Almanya Cumhurbaşkanı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini Nazi dönemine benzetti

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Varşova Gettosu Anması'nda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini Nazilerin savaş suçlarına benzetti. Steinmeier, Putin'in uluslararası hukuku çiğnediğini, sınırları ihlal ettiğini toprak işgal ettiğini söyledi.

Dünya 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İlk kez bir Almanya Cumhurbaşkanı Varşova Gettosu Anması'na davet edildi. (Kaynak: bundespraesident.de)

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 1943’teki Varşova Gettosu Ayaklanması’nın yıldönümünde, Nazi Almanyası’nın o dönem yaptıklarını Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetti. 

Polonya’daki anma etkinliğinde bu benzetmeyi yapan Steinmeier, Rusya lideri Vladimir Putin’in uluslararası hukuku çiğnediğini, sınırları ihlal ettiğini, toprak işgal ettiğini belirtti.

Varşova’da Yahudilerin tutulduğu gettoda yaşayanlar, toplama kamplarına gitmemek için direnince 10 binden fazla Yahudi Naziler tarafından öldürülmüş, gettodan canlı çıkan 50 bin kişi toplama kamplarına gönderilmişti.

Bir Almanya cumhurbaşkanının davet edildiği ilk Varşova Gettosu Anması olan bu buluşmada Polonya Başbakanı Andrzej Duda ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da katıldı.

Steinmeier konuşmasında ayrıca, “Biz Almanların da tarihten çıkardığı dersler var: Bir daha asla. Bu aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı gibi bir kriminal savaşın da olmaması gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Narsisizmin yarattığı akıl tutulması: Bir milyon insanın yakıldığı yerde selfieNarsisizmin yarattığı akıl tutulması: Bir milyon insanın yakıldığı yerde selfie

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.