ABD Seçim Günlüğü: Mezarlığa sokulan siyaset ve çirkin imalar

Seçim günlüğümüzün yedinci bölümüne hoş geldiniz. Bugün ziyaret ettiği mezarlığa siyaset taşıyan Trump'a gelen tepkileri konuşacak, yarışta giderek daha çok bel altına vurulmasını masaya yatıracak ve Harris'in CNN mülakatını inceleyeceğiz.

Dünya 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Seçim günlüğü serimizin yeni bölümüne hoş geldiniz. “Bugün yazacak bir şey çıkacak mı acaba” endişesi yaşamadan yazıyorum bu günlükleri. Çünkü Demokratların cephesinde hiçbir şey olmasa bile Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump mutlaka bir tartışmaya imza atıyor. Dün de öyle oldu. Bir mezarlık tartışmasıdır aldı gitti. Hatta konuya ABD ordusu da dahil oldu, Trump’ın kampanyasını epey bir eleştirdiler.

🗺️Kim nerede: Perşembe günü hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar için yoğun bir kampanya günü oldu. Demokratların adayı Kamala Harris Georgia turuna devam etti. Harris Savannah’daki kampanya etkinliğinde konuşurken, başkan yardımcısı adayı Tim Walz da Kuzey Carolina’nın Raleigh kentindeydi. Harris’in eşi Dough Emhoff da Michigan’daki seçmenlerle bir araya gelerek Walz ve Harris’in ekonomi planlarından bahsetti. Trump ise Michigan’ın Potterville kentinde ekonomi, enflasyon ve üretim odaklı konuştu. Daha sonrasında eski bir Demokrat olan Tulsi Gabbard’ın moderatörlüğünde Wisconsin’in La Crosse belediye binasında düzenlenen bir etkinliğe katıldı. Başkan yardımcısı adayı J.D. Vance ise Boston’da Uluslararası İtfaiyeciler Birliği Kongresi’nde konuştu.

Dostunu yakın tut, düşmanını daha yakın: İtfaiyeciler Birliği’ndeki konuşması sırasında birkaç kişi Vance’e laf attı. Bunun üstüne Vance de kendisiyle alay edenlere “Bir zamanlar ben de Trump’ı sevmezdim. İnanın bana, başkan bunu unutmama hiç izin vermiyor” dedi. Malum, Vance 2016 seçimlerinde Trump’a oy vermektense bağımsız adaya oy vermeyi yeğleyeceğini açık açık dile getirmişti. Eski başkan hakkında daha başka ağır sözleri de var, onlara da isterseniz buradan bakabilirsiniz. Geçmişi düşününce Trump’ın Vance’i başkan yardımcısı adayı olarak seçmesine bile şaşırıyorum ben.

🏖️Bu arada Biden… Trump ve Harris birbirini yiyedursun, emekliliğin aslında hiç de kötü bir şey olmadığını kanıtlar nitelikte bir hareket geldi Biden’dan. Delaware’deki Rehoboth Plajı’nda güneşin altında, eşi Jill Biden yanında, şezlonglar açılmış, kıyıya vuran dalgaların sesleri eşliğinde kitap okunuyor… Hiç der miydiniz bu adam seçimden çekilmeden önce ağır baskıya uğradı, yetmedi Covid-19’dan yataklara düştü diye?

🪦Mezarlık ziyaretine karışan kavga

Trump bu haftanın başında Arlington Mezarlığı’nı ziyaret etti. Ziyaretin amacı Kabil’in Taliban’ın eline geçmesi üstüne alelacele Afganistan’ı terk ederken Kabil Havaalanı’nda meydana gelen bombalı saldırıda ölen 13 askeri anmaktı. Tabii Trump buradaki konuşmasına siyaseti de taşımış hem ABD Başkanı Joe Biden’ın hem de Harris’in Afganistan politikasını eleştirerek tahliyelerin çok baştan savma yapıldığını savunmuştu. Şimdi biliyoruz ki bu konuşmanın arka planında mezarlıktaki bir yetkiliyle Trump’ın seçim kampanyası ekibi arasında tartışma kopuvermiş. NPR’ın haberine göre mezarlıkta çalışan bir yetkili, Irak ve Afganistan’daki savaşta öldürülen Amerikan askerlerinin gömülü olduğu kısma kamera sokulmasını istememiş.

Yakınlaştıralım: Mezarlık yetkilileri Trump’ın ekibine, eski başkanın kişisel yardımcılarını yanında getirebileceğini ama kampanya personelinin yanında olmaması gerektiğini söylemişti. Zaten federal yasalar da askerlerin mezarlarının olduğu yerlere fotoğrafçılar dahil siyasi kampanya amaçlı girişleri yasaklıyor. Ancak sosyal medyada ve basında çıkan görüntülerde Trump ölen askerlerin aileleriyle yan yana poz vermişti. Güler yüzle.

Fotoğraf: X

🔴Amerika’nın Irak ve Afganistan Gazileri Başkanı CEO’su Allison Jaslow “Siyaset için uygun birçok yer var. Bunlardan biri Arlington değil ama” diyerek ordu mezarlığına siyasetin giremeyeceğini vurguladı. ABD askerleri ve gazileriyle ilgili meseleleri ele alan bir STK olan VoteVets de Trump’ın mezarlığı siyasi amaçlar için kullanmasını “Tüm bu yaşananlar mide bulandırıcı ve ölen sevdiklerinin siyasete alet edilmesine hiç izin vermeyen yüz binlerce aileye hakarettir” sözleriyle eleştirdi.

Kavga nasıl çıktı: Tüm uyarılara rağmen Trump’ın kampanyasından bir erkek yetkili tüm itirazlara rağmen kameraya izin verildiğini söyleyerek mezarlık çalışanlarından birini iteledi. Ordu da haberi doğrulayarak etkinliğe katılan herkesin siyasi yorumlardan kaçınmaları konusunda daha önceden uyarıldığını açıkladı. Ordu sözcüsü “Hem mezarlığa kamera sokulması hem de mezarlık çalışanının haksız yere saldırıya uğraması talihsizdi” diye açıklama yayınladı. Trump’ın eleştirilerle ilgili yorumunu da şöyle iliştirelim: “Oraya gittim, benden fotoğraf istediler ve seçim kampanyasında olduğumu söylediler. İhtiyacım yok yoksa… Sahip olduğum tek şey istemediğim kadar reklam. Yani reklama falan ihtiyacım yok.”

Sonuç: Saldırıya uğrayan çalışan suç duyurusunda bulunmama kararı aldı. New York Times’a göre bu kararın sebebi çalışanın Trump destekçilerinin misillemesine uğramaktan kaçınmak istemesi. Yani ağrımayan başını ağrıtmak istemiyor.

Vance bir yandan, Trump öbür yandan

🗣️Afganistan tartışması yakın zamanda son bulacak gibi de görünmüyor. Vance, Pensilvanya Erie’deki miting sırasında “Üç yıl önce 13 cesur ve masum Amerikalı öldü. Kamala Harris işini yapmayı reddettiği için öldüler ama tek bir kişi bile görevinden alınmadı. Bazen hatalar olur, bu hükümetin ve askerlik kurumunun doğasıdır. 13 Amerikalının hayatını kaybetmesi ama tek bir kişinin bile görevinden alınmaması ise utanç vericidir. Kamala Harris utanç vericidir. Harris direksiyon başında öyle bir uyukluyor ki ne olduğuna dair bir soruşturma bile açmadı. Ama Donald Trump ortaya çıktı diye ona bağırmak istiyor. Cehenneme kadar yolu var” dedi.

🔴Vance ilk kez seçim kampanyasında Harris hakkında bu kadar sert konuştu. Bu yorumların özellikle Trump’ın mezarlık ziyareti sırasında yükselen tansiyonun üstüne gelmesi dikkat çekici. Özellikle de Trump’ın kampanya ekibinin mezarlık yetkilisinden özür dilemesi gerektiğine inanmadığını söylediği düşünülürse…

🫣Trump da boş durmayarak Truth Social hesabından Harris’i hedef aldı. Bu kez ima doğrudan Trump’ın kendisinden gelmiyordu. Bir destekçisi Harris ve Trump’ın 2016’daki başkanlık yarışında rakibi olan Hillary Clinton’un yan yana olduğu fotoğrafı paylaşmış, diğer destekçisi de fotoğrafın altına “Saksonun bu ikilinin kariyerini bu kadar farklı etkilediğini görmek çok komik” diye yazmıştı. Trump da bu paylaşımı kendi hesabında paylaşarak aynı görüşte olduğunu göstermişti.

⌛️Bu yorum hem Clinton’un kocası eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın o zamanki Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile cinsel ilişkisine hem de Harris’in 90’ların ortasında California Eyalet Meclis Başkanıyken birlikte olduğu San Francisco Belediye Başkanı Willie Brown ile yaşadığı romantik ilişkiyle ilgili. Cumhuriyetçiler Harris’in o dönem Brown’ı siyasette yükselmek için basamak olarak kullandığını iddia ediyor.

🔎Trump anketlerde zemin kaybettikçe Truth Social’da daha kışkırtıcı paylaşımlar yapmaya başladı. Oysa bu davranışlarının kendisine yeni destekçiler kazandırması pek olası değil. Bir kere kararsız seçmenlerin çoğu Truth Social’ı kullanmıyor. Dolayısıyla X’ten ya da Facebook’tan yaptığı paylaşımların aldığı etkileşimlerle Truth Social’da aldığı etkileşimler aynı ölçüde değil. Yine de bu tür paylaşımlarla taban kitlesinin öfkesini diri tuttuğunu söyleyebiliriz.

📹CNN röportajından kupleler

📌Harris 2020 başkanlık seçimleri sırasında çevre konusunda benimsediği ilerici politikaları terk ettiği yönündeki eleştirilere “Bence politika perspektifimin ve kararlarımın en önemli ve dikkate değer yanı, değerlerimin değişmemiş olması” dedi. Yeşil Yeni Anlaşma konusuna çok değinmeyen Harris, Enflasyon Azaltma Yasası’nda belirttiği gibi ABD’yi fosil yakıt üreten enerjiden uzaklaştırma çizelgesini benimsediğini söyledi. Rakibi Trump’ın aksine iklim değişikliğinin gerçek olduğuna inandığını söyleyen Harris “Bunun acil bir mesele olduğunu ve bazı şeylerden feragat etmemiz gerekiyor” dedi.

🍃Yeşil Yeni Anlaşma iklim değişikliğiyle mücadelede ekonomik ve çevresel politikaların radikal bir şekilde yeniden yapılandırılmasını öngörüyordu. Ancak bu politikalar fosil yakıt sektöründen geçimini sağlayan işçilerin ve bu sektöre bağlı olarak gelişmiş bölgelerin direnişiyle karşılaştı. İşte bu yüzden Harris bu sefer daha temkinli bir yol izliyor.

📌Trump’ın ırkıyla ilgili yönelttiği eleştirilere yanıt vermeyi reddeden Harris “Aynı eski boş stratejiler… Sıradaki soruya geçelim” diyerek gazetecinin sorusunu geçiştirdi. Malum, Trump daha önce Harris’in ırkıyla ilgili olarak “Biz onu Hintli bilirdik, şimdilerde siyah olmuş” demişti.

🗯️Başkan olarak seçilirse herkesi kucaklama sözüne sadık kalacağını söyleyen Harris kabinesine bir de Cumhuriyetçi atayacağını belirtti. Aklında net bir isim olmadığını söyleyen Harris “Kariyerim boyunca görüş çeşitliliğini savundum. En önemli kararlardan bazıları alınırken masada farklı görüşlere, farklı tecrübelere sahip insanların olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kabinemde bir Cumhuriyetçinin olmasının Amerikan halkının yararına olacağına inanıyorum” dedi.

ABD Seçim Günlüğü: 'Kripto Başkan'ın kıyafetinden bir parça için 1000 dolar öder miydiniz?ABD Seçim Günlüğü: ‘Kripto Başkan’ın kıyafetinden bir parça için 1000 dolar öder miydiniz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.