ABD Seçim Günlüğü: ‘Kripto Başkan’ın kıyafetinden bir parça için 1000 dolar öder miydiniz?

ABD'nin seçim gündemine yakın bakışımız sürüyor. Trump'ın satılık "nakavt" kıyafetinden, suikast girişiminde kullanılan silahların son fotoğraflarına kadar her şey seçim günlüğünde.

Dünya 29 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kaderini belirleyecek seçimlere 68 gün kaldı. Aslında tam tamına beş adayın yarıştığı seçimlerde her zaman olduğu gibi öne çıkan iki ismi konuşacağız. Mesela; Cornel West (Bağımsız), Jill Stein (Yeşiller) ya da Chase Oliver (Liberteryen Parti) diye adaylar da var desek, muhtemelen ilgilenmeyeceksiniz. Bu da çok normal ABD medyası dahi ilgilenmiyor zaten. O sebeple başrol oyuncuları Kamala Harris ve Donald Trump cephelerine bakmaya devam edeceğiz.

Dün Beyza’nın kaleme aldığı bölümümüzde konu Trump etrafında yoğunlaşmıştı. Bugün bir değişiklik olsun isterdim ancak yine fazlasıyla Trump’tan bahsedeceğiz. Zira bizi buna eski başkan mecbur bırakıyor.

Nelerden bahsedeceğiz?

  • Trump’a suikast girişiminde kullanılan silahın fotoğrafları yayımlandı
  • Harris ve Walz ilk ortak röportajlarını CNN’e verecek
  • Trump takım elbisesinin parçasını hayranlarına satacak

Sanırım takım elbise konusuyla günlüğü açacağım ve emin olun, ilk sırada yer almayı hak ediyor.

Takım elbisesini parçalayıp hayranlarına satacak

Cumhuriyetçilerin Başkan Adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump, gün geçmiyor ki bir garip fikirle daha karşımıza gelmesin. Maruz kaldığı davaların kendisini soktuğu yüklü miktardaki borç mu desek, Demokratların adayı Kamala Harris’in arşa çıkan bağışları mı, bilemiyorum. Günün sonunda nedeni her ne olursa olsun Trump, paraya olan ihtiyacını oldukça belli eden hamlelerde bulunuyor.

Kendisinin, eşinin yazdığı kitapların tanıtımlarına sosyal medyada daha fazla yer vermeye başlaması bir örnek ama sıradan bir örnek. Sabıka fotoğrafı üzerinden kampanya başlatması çok “Trumpvari” bir hareketti.

Trump salı günü yeni bir dijital kart koleksiyonunu satışa çıkardığını duyurdu. 15 veya daha fazla kart satın alan destekçilerine, Haziran ayında ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı TV tartışmasında giydiği takım elbisenin bir parçasıyla süslenmiş bir fiziki kart hediye edeceğini söyledi.

Duyuruyu Truth Social’da yayınlanan bir video ile yaptı.

“Önce Amerika” koleksiyonu olarak adlandırılan kartlarda Trump’ın dans ederken, elinde bitcoin tutarken ve daha pek çok yeni görüntüsü yer alıyor. Kartları gördüğümde aklıma Pokemon çizgifilmi geldi. Zamanında topladığımız Pokemon kartlarından hallice tasarımları edinmeleri için Trump hayranlarına “acele etmeleri gerektiğini” de söyledi. Takım elbisesinden bir parça taşıyan fiziksel kart için de “İleride torunlarınıza verirsiniz” diye de öneride bulundu.

“Torunlara bırakılacak güzel bir hatıra” olduğunu düşündüğü kartlar için eski Başkan, “İnsanlar buna nakavt kıyafeti diyor. Nakavt kıyafetimi keseceğiz ve siz de ondan bir parça alacaksınız. Beş tanesini imzalayacağız, gerçek bir koleksiyon parçası, bu ailenize, çocuklarınıza, torunlarınıza bırakabileceğiniz bir şey.”

Dijital kartların her biri 99 dolar. “Nakavt kıyafetinden bir parça taşıyan fiziksel kart almak için de Trump hayranlarının 15 ya da daha fazla kart satın almaları gerekiyor. Bu da Trump hayranları için yaklaşık 1,485 dolara mal olacak.

Bununla da bitmiyor…

Trump, 7 bin 425 dolar karşılığında 75 dijital kart satın alan destekçileriyle Florida Jupiter’deki Trump National Golf Club’da bir gala yemeğinde buluşacak.

Trump, “Biliyorsunuz bana kripto-başkan diyorlar. Bunun doğru olup olmadığını bilmiyorum ama pek çok insan bunu söylüyor, bu yüzden kaçırmayın, collecttrumpcards.com adresine gidin … ve Amerikan tarihinin bir parçasını toplayın” diyor…

Eski başkan geçmişte de dijital kartlarını ve ikonik hale gelen takım elbiselerinden parçaları sattı.

🧠 Hatırlayalım:
Trump 2022 yılında, kendisinin süper kahraman kostümlü bir resmini de içeren ilk dijital kart koleksiyonunu tanıtmıştı. Kartlar bir günden kısa bir süre içinde tükenmiş ve 4,5 milyon dolarlık satış elde edilmişti. 

Bununla da bitmiyor… Geçtiğimiz yıl Trump, Atlanta’daki hapishanede sabıka fotoğrafı çekildiği esnada üzerinde olan takım elbisesinin küçük parçalarını da satmıştı. Bu takım elbisenin bir parçasını alabilmek için destekçilerinin 47 dijital kart almaları gerekiyordu ve bu da 4 bin 653 dolara tekabül ediyordu.

FBI, Trump’a suikast girişiminde kullanılan silahları yayınladı

FBI, Temmuz ayında Pennsylvania’daki mitinginde Donald Trump’ı vurmak için kullanılan silahın yanı sıra saldırganın arabasında bulunan sırt çantası ve patlayıcıların yeni fotoğraflarını yayınladı. FBI yetkilileri fotoğrafların yanı sıra saldırgan Thomas Matthew Crooks’un suikast planına yönelik motivasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Crooks’un saldırıdan önceki günlerde yaptığı internet aramaları uzun zamandır mercek altındaydı. Soruşturmacılar, saldırganın internet aramalarına yönelik araştırmalarında Crooks’un o günkü düşünce yapısına dair bir içgörü edinmeye çalışıyorlar.

Thomas Crooks’un tüfeği ve sırt çantası olay yerinde bulundu. Görsel: FBI

FBI’ın Pittsburgh Saha Ofisi’nden sorumlu özel ajan Kevin Rojek, tetikçinin Trump mitingini nasıl bir “fırsat” olarak gördüğünü ayrıntılı olarak anlattı. Yetkililere göre Crooks’un motivasyonuna dair kesin bir kanıya varılmış değil ancak saldırının ideolojik temellere dayanmadığını düşünenler çoğunlukta. Rojek, “Özellikle internet aramalarında şunu gördük. Crooks bir saldırı yapmaya yer arıyordu. Herhangi bir yer de olabilirdi. Ve sonra Trump mitingi duyurulduğunda buna aşırı odaklandı ve ‘fırsat hedef’ gibi gördü” dedi.

Rojek aynı zamanda Crooks’un miting alanıyla ilgili detaylı arama yaptığını da anımsattı. Crooks, mitingden yaklaşık bir hafta önce, 6 Temmuz’da internette “Trump Butler Farm Show’da nereden konuşacak”, “Butler Farm Show sahnesi” ve “Butler Farm Show fotoğrafları” şeklinde aramalar yapmış.

FBI yetkilileri de saldırıyla ilgili komplo teorilerini şiddetle reddederek, o gün eski başkanı hedef alan ikinci bir tetikçinin olmadığını kesin bir dille ifade ediyor: “İkinci bir tetikçi olmadığını teyit edebilirim.”

Thomas Crooks’un arabasının bagajında ​​bulunan iki ev yapımı patlayıcı.
Fotoğraf: Pensilvanya Emniyet Müdürlüğü

FBI Ulusal Güvenlik Şubesi Müdür Yardımcısı Bobby Wells, Crooks’un cinayet motivasyonu konusunda, müfettişlerin “daha net bir fikre” sahip olduklarını, ancak bunu bir açıklama yapacak kadar da ileriye taşıyamadıklarını söyledi.

FBI komplo teorilerine karşı şu bilgileri vurguladı:

📌Crooks’un saldırısına dahil olan ya da önceden bilgi sahibi olan herhangi bir suç ortağı ya da iştirakçi tespit edilemedi.
📌Crooks’un yabancı bir kuruluş tarafından yönlendirildiğine dair herhangi bir bulgu henüz yok.
📌Crooks’un kesin bir ideolojisi olmadığı düşünülüyor.

Günlüğün kısaları

ABD’de seçim rüzgarı yaklaştıkça gündem de yoğunlaşıyor. Dilerseniz, bu iki önemli ve ilginç olaydan sonra seçim rutinini kısaca ele alalım:

📺 Demokratların Adayı Kamala Harris, Perşembe akşamı (ABD saatiyle 09:00 pm) yardımcı adayı Tim Walz ile ilk röportajını verecek. CNN ekranlarında gerçekleşecek röportaj büyük bir ilgiyle de takip edilecek. Çünkü, adaylığı açıklanalı 37 gün olan Harris ilk ekran karşısında gazetecilerin karşısında başkan adayı olarak oturacak.

🎙️ Harris ve Trump arasında gerçekleşecek 10 Eylül’deki TV münazarası krizi sürüyor. Mikrofon savaşları diye de anlatmıştık daha önceki bölümlerimizde. Harris’in seçim kampanyasından da bu “savaşa” dair bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada “eski Başkan Donald Trump aksini söylese de her iki aday 10 Eylül yayını için mikrofonların sessize alınması da dahil olmak üzere geçen münazara kurallarını kabul etti” denildi. Bu açıklama geldi ama Trump zaten duyuruyu yapmıştı. Trump rakibi Harris ile 10 Eylül’de yapılacak canlı yayına katılma konusunda “anlaşmaya varıldığını” belirtmişti.

📌 Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz günlerde Biden yönetiminin kendilerine sansür baskısı yaptığını itiraf etmiş. Baskılara boyun eğdiği için de “pişman” olduğunu söylemişti. Politico’ya göre şirketin CEO’su Zuckerberg şimdi Trump’ın olası başkanlığına karşı strateji belirliyor. Demokratlardan yana şikayetlerini öne çıkararak Cumhuriyetçilerde yarattığı öfkeyi bastırmak istiyor..

ABD Seçim Günlüğü: 'Yorgun Demokrat'lar ve istikbali göklerde arayan TrumpABD Seçim Günlüğü: ‘Yorgun Demokrat’lar ve istikbali göklerde arayan Trump

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.