200 tonluk yardım Gazze açıklarında: İnsanlar artık hayvan yeminden ekmek yapıyor

Kıtlıkla burun buruna yaşam mücadelesi veren Filistinliler için yola çıkan 200 tonluk yardımı taşıyan gemi Gazze açıklarına ulaştı.

Dünya 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de açlık ve susuzlukla ilgili ölüm haberleri gelmeye başlamışken İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli yardım kuruluşlarının insani yardımlarını taşıyan gemi Gazze açıklarına ulaştı.İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms ile ABD merkezli World Central Kitchen kuruluşunun 200 tonluk gıda yardımını taşıyan gemide pirinç, un, bakliyat, konserve gıda ve protein içeren malzemeler bulunuyor.

12 Mart’ta yola çıkmıştı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Larnaka Limanı’ndan 12 Mart’ta yola çıkan ve bugün bölgeye ulaşan gemiyle, İsrail ordusunun 5 ayı aşkın süredir bombaladığı Gazze Şeridi’ne ilk kez deniz yoluyla yardımlar ulaştırılmış olacak. Geminin yükünün boşaltılması ve Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere dağıtımının hangi mekanizmayla gerçekleşeceğine dair henüz bir bilgi bulunmuyor.

İsrail ordusu, dünkü açıklamasında, Kıbrıs Adası üzerinden Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiyi karşılamaya hazırlandığını bildirmişti. Açıklamada, “yardım operasyonunun İsrail hükümeti ile ABD yönetiminin talebi doğrultusunda İsrail ordusu ve sivil yetkilileriyle koordineli biçimde” gerçekleştirildiğine yer verilmişti. Rum gazeteleri dün, yardım malzemesinin, öncesinde İsrailli yetkililer tarafından da denetlendiğini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Larnaka Limanı’ndan hareket eden geminin Gazze açıklarına 2 gün içerisinde ulaşmasının beklendiğini yazmıştı.

İsrail yardım kuyruğunda bekleyen Filistinlileri hedef almıştı

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılar ve yardım girişini engelleyerek açlık ve kıtlığa neden olduğu Gazze Şeridi’ndeki Kuveyt Kavşağı’nda insani yardım bekleyenlere ateş açarak 20 kişiyi öldürmüş, en az 155 kişiyi de yaralamıştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Kuveyt Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlileri hedef aldığı belirtilmişti. Saldırıda 20 kişinin öldüğü, 155 kişinin de yaralandığı ifade edilen açıklamada, yaşananların, İsrail’in yeni ve korkunç bir katliam yapma yönündeki önceden planlanmış niyetini gösterdiği vurgulanmıştı. Açıklamada, Kuveyt Kavşağı’nda zorlu saha durumuna rağmen ölü ve yaralıların tahliye sürecinin devam ettiği belirtilerek, hastanelere ulaşan yaralıların sağlık durumunun ciddiyeti nedeniyle ölü sayısının artabileceği kaydedilmişti.

‘İsrail 20 gündür yardım bekleyen insanları hedef alıyor’

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İşgalci, dünyanın burada işlenen suçların önüne geçme acizliği gölgesinde 20 gündür üst üste yardım bekleyenleri hedef alıyor” dedi. İsrail ordusunun yardım bekleyenlerin yerlerini çok iyi bildiğine ve kasıtlı olarak sivil vatandaşları hedef aldığına dikkati çeken Sevabite, İsrail’in Kuveyt Kavşağı’nda yardım bekleyenleri tank ve helikopterden açılan ateşlerle hedef aldığını belirtti. Görgü tanıkları da İsrail ordusunun, Gazze kentinde yardım bekleyen Filistinlilere topçu atışının yanı sıra helikopter ve insansız hava araçlarından (İHA) ateş açarak saldırdığını belirtti.

Saldırı sırasında Kuveyt Kavşağı’na yakın daha önce vurulmuş ancak insanların içine sığındığı bir evin de top atışına maruz kaldığını aktaran görgü tanıkları, evin içindeki onlarca kişinin öldürüldüğü ve yaralandığını kaydetti.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal ise yaptığı yazılı açıklamada, “İşgal güçleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki açlık krizinden etkilenen ve yardım bekleyen masum sivilleri katletmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Uluslararası kuruluşlar ve Birleşmiş Milletlere bağlı örgütlere, İsrail’in masum sivillere yönelik katliamlarını durdurma çağrısında bulunan Basal, İsrail’in sivillere yönelik saldırıları ve açlık nedeniyle daha fazla can kaybı yaşanmaması için yardımların sınır kapılarından ulaştırılması talebinde bulundu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 341 Filistinli öldürüldü, 73 bin 134’e kişi yaralandı.

İnsanlar artık hayvan yeminden ekmek yapmaya çalışıyor

İsrail’in açlığa sürüklediği Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistinlilerin ramazan ayında sahur ve iftar sofralarını, “çay ve hayvan yeminden yapılan ekmek” oluşturuyor. İsrail’in 5 ayı aşkın süredir saldırılarını sürdürdüğü ve yardım girişini engelleyerek kıtlığa neden olduğu Gazze’nin kuzeyindeki Filistinliler, en temel insani gereksinimlerden ve ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde ramazan ayını karşıladı. İsrail’in bombardımanından sağ çıkan Gazzeliler, bölgede yaşanan kıtlık ve açlıktan muzdarip. Her geçen gün kıtlığın daha da kötü bir seviyeye ulaştığı bölgede Filistinliler, un olmadığı için ramazan sofralarına ancak “hayvan yeminden yapılan ekmek ve çay” koyabiliyor.

Filistinli aileler, bombardıman altındaki sahur ve iftar sofralarında ara ara dağ kekiği olarak da adlandırılan “zahterli zeytin, konserve çorba” gibi gıdalar tüketiyor.

Hamas esir takası şartlarını duyurdu, İsrail 'gerçekçi' bulmadıHamas esir takası şartlarını duyurdu, İsrail ‘gerçekçi’ bulmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.