Toz bulutları komşuyu sardı, Atina Mars’a döndü

Atina üstünde komşu gezegen Mars görünümü. Yunanistan'ın başkenti Kuzey Afrika'dan gelen toz bulutlarıyla turuncu renge büründü.

Çevre 24 Nisan 2024
Fotoğraf: AA

Kuzey Afrika’dan Akdeniz üzerinden gelen toz bulutlarının Akropolis ve Atina’nın diğer simge yapılarını sarmasıyla salı günü Yunanistan’ın güneyinde gökyüzü turuncu renge büründü.

Kuvvetli güney rüzgarları Sahra Çölü’nden taşıdığı tozlarla gün ışığının son saatlerinde Yunan başkentinin atmosferine Kızıl Gezegen Mars benzeri bir filtre verdi.

Rüzgarların yön değiştirip tozu taşıması ve sıcaklıkların düşmesiyle bugün gün içinde gökyüzünün açılması bekleniyor. Salı günü Girit Adası’nın güneyindeki bazı bölgelerde günlük en yüksek sıcaklık 30 santigrat dereceyi aşarak Yunanistan’ın kuzeyinin büyük bölümünde kaydedilenden 20 santigrat dereceden daha yüksek bir değere ulaştı.

Son birkaç gündür güneyden esen kuvvetli rüzgarlar da ülkenin güneyinde mevsim normallerinin dışında erken çıkan orman yangınlarını körükledi.

İtfaiye teşkilatı son 24 saat içinde ülke genelinde toplam 25 orman yangını çıktığını duyurdu. Ege Denizi’ndeki tatil adası Paros’ta pazartesi günü yanlışlıkla orman yangını başlattıkları şüphesiyle üç kişinin tutuklandığı belirtildi. Önemli bir hasar ya da yaralanma rapor edilmedi ve yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

Girit’te bir deniz üssü yakınlarında çıkan bir başka yangın da dün söndürülebildi.

Göğüs Hastalıkları Derneği’nden uyarı

Yunanistan Göğüs Hastalıkları Derneği de atmosferdeki çöl tozu parçacıklarının solunum rahatsızlığı olanlar için tehlikeli olduğu uyarısı yaptı.

Açıklamada solunum sorunu ve kalp rahatsızlığı olanların açık hava aktivitelerinde bulunmaması, pencerelerin kapalı tutulması, açık havada maske kullanılması ve kronik rahatsızlıkları olanların da doktorları ile iletişim halinde olması istendi.

Yunanistan Meteoroloji Dairesi de ülkenin kuzeyi ve batısında çamurlu yağış beklendiğini bildirdi.

Komşuyu sarsan şiddetli orman yangınları

Yunanistan her yaz yıkıcı ve çoğu zaman ölümcül orman yangınlarına maruz kalmakta. Geçen yıl ülke Avrupa Birliği’nin yirmi yılı aşkın süredir en büyük orman yangınını yaşamıştı.

Dedeağaç ve Meriç Bölgesi’nde geçen yıl 19 Ağustos’tan itibaren bir süredir devam eden yangınların, Avrupa Birliği (AB) içinde 2000 yılından bu yana tutulan kayıtlardaki en büyük yangınlar olduğu bildirilmişti.

Sadece Dedeağaç bölgesindeki yangınlarda, yaklaşık 10 günde 81 bin hektar alan küle dönmüştü.

Ülkede kalıcı kuraklığın yüksek bahar sıcaklıklarıyla birleşmesi önümüzdeki aylarda itfaiyeciler için özellikle zorlu bir dönem yaşanacağına dair korkuları arttırdı.

Yaz için rekor sıcaklık uyarısı: 2023'ü arayacağızYaz için rekor sıcaklık uyarısı: 2023’ü arayacağız

Okyanuslar geçen yıl her gün yeni bir sıcaklık rekoru kırmışOkyanuslar geçen yıl her gün yeni bir sıcaklık rekoru kırmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.