ABD ve İngiltere’den Husilerin ‘kalbine’ saldırı

Kızıldeniz'de görev gücü oluşturan ABD Husilere bir saldırı daha düzenledi. Saldırıda örgüte ait iki insansız deniz aracı hedef alındı. Husiler ayrıca "örgütün kalbi" olarak bilinen Sada kentinin de ABD ve İngiliz güçlerince vurulduğunu duyurdu.

Dünya 6 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD donanmasına bağlı USS Eisenhower uçak gemisinden kalkan savaş uçakları. / Fotoğraf: CENTCOM

Kızıldeniz’deki gerilim giderek tırmanırken ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Yemen’deki İran destekli Husileri vurmaya devam ediyor. Kızıldeniz’de ABD öncülüğünde kurulan Refah Muhafızı Operasyonu isimli koalisyon güçlerinin hedefinde bu kez örgüte ait iki insansız deniz aracı vardı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada iki deniz aracının hedef alındığı saldırıya ilişkin şöyle dendi:

“5 Şubat’ta saat 15:30 sularında ABD Merkez Komutanlığı kuvvetleri Husilere ait iki adet patlayıcı yüklü insansız deniz aracına (USV) karşı meşru müdafaa amaçlı bir saldırı düzenledi. ABD kuvvetleri patlayıcı yüklü USV’leri Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelerde tespit etmiş ve bunların bölgedeki ABD Donanması gemileri ve ticari gemiler için yakın bir tehdit oluşturduğunu belirlemiştir. Bu eylemler seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak ve uluslararası suları ABD Donanması gemileri ve ticari gemiler için daha güvenli ve emniyetli hale getirecektir.”

Bölgede görevli ve operasyonların komuta merkezi USS Eisenhower uçak gemisinin kaptanı Chowdah Hill savaş uçaklarının güvertedeki görüntülerini paylaştı.

Husiler: ABD ve İngiliz kuvvetleri Hudeyde ve Sada’yı hedef aldı

Husiler ABD ve İngiliz kuvvetlerinin Yemen’in batısında Kızıldeniz sahilinde bulunan Hudeyde kentine de saldırı düzenlediğini duyurdu. Örgüte bağlı El-Mesira televizyon kanalının aktardığı haberde hava saldırılarının birkaç kez tekrarlandığı belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre ise hava saldırıları Hudeyde Limanı’na bakan Ard el-Ahlam Bahçesi yakınlarındaki Husilerin kontrolündeki bir bölgede yoğunlaştı.

Hudeyde saldırılarının ardından bir saldırı da Husilerin “kalbi” olarak bilinen Sada kentine düzenlendi. Husilere bağlı SABA ajansında yer alan haberde Sada kentinin havadan bombalandığı belirtildi. Haberde Sada’nın doğusunun toplamda üç hava saldırısıyla hedef alındığı ifade edildi.

Kızıldeniz gerilimi

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı. ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD de küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı onayladı.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

ABD'nin hareketli 48 saati: Irak ve Suriye'den sonra Yemen'i vurduABD’nin hareketli 48 saati: Irak ve Suriye’den sonra Yemen’i vurdu

ABD: İran destekli gruplara saldırılar daha başlangıçABD: İran destekli gruplara saldırılar daha başlangıç

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.