ABD’den Maduro’ya beklenmedik çalım: Uçağına elkoyup Florida’ya kaçırdılar

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kullandığı uçağa 'yaptırımları deldiği' gerekçesiyle Dominik Cumhuriyeti'nde elkoydu. Uçağın Florida'ya götürüldüğü bildirildi.

Dünya 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: CNN Live

Karayipler’de uluslararası diplomasi arenasını karıştırabilecek yeni bir gelişme yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kullandığı özel uçağa elkoydu. Bu olay altına zaten adeta dinamit döşeli olan iki ülke ilişkilerini daha da gerecek.

Washington’dan gelen açıklamaya göre ABD Adalet Bakanlığı Maduro’nun uluslararası seyahatlerinde sıkça kullandığı uçağın Venezuela’ya uygulanan yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Dominik Cumhuriyeti’nde alıkonduğunu duyurdu.

Bakanlık Dassault Falcon 900EX uçağının bir paravan şirket aracılığıyla satın alınıp ABD dışına çıkarıldığını açıkladı. Uçağın Florida’ya götürüldüğü bildirildi.

Bu adım yaptırımların delindiği iddiasıyla atıldı ve bu durumun uluslararası ilişkilerde büyük yankı uyandırması bekleniyor.

Tartışmalı seçimin ardından bir mesele daha

Maduro’nun ‘devlet başkanlığı uçağı’ olarak bilinen bu jetine elkonması ABD ve Venezuela arasındaki ilişkilerin gerginliğini artıran bir unsur oldu. Zira ABD yönetimi Venezuela’daki ‘şeffaflık ilkesine uygun olmadığını ve seçim sonuçlarının halkın gerçek iradesini yansıtmadığını’ öne sürerek açıklanan son seçim sonuçlarını tanımadığını belirtmişti.

Venezuela’daki seçimler 29 Temmuz’da sonuçlandığında Maduro’nun yüzde 51.20 oy oranıyla üçüncü kez devlet başkanı seçildiği açıklanmıştı. Ancak muhalefet koalisyonu Edmundo Gonzalez ve muhalefet lideri Maria Corina Machado açıklanan seçim sonuçlarını reddetmişti.

Bu gelişmeler Venezuela’nın iç siyasi krizini ve uluslararası alandaki gerilimleri derinleştirirken Maduro’nun uluslararası diplomasi sahnesindeki hareketliliğini de etkilemeye devam ediyor.

ABD’nin son hamlesi iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde ‘yeni bir yük’ olarak yorumlanırken uluslararası arenada şimdiden büyük bir yankı uyandırdı.

Washington yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri iddialarının yanı sıra Maduro da dahil olmak üzere Venezuelalı şirket ve şahıslara yıllardır çok sayıda yaptırım uyguluyor.

Venezuela 8'i ABD vatandaşı 21 tutukluyu daha serbest bıraktıVenezuela 8’i ABD vatandaşı 21 tutukluyu daha serbest bıraktı

AB'den Venezuela resti: Maduro ya seçim verilerini açıklar ya da başkanlığını tanımayızAB’den Venezuela resti: Maduro ya seçim verilerini açıklar ya da başkanlığını tanımayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.