Afganistan’da sıradan bir gün: Müzik enstrümanları ‘ahlaka aykırı’ bulunarak yakıldı

Güzellik salonlarının geçen hafta resmen kapatıldığı Afganistan'da bu sefer de düğün salonlarından toplanan müzik aletleri 'ahlaka aykırı' bulunarak yakıldı.

Dünya 1 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Enstrümanların yakıldığı an.

Afganistan’da 2021’de yönetimi ele geçiren Taliban kadınlara yönelik yasaklarının ardından bu sefer gözlerini müzik aletlerine dikti. Cumartesi günü müzik enstrümanlarını yaktığı görüntüyü paylaşan Taliban yetkilileri, müziğin ‘ahlaki yozlaşmaya’ neden olduğunu iddia etti.

Paylaşılan görüntülerde yakılan müzik aletleri arasında bir gitar, iki telli çalgı, bir armonyum, tabla, amplifikatör ve hoparlörlerin olduğu görüldü. Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı’nın Herat Başkanı Aziz al-Rahman al-Muhajir, “Müziğe teşvik edici davranışlar ahlaki yozlaşmaya neden olur, bu aletleri çalan gençlerin yoldan çıkmasına neden olur” açıklamasını yaptı. Çoğu Herat’taki düğün salonlarından toplanan bu enstrümanların yüzlerce dolar ettiği düşünülüyor.

Öte yandan Taliban yetkililerinin müzik enstrümanlarının satılıp kullanmasının dinen yasak olduğu ve bu işi yapanlar hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

İran ve Hint klasik müziğinden etkilenen zengin bir müzikal mirasa sahip olan Afganistan’da Taliban kontrolünün ardından sanatsal faaliyetler de olumsuz etkilendi. Bir zamanlar kapsayıcı olmasıyla bilinen Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’nün öğretmenleri ve öğrencileri derslere devam etmekten kaçınırken, çok sayıda müzisyen de baskıya dayanamayarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Taliban iktidara geldiğinden beri kamusal alanda müzik çalmanın yasaklanması da dahil olmak üzere birçok yasak getirdi. Bunlardan sonuncusu da kadınların ülkede belki de sosyalleşebileceği son alan olan güzellik salonlarının kapatılması oldu. Taliban bu kararını da ‘makyaj yapılmasının İslam’a aykırı’ olması şeklinde gerekçelendirdi. Binlerce insanın ekmeğini kazandığı bu güzellik salonlarının kapatılmasına günler kala kadınlar başkent Kabil’de toplanarak, ‘İş, ekmek, adalet’ sloganları attı.

Kadınların ortaokuldan itibaren okula gitmeleri, çalışmaları, yanlarında erkek olmadan seyahat etmeleri ve park ile spor salonları gibi kamusal alanlara girmeleri de yasak.

'İş, ekmek, adalet': Afgan kadınlar güzellik salonlarının kapatılmasını protesto etti‘İş, ekmek, adalet’: Afgan kadınlar güzellik salonlarının kapatılmasını protesto etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.