ABD Seçim Günlüğü: Cumhuriyetçileri alarma geçiren kadın Laura Loomer

Seçim günlüğünün yeni bölümüne hoş geldiniz. Trump'ın kampanyasına bomba gibi düşen Laura Loomer adındaki kadın kim ve Cumhuriyetçiler neden endişeli? Peki ya Papa Francis ABD seçimlerinde kimi destekliyor? Soruların cevapları bültenimizde.

Dünya 15 Eylül 2024

Seçime son 51. Daha önce de söylemiştik, bu kadar az bir süre kalmışken adaylar soğumadan kendilerini eyalet eyalet dolaşmaya verdi. Demokratların adayı Kamala Harris haftanın büyük kısmını Pensilvanya’da özellikle de Trump yanlılarının yoğun olduğu bölgelerde geçirdi. Bunun öncesinde de münazaraya zaten Pensilvanya’nın Pittsburgh kentinde hazırlanmıştı. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ise gittiği yerlerde göçmen nefretini körükleyecek konuşmalarını sürdürdü. Buna büyük tartışma yaratan “Haitililer köpek eti yiyor zaten” söylemini savunması da dahildi.

🗺️Kim nerede: Harris dün Washington’daydı. Congressional Black Caucus Foundation’ın her yıl düzenlediği ödül töreninde konuşma yaptı. Trump zaten Nevada’daydı, Nevada’da kalmaya devam etti. Harris’in yardımcısı Minnesota Valisi Tim Walz da Wisconsin’deki Superior’da düzenlenen bir mitingde konuştu. Trump’ın yardımcısı Ohio Senatörü JD Vance ise Kuzey Carolina’nın Greenville kentinde üniversiteler arası Appalachian State – East Carolina futbol maçına katıldı.

🚨Cumhuriyetçileri alarma geçiren kadın: Laura Loomer

Trump’ın Harris’e karşı elindeki en büyük kozlardan biri göçmen sorunu. Çünkü Biden yönetimi göçmen sorununu çözmek için dört yıl boyunca doğru düzgün hiçbir şey yapmadı. Münazarada bu şansını iyi değerlendirebilseydi Harris’i hiç olmazsa bir konuda kenara sıkıştırabilirdi. Ama öyle olmadı. O münazaradan geriye kalan tek şey “Haitililer köpek eti yiyor” söylemi oldu. Oysa bunun doğru olmadığını, iddiaya konu olan Ohio kenti Springfield’ın yerel yönetimi bizzat açıkladı. Hem de birkaç defa… Çünkü Trump ve yancıları tüm eleştirilere rağmen söylemlerini sürdürdü.

Eski başkanın komplocu ruhunu öne çıkardığını gösteren bir diğer şey de 11 Eylül hakkında komplo teorileri yayan ve sosyal medyada Harris’e saldırırken ırkçı yorumlar yapan aşırı sağcı Laura Loomer ile daha sık vakit geçirmesi. Loomer, kongre seçimlerine Florida’dan iki kez aday olmuş ama her iki çabası da başarısızlıkla sonuçlanmış bir insan. X’te 1,2 milyon takipçiye sahip. Cumhuriyetçiler bu kızdan endişe duyuyor.

🧐Neden mi? Cumhuriyetçilerden bazıları Loomer’ın toksik bir kişiliği olduğunu düşünüyor ve bunun seçim kampanyasını olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyorlar. Bu toksikliğe bir örnek verecek olursak Loomer daha bu hafta bir paylaşımında seçimi Harris kazanırsa “Beyaz Saray’ın köri kokacağını ve saraydaki konuşmaların çağrı merkezi aracılığıyla yapılacağını” söyleyerek başkan yardımcısının Hindistan’a dayanan kökenine açık bir gönderme yaptı. Şikayetlerini dile getiren Cumhuriyetçiler arasında Marjorie Taylor Greene ve Lindsey Graham var. Bu ikilinin Cumhuriyetçilerin sağcılık skalasında tam olarak aynı eksende olmadığını düşünürsek durumun vahametini anlayabilirsiniz.

🔎Yakınlaşalım: Kendisini “şerefli bir İslam düşmanı” olarak tanımlayan Loomer yine de 11 Eylül’ün “içeriden desteklenen bir saldırı” olduğunu savunuyor. Ayrıca Trump’ı hedef alan temmuzdaki suikast girişiminin ardında ABD Başkanı Joe Biden’ın olduğunu iddia ediyor. Haitili göçmenler iddiasını bu kadar büyüten kişilerden biri de Loomer. 2015 yılında Hillary Clinton’un destekçisiymiş gibi davranarak kampanya çalışanlarını yasalara aykırı olacak şekilde bağış kabul etmeleri için tuzağa düşürmeye çalışmıştı.

Kampanya ekibinden değil: Loomer, Trump’ın kampanya ekibinde olmadığını söylese de Mar-a-Lago’ya sık sık giden misafirlerden biri. Salı günkü başkanlık münazaranın sahne arkasındaki isimlerden biri de Loomer’dı. Ayrıca münazaranın ertesi günü Trump’la birlikte New York ve Pensilvanya’ya gitti. Özellikle 11 Eylül anmalarına katılması tepkiyle karşılanınca Loomer, “Neden böyle tepki veriyorlar anlamıyorum. Oradakiler beni gördüğüne mutlu olmuştu” falan dedi.

🖼️Büyük resim: Axios’un haberine göre Trump’ın kıdemli danışmanları son 1,5 yıldır Loomer gibi aşırı sağcı provokatörlerin en azından kamuoyu önünde eski başkan ile görünmesini engellemeye çalışıyor. Mesela geçen yıl Trump Loomer’ı işe almak istemiş ama kampanyanın eş yöneticilerinden Susie Wiles bunun gerçekleşmemesi için mesai harcamış.

💬Trump ne diyor: California’da cuma günü düzenlenen basın toplantısında Trump’a Loomer ile ilişkisi birkaç kez sorudu. Loomer’ın kampanyasını “destekleyen kişilerden biri” olduğunu söyleyen Trump “Laura’yı ben kontrol etmiyorum. Ne istiyorsa onu söylüyor. O özgür bir ruh” diye yanıt verdi. Trump’ın iddiasına göre Loomer’ın savunduğu komplo teorilerinden de haberi yok. Ama sonra Truth Social’daki paylaşımında “Söylediklerine katılmıyorum ama beni destekleyen milyonlarca insan gibi o da Radikal Solcu Marksistlerin ve Faşistlerin beni hedef alarak iftira atmasını görmekten yoruldu” dedi.

🫢Biri dedikodu mu dedi: Trump ve Loomer’ın beraber fotoğrafını arayayım derken Political Flare sitesinde “Trump ve Loomer ilişki yaşıyor olabilir mi?” gibisinden bir yazıya rastladım. Bu yazı Reddit’te de paylaşılmış, yedi binden fazla kişi paylaşımı beğenmiş, 90’dan fazla da yorum var. O yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

👀Cumhuriyetçiler, Trump’tan bir konuda daha ayrıldı

Temsilciler Meclisi’ndeki bazı Cumhuriyetçiler, başkanlık seçimlerinde sandıktan çıkacak isme saygı göstereceklerine dair bir mektuba imza attı. Aynı mektupta Demokrat 25 temsilcinin de imzası var.

🔴Neden önemli: Trump, sandıktan çıkacak sonucu kabul edip etmeyeceğini söylemiyor. Hatta seçim sonuçlarına müdahaleyi “hakkı” olarak gördüğüne dair bazı söylemleri de var. 2020 seçimlerinde Biden kazandığında verdiği tepkinin sonucunda destekçileri Amerikan Kongresi’ni basmıştı. Yetkililer aynı görüntülere bir daha şahit olmak istemiyor.

🧐Mektupta ne yazıyor: Bir sayfalık mektupta “Seçimin resmi kazananı, Amerika Birleşik Devletleri’nin meşru başkanı olarak kabul ederek ülkenin bütünlüğünü ve adaletini koruyacaklarına” yemin eden siyasetçiler, 20 Ocak’ta düzenlenecek yemin törenine katılacaklarına ve “şiddete başvuranları” kınayacaklarına söz veriyor.

Papa kimi destekliyor?

Hiçbirini. Papa Francis, hem Trump’ı hem de Harris’i göç ve kürtaj konusunda tutumları nedeniyle “yaşama karşı” olmakla eleştirdi.

❓Neden önemli: Papa, Katoliklerin ruhani lideri. Yani belli bir etki alanı var. Dolayısıyla “Şunu destekliyorum” dediği adayın Katolik Hıristiyanların gözünde bir değeri mutlaka olacaktır.

💬Peki o ne dedi: “Göçmenleri kovan da bebeklerin öldürülmesini destekleyen de yaşama karşıdır. Dolayısıyla her ikisi de yaşama karşı” diyen Papa, desteklediği bir isim vermeyerek “hangisi daha az kötüyse” ona oy verilmesini istedi.

😤İlericiyiz dediysek o kadar da değiliz: Papa’nın burada göçmenlere bakışı nedeniyle Trump’ı, kürtajı desteklediği için de Harris’i eleştirdiği anlaşılıyor. Aslında Papa LGBTİ+ topluluğuyla ilgili hoşgörülü söylemleriyle ilerici bir papa imajı çizse de kürtaja karşı olduğunu birçok ortamda dile getirdi.

📹Harris ilk teke tek mülakatı için masaya oturdu

Harris cuma günü Pensilvanya’da yerel bir kanala tek başına ilk mülakatını verdi ve “yeni nesil liderliğe” nasıl baktığını anlattı.

Neden önemli: Harris, Demokratların başkan adayı olduğundan bu yana ilk kez tek başına mülakat verdi. Daha önce CNN’e verdiği ilk büyük mülakatta yanında Walz vardı. Cumhuriyetçiler Harris’in ilk teke tek mülakatını yerel bir kanala cuma günü vermesini “özgüvensizlik” olarak yorumladı. Harris’in 67 milyon insanın izlediği münazaranın ikinci raundunu isterken korkmadığını da not düşelim.

Neler dedi: Ekonomiye dair planlarını anlatan Harris, küçük işletme kurmak isteyenlere vergi indirimi sağlayacağından ve ilk kez ev alacaklara peşinat konusunda yardım edeceğinden bahsetti.

🗣️”Fırsat ekonomisi inşa etmek istiyorum dediğimde Amerikan halkının hırslarına, arzularına ve iş ahlakına yatırım yapmak ve insanlara küçük bir işletme kurmaları için fırsat yaratmak istediğimi anlatmaya çalışıyorum.”

🗣️”Amerikalılar herkesi bir araya getirecek bir lider istiyor, parmaklarımızı birbirimize doğrultmaya çalışan birini değil. Kendi tecrübelerime dayanarak içten içe biliyorum, Amerikalılar olarak farklılıklarımızdan çok ortak noktalarımız var.”

📚Ne okumalı?

👉Ufak bir not düşeyim. “Haitililer köpek eti yiyor” söylemine hedef olan Ohio kenti Springfield’da üç gündür bomba alarmı var. Bu yüzden sağlık merkezleri kapatılıyor, okullar tahliye ediliyor. Trump bu sırada Beyaz Saray’a gelirse ilk işinin Ohio’daki göçmenleri deport etmek olduğunu söylüyor, JD Vance de sosyal medyadan Ohio’nun göçmen deposu haline geldiğine dair paragraflarca yazı döşüyor. Jamelle Bouie, “JD Vance Ohio senatörüyse tüm Ohioluların temsilcisi değil mi?” diye soruyor New York Times’daki yazısında. 

👉Holman W. Jenkins Jr., Harris’in Trump’ı eleştirmekte başarılı olduğu ama bir lider olarak kendisini henüz gösteremediğini anlattığı yazıyı Wall Street Journal için kaleme aldı. 

ABD Seçim Günlüğü: Trump Haitililere kafayı taktı, Harris'ten 'diploma' hamlesi geldiABD Seçim Günlüğü: Trump Haitililere kafayı taktı, Harris’ten ‘diploma’ hamlesi geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.