadeniz ile Marmara’nın doğusunda kıyı kesimlerde sağanak iç kesimlerde kar ve karla karışık yağmur görülecek. Orta ve Doğu Akdeniz’de ise sağanak etkili olacak.

Yarın, Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı sistemin etkisiyle kuzey, iç ve doğu kesimlerde yağış görülecek. Yağışlar Karadeniz’in kıyı kesimlerinde sağanak, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimleri, İç Anadolu, Ege’nin iç kesimleri ile Marmara’nın batısında kar ve karla karışık yağmur şeklinde olacak.

Soğuk ve kar yağışı geliyor

3 il için ‘turuncu’, 28 il için ‘sarı’ uyarı

Öte yandan, yarın beklenen yoğun kar ve karla karışık yağmur nedeniyle, Bolu, Hakkari ve Şırnak için “turuncu”, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Kars, Kastamonu, Malatya, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, Bayburt, Batman, Bartın, Ardahan, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce için “sarı” kodlu uyarıda bulunuldu.

Hafta sonu yurdun büyük bölümünde kar etkili olacak

Hafta sonu yağışlı sistem etkisini sürdürürken, Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Kıyı Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesimleri dışında kalan tüm bölgelerde kar ve karla karışık yağmur görülecek.

Genellikle mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının hafta sonundan itibaren azalarak mevsim normalleri altına düşeceği tahmin ediliyor.

Ankara, İstanbul ve İzmir’de hava durumu

Ankara’da yarın güney kesimlerde hafif kar yağışı görülecek. Cumartesi günü parçalı bulutlu, pazar günü ise kent genelinde kar yağışı etkili olacak. Hava sıcaklıklarının yarın sıfırın altında 4, hafta sonu ise sıfırın altında 2 ila 3 derece arasında değişmesi bekleniyor.

İstanbul’da yarın sağanak, hafta sonu ise kar ve karla karışık yağmur bekleniyor. Hava sıcaklıkları, yarın 8, hafta sonu ise 6 ila 8 derece civarında seyredecek.

İzmir’de yarın yağış beklenmezken, hafta sonu şehrin kuzey kesimlerinde yağış görülecek. Hava sıcaklıkları yarın 14, hafta sonu ise 10-12 derce civarında seyredecek.

Profesöre küfreden sahte meteorologla mücadelenin iki yıllık öyküsüProfesöre küfreden sahte meteorologla mücadelenin iki yıllık öyküsü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.