Patara kumsalını caretta carettalara dar ettiler

Antalya'da Patara Plajı'nda yaşayan caretta carettaların yuvalama alanında ATV araçlarla off-road yapan tatilciler tepki topladı.

Çevre 6 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Patara Plajı'nda ATV'ler caretta carettaların yaşam alanında off-road yaptı.

Patara kumsalı nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların Türkiye’deki 22 yuvalama alanından biri. Ancak bu alan düzenlenen eğlencelerle her yaz caretta carettalara dar ediliyor. Bu sene de insanlar ATV araçlarıyla kumsalda off-road yaptı ve tepkilere neden oldu. Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı içerisinde Antalya’nın Kaş ilçesi ve Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırlarında yer alan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde ‘Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Projesi’ni 10 kişilik ekiple yürütüyor ve burada canlıların zarar görmesini engellemeye çalışıyor.

Nesli tükenmekte olan caretta carettaların korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Başkale, Patara kumsalına araç girişlerinin yuvalama sezonunda da devam ettiğini açıkladı. Araçların kumsala girişinin caretta caretta yuvalarına zarar verdiğini aktaran Prof. Dr. Başkale, bu olumsuz durumun kumsalın yapısını da bozduğunu söyledi. Alana insanların araçlarla girişinin kısıtlanması için gerekli adımların atıldığını fakat tur araç şirketlerinin turistleri ATV ile kumsala soktuğunu aktaran Prof. Dr. Eyüp Başkale, Kum tepesi ve Çay ağzı bölgesinden giriş yapan araçları önlemek adına tabelalar yerleştirildiğini, kumsalın Çayağzı tarafındaki girişinde ahşap kazıklar ile araç girişinin engellenmeye çalışıldığını anlattı.

Prof. Dr. Başkale, şöyle konuştu “Uzun zamandır Patara kumsalında çalışıyoruz. Çok güzel sonuçlar elde etmeye başladık. Nesli tehlike altındaki türleri korumakta başarılı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak son zamanda kumsala araç girişleri büyük sorunlarımızdan biri. Özellikle off-road araçları ATV’ler ne yazık ki kumsala giriyor. Kumsalın büyük kısmını araç girişlerini engellemek için kazıklarla kapattık. Buna rağmen yine de ATV’lerin girişine engel olmakta zorlanıyoruz. Geçtiğimiz günlerde araç girişlerine jandarma ekipleriyle birlikte müdahale ettik. Kumsala giriş yapan araçların yakalanması ve çıkarılmasını sağladık. Ancak bunları bir bilinç halinde oluşturmamız gerekiyor. İnsanların hiçbir uyarıya maruz kalmadan kumsalı sürdürülebilir bir şekilde kullanmalarını öğrenmesi gerekiyor” dedi.

Tuba’nın 17 bin 500 kilometrelik yolculuğuTuba’nın 17 bin 500 kilometrelik yolculuğu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.