Yellen bu kez Avrupalı bankalara sopayı gösterdi
Almanya'da gündem hâlâ Taurus. Taurus tipi füzelerin Ukrayna'ya konuşlandırılması halinde olası Kırım saldırısını tartışan Alman subayların ses kaydını kimin sızdırdığı mercek altında. Bundestag köstebeği arıyor.
Rusya ve Ukrayna Savaşı üçüncü yılında sürerken müttefiklerin Kiev’e gidecek yardımlar için çektiği karın ağrısı da devam ediyor. En büyük stresi şüphesiz Almanya yaşıyor. Almanya’da Federal Meclis Savunma Komisyonu’nun Alman yapımı Taurus tipi uzun menzilli füzelerin Ukrayna’ya konuşlandırılıp konuşlandırılamayacağına ilişkin gizli oturumunun bilgileri mart ayı başlarında sızmıştı. Taurus’un Ukrayna’ya gönderilip gönderilmeyeceği bile belli değilken Alman subayların füzeyle Kırım’a saldırı planı yaptığı konuşmanın sızması dikkatleri bir “köstebek” üstünde yoğunlaştırmıştı.
Almanya Taurus sızıntısına neden olan “köstebeği” hâlâ bulabilmiş değil. Haliyle Bundestag’da (Alman Federal Meclisi) mevzu sızıntıların kaynağını bulmak. DW Türkçe’nin haberine göre Taurus konusunu Rus basınına sızdıran kişinin bulunması durumunda “vatana ihanet” suçundan yargılanması söz konusu.
Almanya’da bürokrasinin ağır işleyişinden olsa gerek gizli görüşmeyi sızdıran kişinin tespit edilmesi için yargı henüz harekete geçmedi. DW Türkçe’nin haberinde de yargının yakın zamanda devreye girmesinin beklendiği yazıldı. Alman kamu yayıncısı ARD de meclis kaynaklarına dayandırdığı haberinde Meclis Başkanı Baerbal Bas’ın olayın açıklığa kavuşturulması için soruşturma izni vereceğini gündeme getirdi. Gizli toplantıyı düzenleyen Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann da Bas’a gönderdiği mektubunda “Savunma Komisyonu toplantısına aralarında federal hükümet ve eyalet temsilciliklerinden çok sayıda temsilcinin de bulunduğu yaklaşık 105 kişinin katıldığını” söylemişti.
Öte yandan Meclis Başkanı Bas Welt gazetesine konuştu. Bas açıklamasında soruşturma izni isteyen komisyon başkanına tepki gösterdi. Gizli toplantılarda katılımcı sayısının küçük tutulması gerektiğini ve bu konuda komisyon başkanları ile mutabık kaldıklarını belirten Bas “Bu toplantıya eğer duyduğum gibi 105 kişi katıldıysa ben başkanın buna nasıl izin verdiğini merak ediyorum” dedi.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Ukrayna Savaşı’na direkt olarak dahil olma endişesi nedeniyle uzun menzilli Taurus’u göndermeye yanaşmadığı bir dönemde sızdırılan kayıtta Taurus ile Kırım’ın hedef alındığı senaryolar konuşuluyordu. Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz’ın meslektaşlarıyla Kırım Köprüsü’ne olası Taurus saldırısını konuştuğu ses kaydında Gerhartz’a eşlik edenler de bir o kadar önemliydi: Berlin’deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Operasyon ve Tatbikat Dairesi Başkanı Tuğgeneral Frank Graefe, Uzay Komutanlığı Hava Operasyonları Merkezi’nin iki yetkilisi.
30 dakikalık sohbette Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’daki en kritik noktalardan olan Kerç köprüsü’nün Taurus ile vurulması halinde neler yaşanabileceği tartışılıyordu. Hatta üst düzey Alman yetkililer olası Taurus saldırısında köprünün imhasının ardından Almanya’yı nasıl bu işin içinde sıyırabileceklerinin dahi hesabını yapıyordu. Konuşmada Almanya’nın savaşa direkt dahil olmuş görünmemesi için “Ukrayna’da Amerikan aksanıyla konuşan sivil kıyafetli çok sayıda kişi bulmak” gibi birçok “önlem” masaya yatırılmıştı.
Kayıtta Kiev yönetiminin talep ettiği Taurus füzelerinin Ukrayna’ya teslimi konusunda siyasi iradeden izin çıkmadığı vurgulansa da bu istihbarat çatlağı Rusya ile diplomatik kriz yaratmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz 500 kilometre menzili olan Taurus tipi füzelerin Ukrayna’ya gönderilmesine Almanya’nın savaşa dahil olma tehlikesini gerekçe göstererek karşı çıkmıştı. Scholz’un bu tutumu Almanya’da tartışmalara neden olmuştu.
Bu istihbarat ihlali NATO üyeleri arasında Almanya’nın güvenliği konusunda büyük endişe yaratmıştı. Görüşmenin “güvenli ordu platformu” yerine Webex konferans platformunda yapılmasının da Berlin için ayrıca “utanç kaynağı” olduğu ifade edilmişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Başbakan Scholz’un bu hususta hızlı, eksiksiz ve etkili denetim yapılacağını söylediğini hatırlatarak “Subayların konuşması Bundeswehr (Alman Silahlı Kuvvetleri) içinde Rusya topraklarına saldırı düzenleme planlarının ciddi ve somut olarak tartışıldığını gösteriyor. Bu herhangi bir hukuki yoruma ihtiyaç bırakmıyor, her şey ortada” demişti. Kerç Köprüsü’ne saldırının fiilen nerede tartışıldığının da önemli olduğunun altını çizen Peskov şöyle konuşmuştu: “Burada tabii ki Bundeswehr’in bunu kendi inisiyatifiyle yapıp yapmadığını öğrenmemiz gerekiyor. O zaman soru Bundeswehr’in ne kadar yönetilebilir olduğu ve Scholz’un tüm bunları ne kadar kontrol ettiği ya da bunun Almanya’nın devlet politikasının bir parçası olup olmadığıdır.”
Bütün bunların “kolektif Batı ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmalara doğrudan katılımını” gösterdiğini savunan Kremlin Sözcüsü olayın nasıl gelişeceğini medya aracılığıyla takip edeceklerini söylemişti. Peskov Berlin’den yapılan açıklamaların ardından Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’un Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını da hatırlatmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu ses kaydını “NATO’nun yüzünde patlayan yumurta” olarak nitelendirmişti. Rus bakan ses kaydının detaylarını zaten çok iyi bildiklerini ima ederek Ukrayna’daki Amerikalılara dikkat çekmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Almanya’ya çok sert çıkmıştı. Moskova’nın Berlin’den derhal açıklama talep ettiğini söyleyen Zaharova “Berlin’in en kısa sürede açıklama yapmakla yükümlü olduğunu” söylemişti. Rus sözcü “Sorudan kaçmak suçun kabulü olarak değerlendirilecek” demişti.