Biden, Erdoğan’ı kutladı, İsveç’in NATO üyeliği ve F-16’lar masada

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla tebrik ederken iki ülke ilişkilerindeki kritik konular tekrarlandı. Türkiye F-16'larla ilgili isteğini dile getirirken, ABD'nin cevabı ilk adımın İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması gerektiği oldu.

Dünya 31 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilmesinden sonra ABD Başkanı Joe Biden, mevkidaşını arayarak tebrik etti.

Telefon görüşmesine ilişkin hem cumhurbaşkanlığından hem de Beyaz Saray’dan açıklama yapılırken, Reuters da görüşmenin içeriğine dair detayları duyurdu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Biden, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim başarısını kutlayarak, sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda iş birliğini ilerletme hususunda mutabık kaldı” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamadaysa ABD Başkanı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etmek için aradığı kaydedilerek, müttefikliğe vurgu yapıldı: İki liderin iki ülke arasındaki işbirliğini derinleştirmek üzere yakın ortaklar olarak birlikte çalışmaya devam etme kararlılıklarını belirttikleri, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek olan NATO Zirvesinde transatlantik güvenliğin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel sorunların üstesinden gelmeye hazır olma konusunun​​​​​​​ gündeme geldiği kaydedildi.

Reuters’ın haberine göre, Delaware’e gitmek üzere Beyaz Saray’dan ayrılan Biden, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, görüşmeye dair detaylar verdi. Biden, Erdoğan’ın F-16 satışı konusunu gündeme getirdiğini kendisinin de İsveç’in NATO üyeliğinin öncelikli olduğunu belirttiğini söyledi: “Erdoğan’la konuştum. Onu kutladım. F-16’larla ilgili hala bir şeyler yapmak istiyor. İsveç konusunda anlaşmak istediğimizi söyledim.” Biden, İsveç konusundan sonra başka konular için temas halinde olacaklarını belirttiğini söyledi.

Biden ayrıca, gelecek hafta İsveç’in NATO üyeliği konusunda Erdoğan’la görüşeceklerini de sözlerine ekledi.

‘ABD’nin F-16 satışında desteği uzun süredir net’

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Türkiye’ye F-16 satışına yönelik desteğinde uzun süredir net olduğunu belirterek İsveç’in NATO’ya üyeliğinin bunun bir koşulu olmadığını ifade etti. Jean-Pierre, “Bu podyumdan birçok kez duyduğunuz üzere Başkan Biden, NATO’nun müşterek çalışabilirliğini kolaylaştırmasına yardımcı olması kapsamında Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin desteğinde uzun süredir net” diye konuştu.

İsveç ve Türkiye Dışişleri Bakanları NATO üyeliğini 'yakında' görüşecekİsveç ve Türkiye Dışişleri Bakanları NATO üyeliğini ‘yakında’ görüşecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.