ABD’de dikenli tel kaosu: 25 Cumhuriyetçi eyaletten Biden’a karşı ortak bildiri

ABD'nin güney sınırında göçmen geçişlerini engellemek için konulan dikenli teller kaosa neden oldu. Biden'la yaşanan gerilimde Teksas'a destek veren Cumhuriyetçi eyaletler Beyaz Saray'a karşı bildiri imzaladı, bazı eyaletler takviye kuvvet gönderdi.

Dünya 27 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD'de Trump döneminde Meksika sınırına inşa edilen duvar uzun zamandır tartışma konusu. / Fotoğraf: AA

Amerikan iç politikasının en yakıcı konularından biri, bu ülkedeki yasadışı göçmenlerin durumu ve göçmen akımının önlenmesi. Bu yılın sonunda Kasım ayında Amerika’da hem başkanlık seçimi, hem eyalet valileri ve parlamentoları seçimi hem de Temsilciler Meclisi ve Senato kısmi yenilenme seçimi var. O yüzden göçmen meselesi de yeniden hareketlenmiş durumda.

Özellikle Meksika’ya sınırı olan üç eyalet, Teksas, New Mexico ve California’da, bu ülkeden göçmen akımını durdurmak için fiziki engeller konması öteden beri gündemde. Eski Başkan Donald Trump sınıra duvar inşa etmeyi önermişti ama bu duvar çok maliyetliydi. Teksas eyaleti ise sınıra dikenli teller koydu. Ancak Federal Yüksek Mahkeme dikenli telleri ‘insan haklarına aykırı’ buldu ve kaldırılmasını emretti. Bu karar üzerine ülkedeki mevcut Cumhuriyetçi partili valiler, Teksas Valisi ile dayanışma için bir ortak mektup imzalayıp Başkan Joe Biden’a gönderdi.

Seçim hazırlığındaki ülkede Cumhuriyetçi valilerin neredeyse tamamı Teksas Valisi Greg Abbott’a sınır kontrolü konusunda federal hükümete karşı verdiği sert mücadelede destek veren bir bildiriye imza attı. Cumhuriyetçi Valiler Birliği’nin internet sitesinde yayımlanan ortak bildiride Biden yönetimi sert bir dille eleştirildi ve Teksas eyaletinin anayasal olarak kendini savunma hakkına sahip olduğu belirtildi.

Cumhuriyetçi 25 valinin imzasını taşıyan mektupta “Sınırın güvenliğini sağlamak için dikenli teller de dahil olmak üzere her türlü araç ve stratejiyi kullanan Vali dostumuz Greg Abbott ve Teksas Eyaleti ile dayanışma içindeyiz. Biden yönetimi eyaletlere karşı anayasal görevlerinden feragat ettiği için Teksas, eyaletlerimizin ve ulusumuzun egemenliğini korumak için her türlü yasal önlemi uygulama sahiptir” dendi.

Eyaletlerden takviye birlikler gönderiliyor

Bildiride bu argümanın desteklendiği ifade edilse de, dayanışmanın ötesinde destekle ilgili çok az ayrıntı vardı. Bazı imzacılar X’te Abbott’a destek veren paylaşımlarda bulunarak daha önce sınır kontrolüne yardımcı olmak üzere eyaletlerinden ulusal muhafız birlikleri gönderdiklerini hatırlattılar. Ancak hiçbiri son gerilim kapsamında ek kaynak taahhüdünde bulunmadı.

Birçok eyaletin takviye birlik gönderdiği bilinirken son olarak Oklahoma Valisi Kevin Stitt ulusal muhafızlarını gönderme kararı aldı. Stitt Fox TV’ye yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm Cumhuriyetçi valilere çağrısı üzerine düzensiz göçmenlerin geçişini engelleme konusunda Washington yönetimiyle ters düşen “Teksas’ın yanında olduklarını” belirtti.

Vali Stitt, sınır güvenliği için Teksas’a daha önce de Oklahoma Ulusal Muhafız Birliği’nden destek gönderdiğini anımsattığı açıklamasında, gerekli yönlendirmeleri yaptığını, “birliklerin hareket için hazırlandığını” söyledi. Bizzat Teksas sınırına giderek inceleme yaptığını aktaran Stitt “Sınır görevlilerinin bile kafaları karışık. Bunlar iyi Amerikalılar ve patronlarına itaat etmeye çalışıyorlar ama bu politikayı da kabul etmiyorlar” diye konuştu.

ABD 2024 başkanlık yarışından Donald Trump lehine çekildiğini açıklayan Florida Valisi Ron DeSantis de X hesabındaki paylaşımında “Anayasa gerçekten eyaletleri kendilerini bir işgale karşı savunma konusunda güçsüz bıraksaydı, ilk başta onaylanmazdı ve Teksas birliğe (federal yönetime) asla katılmazdı” dedi.

Beyaz Saray: Kongre üyeleriyle görüşün

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre bugün düzenlediği basın toplantısında valilerin açıklamalarına değindi. Jean-Pierre konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Valilere sınırdaki soruna, göçmen krizine gerçekten yardımcı olmak istiyorlarsa eyaletlerindeki Kongre üyeleri ve senatörlerle konuşmaları gerektiğini söyleyebilirim. Valilerin bozuk bir sisteme karşı harekete geçmek için kendi eyaletlerinde ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olduklarından emin olmaları gerekiyor.”

Vermont Valisi Phil Scott, Teksas’ı desteklemek üzere hazırlanan bildiriye imza atmayan tek Cumhuriyetçi vali oldu. Joe Biden yönetimiyle yaşanan gerilimde Teksas Valisi Abbott’a destek veren eyaletlerin tam listesi ise şöyle:

  • Alabama
  • Alaska
  • Arkansas
  • Florida
  • Georgia
  • Idaho
  • Indiana
  • Iowa
  • Louisiana
  • Mississippi
  • Missouri
  • Montana
  • Nebraska
  • Nevada
  • New Hampshire
  • North Dakota
  • Ohio
  • Oklahoma
  • South Carolina
  • South Dakota
  • Tennessee
  • Utah
  • Virginia
  • West Virginia
  • Wyoming

Abbott’un 11 milyar dolarlık sınır güvenliği projesi

Teksas Valisi Abbott’un 11 milyar dolarlık sınır güvenliği girişimi olan “Operation Lone Star”, göçmenlerin eyalete girişini engellemek amacıyla dikenli tellerin çekilmesi, Rio Grande’ye büyük su şamandıralarının yerleştirilmesi ve eyalet sınır duvarının bazı bölümlerinin inşa edilmesi gibi çeşitli önlemleri içeriyor.

Pazartesi günü ABD Yüksek Mahkemesi, federal hükümetin bu ayın başlarında acil bir karar alarak federal yönetimin dikenli telleri kaldırabileceğine hükmetti. Ancak karar sosyal medya hesabından “Bu iş daha bitmedi” şeklinde paylaşım yapan Abbott’u caydırmışa benzemiyor. Teksas Askeri Departmanı da salı günü sınır hattına daha fazla tel yerleştiren askerlerin fotoğraflarını yayınladı.

Abbott Çarşamba günü bir kez daha Biden yönetimini ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenleri kovuşturmamakla, göçmenlerin gözaltına alınmasına ilişkin kuralları göz ardı etmekle ve Teksas’ın sınır güvenliği altyapısını yıkmak için vergi mükelleflerinin paralarını boşa harcamakla suçladı.

Abbott eyaletin anayasal meşru müdafaa hakkına başvurduğunu söylese de ABD Anayasası göçmenlik yasasını federal hükümete bırakıyor. Vali Abbott ve destekçileri Biden yönetiminin Anayasa’daki görevleri yerine getirmediğini savunuyor.

Teksas’a destek için kaleme alınan bildiride de konuya ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

“Biden yönetimi hukukun üstünlüğünü savunmak ve sınırı güvence altına almak yerine Amerikan vatandaşlarını tarihi seviyelerin üstüne çıkan yasadışı göçmenlerden, fentanil gibi ölümcül uyuşturuculardan ve ülkemize giren teröristlerden korumak için adım atan Teksas’a saldırdı ve dava açtı.”

Trump baskı yapıyor

5 Kasım’daki kritik seçimlere yaklaşılırken göçmen sorunu seçimim kaderini belirleyebilecek etkenlerden biri olarak görülüyor. Sorun aynı zamanda eski Başkan Donald Trump’ın ajandasındaki en önemli kozlardan biri.

Teksas’taki kaos daha da büyüyeceğe benzerken Trump bunu kendisi için bir dezavantaj olarak görüyor. Zira Biden’ın geri adım atması işine gelmeyebilir. Hatta ABD basını Trump’ın Biden’a bir zafer kazandırmamak için müttefiklerine tasarıyı iptal etmeleri yönünde baskı yaptığı öne sürülüyor.

Trump adım adım Oval Ofis'e: New Hampshire ön seçimlerini de kazandıTrump adım adım Oval Ofis’e: New Hampshire ön seçimlerini de kazandı

Fotoğrafa bakıp Trump'a frengi teşhisi koydularFotoğrafa bakıp Trump’a frengi teşhisi koydular

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.