AB terör listesini güncelledi: Yeni üye The Base’i tanıyalım

Avrupa Birliği'nin terör listesine güncelleme getirildi. 'The Base' adlı aşırı sağcı örgütün eklendiği yeni liste Resmi Gazete'de yayımlandı. Beyazların üstünlüğü iddiasındaki neo-Nazi örgütü ne kadar biliyorsunuz? Gelin yakından bakalım.

Dünya 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
The Base üyeleri propaganda amaçlı çekilen fotoğrafta Nazi selamı veriyor. / Fotoğraf: Wikipedia

Avrupa Birliği’nin icra organı olan AB Konseyi’nden yapılan bir duyuruya göre Avrupa Birliği, terörist olarak kabul edilen kişi, kuruluş ve örgütlere yönelik finansal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımları içeren listeye, aşırı sağcı ‘The Base’ örgütünü de ekledi. Açıklamada The Base’in 2018 yılında Rinaldo Nazzaro tarafından kurulduğu ve terör eylemlerine karışan bir aşırı sağcı grup olduğu belirtildi.

ABD merkezli bu örgütün AB üyesi ülkelerdeki fonları, mali varlıkları ve ekonomik kaynaklarının dondurulmasına karar verildi. Ayrıca AB ülkelerinin bu örgüte fon ve ekonomik kaynak sağlaması yasaklandı. İlgili yasal düzenlemeler Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandı.

Bu liste ilk kez 11 Eylül 2001’de ABD’de gerçekleşen terör saldırılarının ardından oluşturulmuştu ve şu anda 22 örgüt ile 15 kişiyi içeriyor. AB Konseyi, PKK’yı 2002 yılında bu listeye dahil etmişti. Türkiye’den ayrıca DHKP-C de listede bulunuyor.

AB Terör Listesi olarak bilinen yaptırım rejimi, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1267, 1989 ve 2253 sayılı kararlarını uygulayan, El Kaide ve IŞİD’i hedef alan AB rejiminden ayrı tutuluyor.

Birlik ayrıca IŞİD ve El Kaide ile bunlarla bağlantılı ya da bu grupları destekleyen kişi ve kuruluşlara karşı bağımsız olarak kısıtlayıcı tedbirler uygulayabiliyor.

Genel hatlarıyla The Base örgütü

The Base örgütü Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD’nin terör örgütleri listelerinde de yer alıyor. Kanada’nın terör örgütleri listesinde “neo-Nazi” olarak tanımlanan örgüt, ABD’de yoğunlaşmış durumda ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde de faaliyet gösteriyor.

The Base (hate group) - Wikipedia

The Base adlı örgütün logosu. / Fotoğraf: Wikipedia

Temmuz 2018 civarında kurulan grup internet üzerinden takipçi kazanıyor, şifreli mesajlaşma uygulamaları kullanarak iletişim kuruyor ve üyelerini paramiliter eğitime katılmaya teşvik ediyor.

Liderin gerçek kimliği uzun süredir gizemini koruyordu.Ancak Nazzaro’nun birkaç yıl boyunca hem ABD’de hem de Rusya’da çekilmiş çok sayıda fotoğrafı ve videosu, The Base’in kurucusu olduğu bilinen kişinin iki takma ad kullandığını gösteriyor. Daha önce de grubu internette tanıtırken kendi fotoğraflarını kullanmıştı

2019 yılında Nazzaro, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen ve “devlet politikasının sonuçlarının ve başarılarının sergilenmesine odaklanan” bir Rus hükümet güvenlik sergisinde konuk olarak yer almıştı.

Bu örgütün 2020 yılında ABD’nin Virginia eyaletinde gerçekleştirilen bir mitingde saldırı planladığı ve Kuzey Amerika’da üyelerine askeri eğitim kampları düzenlediği biliniyor.

Investigation reveals that leader of neo-Nazi group 'The Base' owns land in Ferry County

Örgütün propaganda afişlerinden biri. Afişte “Irkını koru, The Base’e katıl” sloganı yer alıyor. / Fotoğraf: YouTube

“Beyaz üstünlüğünü” savunan The Base’in beş üyesi, geçen yıl Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) tarafından düzenlenen bir operasyonda internette şiddet yanlısı aşırılıkçı propaganda yaymak, yeni üyeler kazandırmak ve 3D baskı yöntemiyle silah yapma kılavuzları paylaşmak gibi terörist faaliyetler nedeniyle yakalanmıştı.

Europol yapılan aramalarda bulunan silahların ele geçirildiğini ve örgütün terör eylemi hazırlığında olduğunu bildirmişti.

İsrailli bakan 'Erdoğan Hamas'ın terör hücrelerine para ve silah veriyor' dedi, Dışişleri yalanladı: İftiraİsrailli bakan ‘Erdoğan Hamas’ın terör hücrelerine para ve silah veriyor’ dedi, Dışişleri yalanladı: İftira

'Yahudi olmak istiyorum' diyen Milei, Hamas'ı terör listesine aldı‘Yahudi olmak istiyorum’ diyen Milei, Hamas’ı terör listesine aldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.