Şili cehennemi yaşıyor: 99 kişi öldü, alevlerin etkisi tüm ülkeyi sardı

Şili en az 99 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yangın ülkeyi sararken yetkililer olağanüstü hal ilan etti, yetkililer ölü sayısının artabileceğini söylüyor. Ülkede iki günlük yas ilan edildi.

Çevre 5 Şubat 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Şili son günlerde orman yangınlarıyla sarsılıyor. İçişleri Bakanı Carolina Toha ülkenin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 161 yangın çıktığını ve bu yangınların şimdiye kadar 43 bin hektardan fazla araziyi etkilediğini söyledi. Yangınlar sırasında 99 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede iki günlük yas ilan edildi.

Toha itfaiye ekiplerinin yangınların 102’sini kontrol altına aldığını, yangınların 40’ıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti. Ekipler başkente yakınlığı nedeniyle Şili’nin liman kenti Valparaiso’daki yangına öncelik veriyor. Yetkililer Valparaiso’daki orman yangınlarının tahminen 1400 eve zarar verdiğini söylüyor. Şili Maliye Bakanı Mario Marcel Valaparaiso bölgesindeki hasarın muhtemelen “yüz milyonlarca dolar” olacağını belirtti.

Rolando Fernandez evini kaybedenlerden biri. Fernandez üzüntüsünü “32 yıldır buradayım ve böyle bir şey olacağını hiç hayal etmemiştim” diyerek dile getiriyor. Yangını ilk cuma günü öğleden sonra görmüş. 15 dakika içinde bölgeyi alev ve duman sarmış, herkes can havliyle kaçışmaya başlamış. Fernandez “Hayatım boyunca çalıştım ve geriye hiçbir şeyim kalmadı” diyor. 

El Olivar’daki evlerin son hali. Fotoğraf: Shutterstock

Bu yangınların Şili’de kayıtlara geçen en ölümcül orman yangını olduğuna inanılıyor. Yangından etkilenenlerin büyük kısmı yaz tatili sebebiyle kıyı bölgesini ziyaret ediyordu. Başkent Santiago’ya 116 km uzaktaki sahil kasabası Valparaiso yaz aylarında turistlerin en uğrak noktası.

Toha “En büyük endişemiz bazı yangınların kentlere çok yakın bölgelerde, kentsel alanların kesişme noktasında çıkması. Yangınların insanları, evleri ve tesisleri etkileme olasılığının çok yüksek olması” diyor. Şu an yaklaşık 372 Şili kayıp ve 99 kişinin öldüğü biliniyor ama Toha’nın gazetecilere yaptığı açıklamaya göre henüz girilemeyen bölgelerden gelen bilgiler teyit edildikçe sayının artabilecek.

El Olivar’da yaşayan 61 yaşındaki Rodrigo Pulgar Fransız haber ajansı AFP’ye yaşadıklarını “cehennem” olarak anlattı. Pulgar komşusuna yardım etmeye çalışırken kendi evinin de yanmaya başladığını fark etmiş. Pulgar “Üstümüze kül yağıyordu resmen” diyor. El Olivar’da yaşayanların büyük kısmını yaşlılar oluşturuyor. Pulgar’ın komşusu bölge sakinleri yardım edip çıkaramadığı için evinin içinde ölmüş.

Bir kişi gözaltına alınmış

CNN Şili’nin haberine göre orman yangınlarıyla bağlantılı olarak şimdiye kadar en az bir kişi gözaltına alındı. İddiaya göre gözaltına alınan kişi Şili’nin orta kesimindeki Talca kentindeki evinde kaynak işi yaparken yanlışlıkla yangın çıkarmış, yangın daha sonra çevredeki otlaklara sıçramıştı.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric cumartesi günü televizyonda “Trajedinin koşulları göz önüne alındığında kurbanların sayısı önümüzdeki saatlerde kesinlikle artacaktır” dedi. Boric Savunma Bakanlığı’nın etkilenen bölgelere daha fazla askeri birlik göndereceğini ve gerekli tüm kaynakların hazır bulundurulacağını da sözlerine ekledi.

Bakanlık acelesi olmayan ameliyatların askıya alınması çağrısı yaparak geçici sahra hastanelerinin kurulması talimatı verdi. Ayrıca son senesindeki tıp öğrencilerinin sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için göreve başlatılacağı bildirildi.

Vina del Mar, Limache, Quilpue ve Villa Alemana’da yaşayanlar için sokağa çıkma yasağı getirildi. Boric sokağa çıkma yasağının yolların açılmasına ve acil durum araçlarının etkilenen bölgelere ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi.

Şili’deki orman yangınları Kolombiya’nın başkenti Bogota çevresindeki dağlarda da yangınlarla mücadele edilen bir döneme denk geldi. Yetkililer Kolombiya’nın son 30 yılın en sıcak ocak ayını yaşadığını belirtmişti. Bu Santiago’da da kayıtlara geçen en sıcak ikinci ocak ay oldu. En sıcak ocak ayı 2017’de yaşanmıştı ve o zaman da aşırı sıcaklarda Pasifik kıyılarına yüksek sıcaklıklar ve şiddetli yağışlar getiren El Nino hava olayı etkili olmuştu.

İstanbul'daki orman yangınında sabotaj iddiası: 'Yakarak kaçtılar'İstanbul’daki orman yangınında sabotaj iddiası: ‘Yakarak kaçtılar’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.