ABD’de bir seçim anketi daha aynı şeyi söyledi: Harris, Trump’ın ezici üstünlüğünü sona erdiriyor

WSJ'nin yeni başkanlık seçimleri anketine göre Demokratların adayı olarak gösterilen Harris, Trump'ın ezici üstünlüğünü ortadan kaldırıyor. Biden'ın adaylıktan çekilmesinin sarstığı rekabette iki adaya destek eşit düzeyde.

Dünya 28 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris (solda) ve eski Başkan Donald Trump. / Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürüyor. Mevcut Başkan Joe Biden, yaşı ve zihinsel durumu ile Kasım’daki seçimleri kazanma olasılığına ilişkin haftalardır süren parti içi tartışmaların ardından 21 Temmuz’da başkanlık yarışından çekildiğini ve yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i önerdiğini açıklamıştı. Harris Demokrat delegelerin çoğunluğunun desteğini hızla kazanarak partinin başkan adaylığı için gereken delege sayısına ulaştı. Demokrat Parti’nin başkan adayı, 19-22 Ağustos tarihlerinde Chicago’da yapılacak olan parti kongresinde resmen belirlenecek.

Beyaz olmayan seçmenler arasında Kamala Harris’e verilen desteğin arttığını ve Demokratlar arasında kampanyaya yönelik coşkunun önemli ölçüde yükseldiğini gösteren yeni bir Wall Street Journal (WSJ) anketine göre, Harris ile eski Başkan Donald Trump arasındaki başkanlık yarışı berabere gidiyor.

Altı puanlık fark eridi

Eski Başkan Trump, iki kişilik bir eşleşmede mevcut başkan yardımcısına karşı yüzde 49’a yüzde 47 önde. Ancak bu artı veya eksi yüzde 3.1 puanlık hata payı içinde. Trump bu ayın başlarında Başkan Biden yarıştan çekilip Harris’i desteklemeden önce ona karşı altı puanlık bir üstünlüğe sahipti.

Robert F. Kennedy Jr. ve diğer bağımsız ve üçüncü parti adayların da dahil olduğu bir diğer ankette de Harris yüzde 45, Trump ise yüzde 44 oy alıyor. Kennedy sadece yüzde 4 oranında desteklenirken, ankete katılanların yüzde 5’i kararsız kaldı. Biden son ankette çok adaylı yarışta altı puan gerideydi.

Harris, Biden’ı 2020’de Beyaz Saray’a taşıyan koalisyonu yeniden bir araya getirme konusunda önemli adımlar attı. Bu koalisyon, Biden’ın fiziksel ve zihinsel zindeliğiyle ilgili tedirginliğin stresi altında yıpranmıştı. Siyah, Latin ve genç seçmenlerin tümü, 27 Haziran’daki felaket canlı yayın münazarası performansından sonraki günlerde yapılan bir WSJ anketinde Biden’a verdiklerinden daha fazla destek göstermişti.

Eyalet haritası değişebilir

Demokrat desteğin demografik yapısının değişmesi, Harris’in üçüncü kez aday olan Cumhuriyetçi Trump’a karşı rekabetçi olabileceği eyaletleri değiştirebilir. Beyaz olmayan seçmenler arasındaki desteğin artması, Biden’ın zorlandığı Arizona, Nevada, Georgia ve Kuzey Carolina gibi daha ırksal ve etnik çeşitliliğe sahip savaş alanı eyaletlerde Harris’e yardımcı olabilir.

Harris iki yönlü yarışta beyaz olmayan seçmenlerin yüzde 63’ü tarafından destekleniyor. Bu oran WSJ’nin son anketinde Biden’ın sahip olduğu yüzde 51’lik orandan daha yüksek. Bu, Harris için önemli bir gelişme olsa da sandık çıkış anketlerine göre 2020’de Beyaz Saray’ı kıl payı kazandığında Biden’ı destekleyen beyaz olmayan seçmenlerin yüzde 73’ünün hâlâ altında.

Harris ayrıca bu ayın başlarında Biden’ın sahip olduğundan daha fazla Demokrat’ın desteğine sahip, bu önemli bir gelişme çünkü bir adayın ilk işi partisini birleştirmektir. Harris, 2020’de Biden’ı desteklediğini söyleyen seçmenlerin yüzde 92’sinin desteğine sahipken, başkan daha önceki ankette bu seçmenlerin sadece yüzde 84’ünü elinde tutuyordu.

ABD'de gözler, başkanlık yarışından çekilen Biden'ın desteklediği Kamala Harris'e çevrildi

Trump’tan yeni hamle: Suikast girişimine uğradığı yerde miting yapacak

45. ABD Başkanı Donald Trump 13 Temmuz’da Pensilvanya’daki Butler bölgesinde düzenlenen seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken silahlı bir saldırıya uğrayarak sağ kulağından yaralanmıştı. Bu saldırıda mitinge katılan bir kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı. ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) bu olayı bir suikast girişimi olarak nitelendirdi ve olay yerinde öldürülen saldırganın 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıklamıştı.

FBI’ın olaya ilişkin soruşturması sürerken bir de yazılı açıklama geldi. Kurumdan yapılan açıklamada “Eski Başkan Trump’ın kulağına isabet eden şey, ölen kişinin silahından atılan, bütün veya daha küçük parçalara ayrılmış bir mermiydi” dendi.

Trump da destekçilerine yeni bir haberi kendisine ait Truth Social isimli sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımla verdi: “Pensilvanya’daki Butler’a, büyük ve güzel bir miting için geri döneceğim.”

Trump mitingi, suikast girişimi sırasında hayatını kaybeden itfaiyeci Corey Comperatore ve yaralanan diğer “vatanseverleri” onurlandırmak için düzenleneceğini belirtti ancak tarih konusunda bilgi vermedi. Eski Başkan paylaşımını “Savaş, savaş, savaş! Detaylar için beklemede kalın” sözleriyle tamamladı.

Tuhaf seçim çağrısı: Sadece bu seferlik oy kullanacaksınız

Seçim kampanyasına devam eden Trump ayrıca Hristiyanlardan “sadece bu seferlik” oy kullanmalarını istedi ve Kasım ayındaki seçimlerden sonra “artık bunu yapmak zorunda kalmayacaklarını” söyledi:

“Artık bunu yapmak zorunda kalmayacaksınız. Her şey düzelecek, her şey yoluna girecek. Dışarı çıkmalı ve oy kullanmalısınız. Her şeyi o kadar iyi düzelteceğiz ki, oy vermek zorunda kalmayacaksınız” diyen eski başkan, Florida’da düzenlenen inanç odaklı bir etkinlik olan ‘Believers Summit’te bir araya gelen kalabalığa sesleniyordu.

Trump’ın bu sözlerle neyi kastettiğini kimse anlamadı.

Netanyahu'nun ABD'de son durağı Trump oldu: İhanet suçlamasından samimi pozlaraNetanyahu’nun ABD’de son durağı Trump oldu: İhanet suçlamasından samimi pozlara

Trump ve Vance, Harris'i 'çocuk doğurmamış' olmasından vurmaya çalışıyorTrump ve Vance, Harris’i ‘çocuk doğurmamış’ olmasından vurmaya çalışıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.