42 kadını katleden seri katil bir kayıp yakınının rüyasıyla yakayı ele verdi

Kenya'da 42 kadını öldürüp çöplüğe atan seri katil Euro 2024 finalini izlediği mekanda yakalandı. Eşini de öldürüp diğer kurbanları gibi çöplüğe atan adamı kayıp yakınlarından birinin rüyası ele verdi.

Dünya 16 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Görsel: HANDOUT

Doğu Afrika ülkesi Kenya seri katil haberiyle sarsıldı. Kenya polisi bir seri katilin son iki yılda 42 kadını öldürdüğünü itiraf ettiğini açıkladı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre seri katil 33 yaşındaki Collins Jumaisi Khalusha 42 kadını bir şekilde tuzağına düşürdü, öldürdü ve cesetlerini ortadan kaldırdı. Polis bu kadınlardan şimdilik yalnızca dokuzunun cansız bedenine ulaşabildiklerini, onların da beden bütünlüğü olmadığını söyledi. Yetkililer son zamanlarda ülkede kadına şiddetin arttığını, bu vakanın da bunlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Polis başkent Nairobi’de bir gecekondu mahallesinde çöplük olarak kullanılan terk edilmiş bir taş ocağında dokuz kadının parçalanmış cesetlerinin bulunmasından sonra harekete geçmiş, günler sonra da seri katili yaka paça tutuklamıştı.

Euro 2024 finalini izlerken yakalandı

Zanlı Euro 2024 finalini izlediği sırada yakayı ele verdi. Kenya Ceza Soruşturmaları Müdürü Muhammed Amin’in gazetecilere yaptığı açıklamaya göre zanlı başkent Nairobi’nin doğusundaki Soweto’da, Euro 2024 futbol finalini izlemek üzere gittiği bir kulübün dışında, yerel saatle sabah 3’te tutuklandı. Amin “Sorgulama sırasında şüpheli 2022 ile 11 Temmuz 2024 Perşembe günleri arasında 42 kadını kandırıp öldürdüğünü ve cansız bedenlerini çöplüğe attığını itiraf etti” dedi.

Müfettiş Vekili Douglas Kanja açıklamada şu ana kadar bulunan dokuz ceset üstünde “otopsi incelemesi yapılacağını” da sözlerine ekledi.

Şüphelinin tutuklanmasından önce Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyen Kanja cesetlerin “ciddi şekilde parçalandığını, farklı çürüme durumlarında olduğunu ve çuvallar içinde bırakıldığını” aktardı.

Bütün soruşturma dokuz kadının parçalanmış cesetlerinin bulunmasıyla başladı. Ülkede kolluk kuvvetlerine güvenin azaldığı bir dönemdeki bu soruşturma “güven tazelemeye” neden olsa da cesetlerin bulunmasının hikayesi bambaşka. The New York Times’ta yer alan habere göre süreç bir kadının kayıp yakınını rüyasında görmesiyle başladı. Kadın kayıp yakınının rüyasında çöplüğe bakmalarını istediğini söyledi. Bunun üzerine başlayan arama çalışmalarında çuvallar içinde beden bütünlüğü bozulmuş 18 ila 30 yaşları arasında dokuz kadın cesedi bulundu.

Eşini de aynı şekilde öldürüp çöplüğe atmış

Amin basına yaptığı açıklamada seri katilin kendi eşini de diğer kurbanları gibi öldürüp cansız bedenini aynı çöplüğe bıraktığını söyledi.

Pazartesi günü polis yetkilileri kurbanlardan birine ait bir cep telefonunun analizini yaptıktan sonra şüphelinin izini bulduklarını söyledi. Polis zanlının yakalandıktan sonra polis memurlarını çöplük alanına yaklaşık 100 metre mesafede tek odalı kiralık bir eve götürdüğünü ve burada sekiz akıllı telefon, iki çift kadın iç çamaşırı, bir pala, pembe bir el çantası, altı erkek ve iki kadına ait kimlik kartları ve diğer eşyaların bulunduğunu açıkladı.

Bir ayda 31 kadın cinayeti infial yaratmıştı

Tutuklama Kenya’da bir ay içinde en az 31 kadının öldürülmesinin ülke çapında protestolara yol açmasından altı ay sonra gerçekleşti. Aktivistler hükümeti kadın cinayetleri konusuyla ciddi şekilde ilgilenmeye ve özel bir polis birimi kurmaya çağırdı.

Polis cinayetlerin arkasındaki nedeni araştırmaya devam ettiklerini söyledi. Zanlının bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Vergi artışları ve yolsuzluklara karşı ölümcül protestolarla sarsılan 55 milyon nüfuslu Kenya’yı kardın cinayetleri derinden etkiledi. Devlet Başkanı William Ruto’nun görevden alınması talebiyle düzenlenen protestoların son gelişmelerden sonra bu hafta yeniden alevlenmesi bekleniyor.

Kenya’da kadınlar genellikle partnerleri ve yakın akrabalarının uyguladığı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet dalgasının giderek arttığına dikkat çekmeye çalışıyor.

Cesetler protestolarda kaybolanlara ait sanıldı

Korkunç cinayetlerin ortaya çıkması son gösteriler sırasında en az 41 kişiyi öldürmek ve onlarca eylemciyi acımasızca kaçırıp gözaltına almakla suçlanan polis teşkilatının daha da mercek altına alınmasına neden oldu. Cesetler ilk bulunduğunda bazı kişiler bunların hükümet karşıtı protestolar sırasında gözaltına alınan ya da kaybolan kişilere ait olduğunu iddia etti. Kenya’nın bağımsız polis gözlemcisi kadınların öldürülmesinde “polisin dahli olup olmadığını ya da cinayetleri önlemek için harekete geçip geçmediğini” araştırdığını söyledi.

Kenya’da insan hakları örgütü Uluslararası Af Örgütü’nde ayrımcılık karşıtı kampanyalar yürüten Zaina Kombo “Bu kadın cinayetlerinden çıkan pek çok soru var” dedi. Kombo “İnsanlar artık polise güvenmiyor” dedi; “ve bu güven eksikliği soruşturmalar dahil herhangi bir adım atılmasını çok zorlaştırıyor.”

ABD öncülüğündeki Haiti misyonu başladı: Kenya güçleri adadaABD öncülüğündeki Haiti misyonu başladı: Kenya güçleri adada

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.