Saniye saniye: Trump’a suikast böyle düzenlendi

Eski ABD Başkanı Trump'a Pensilvanya'da suikast girişimi dünya gündeminin baş sırasında. Peki olaylar nasıl gelişti? İşte anbean yaşananlar...

Dünya 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Donald Trump cumartesi günü Pensilvanya’nın Butler kentinde miting yaptığı sırada 20 yaşındaki bir gencin saldırısına uğradı. Trump şanslıydı, mermi sadece kulağına zarar verdi, birkaç santim sola gelse ölebilirdi. Ancak destekçilerinden bazıları o kadar şanslı değildi. Mitinge katılanlardan biri öldü, iki kişi ağır yaralandı.

Trump’ın Pensilvanya mitingi Cumhuriyetçi Parti’nin kendi adayını resmen açıklayacağı Milwaukee’deki Ulusal Kongre’nin başlamasından önceki son programıydı. İşte olayların yaşandığı anlar Amerikan saatine göre dakika dakika böyle yaşandı:

Miting Pittsburgh’un yaklaşık 30 mil kuzeyindeki Butler’daydı.

18:05:12

Trump destekçilerine seslenmeye başlıyor. Saldırıdan önce yaklaşık altı dakika konuşma şansı da buluyor.

Video: CNN

Trump konuşmasına devam ederken kalabalıktan birinin “Silahı var” dediği duyuluyor. Tam da o sırada üç el silah atılıyor. Ardından duraklama anı ve peşpeşe beş el daha atış yapılıyor.

Video: TMX

18:11:33

Silah sesini duyan Trump cümlesini yarım bırakıyor ve kulağına dokunuyor. O sırada Gizli Servis ajanlarının kadraja girerek “Eğil, eğil” dediği duyuluyor.

Saldırgan miting alanının dışındaydı, ancak Trump’ın konuşma yaptığı yerle arasındaki mesafe sadece 120-150 metre kadardı.

Trump eski başkanın olay yerinden hangi araçla uzaklaştırılacağını tartışan ajanlarla çevrelenmiş durumda. Saniyeler sonra ajanlar “Tetikçi vuruldu” diyor. Sahneye tüfekli kolluk kuvvetleri geliyor.

Video: CNN

20 yaşındaki gencin çatıda konumlanmış olması birçok kişinin dikkatini çekmişti. Öyle ki mitinge katılan Cumhuriyetçilerden bazıları onun videosunu çekmişti.

18:12:25

Ajanlar Trump’ı sahneden indirmeye çalışırken eski başkan onlara beklemelerini söylüyor. Kulağından yanağına doğru kanlar akarken Trump yumruğunu hava kaldırarak üç kez “Savaş, savaş, savaş” diye haykırıyor. Cumhuriyetçiler de ayaklanarak yumruklarını havaya kaldırıyor.

Bu anın en ikonik fotoğrafını çekmek de Amerikan haber ajansı Associated Press’in foto muhabiri Evan Vucci’ye kısmet oluyor. Vucci’nin çektiği fotoğraf Time kapağında da yerini aldı.

Bu arada Trump ayağa kalkarken Gizli Servis ajanlarıyla konuşmaya devam ediyor. İlk söylediği de “Durun ayakkabılarımı alayım” oluyor. Ajanlardan biri “Ben aldım efendim” diyor. Ama Trump ayakkabılarını almak için diretiyor. Diğer ajansa “Başınız kanıyor” diyor. Diğer ajan da “Efendim arabaya gitmeliyiz” diye belirtiyor. Trump bir kez daha ayakkabılarımı alayım deyince kadın ajan “TAMAM” diyor.

18:51

Trump’ın sözcüsü Steven Cheung saldırıdan 40 dakika sonra eski başkanın “iyi olduğunu” ve bir sağlık merkezinde muayene edildiğini söylüyor.

20:42

Trump saldırıdan yaklaşık iki buçuk saat sonra Truth Social hesabından “Bir şeylerin ters gittiğini anında anladım. Çünkü önce bir vızıltı duydum, sonra silah sesleri geldi ve kurşunun derimi parçaladığını hissettim” dedi. Açıklaması da “Tanrı Amerika’yı korusun.”

20:53

Trump’ın konvoyu saldırının ardından götürüldüğü Butler Memorial Hastanesi’nden ayrılıyor.

Ertesi gün

Pensilvanya Valisi Josh Shapiro Trump’ın saldırıdan kısa süre sonra Butler’ı terk ettiğini söyledi. Sabah saatlerinde de Trump’ın New Jersey’nin Newark kentine döndüğü öğrenildi.

Trump’ın seçim kampanyasının iletişim başkan yardımcısı Margo Martin eski başkanın Newark’ta uçaktan indiği anları paylaşarak “Güçlü ve dirayetli. Amerika için savaşmaktan asla vazgeçmeyecek” dedi.

ABD'nin kanlı siyasi geçmişi: 43 yıl sonra ülkede ilk suikast girişimiABD’nin kanlı siyasi geçmişi: 43 yıl sonra ülkede ilk suikast girişimi

Bütün dünyanın cevabını merak ettiği soru: Trump'ı vuran adam yalnız mıydı?Bütün dünyanın cevabını merak ettiği soru: Trump’ı vuran adam yalnız mıydı?

Trump'ın havaya kalkan ikonik yumruğu: ABD siyasetinde yeni bir sayfa açıldıTrump’ın havaya kalkan ikonik yumruğu: ABD siyasetinde yeni bir sayfa açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.